Au fost premiați, de către Primăria Ploiești, câștigătorii Concursului „Lecții cu Nichita”


Municipalitatea ploieșteană a premiat joi, 28 martie, câștigătorii Concursului național „Lecții cu Nichita”, ediția a XIII-a. Astfel, la sediul Colegiului Național “Nichita Stănescu” Ploiești, organizatorul principal al evenimentului, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor câștigători ai competiției amintite. 
La toate cele patru secțiuni ale concursului, respectiv traducere, fotografie, desen și film - scurt metraj, au participat 500 de elevi din clasele V – XII, din unitățile de învățământ preuniversitar din România. 
Premiile în bani, în valoare totală de 5000 de lei, au fost acordate de către Primăria Municipiului Ploiești
..Citeste mai departe..

A părăsit această lume cunoscutul compozitor și interpret de muzică ușoară, George Nicolescu!

În inimile noastre vei rămâne nemuritor, George Nicolescu! 
Fie că este vorba despre șlagărul „Viața noastră” sau de Imnul echipei de fotbal Petrolul, acestea rămân tot timpul în mintea și în sufletul nostru, le simțim vibrând în fiecare dintre noi!

Muzica românească a devenit, de astăzi, și mai săracă, prin plecarea din această lume a ploieșteanului George Nicolescu. Acesta s-a stins din viață astăzi, 26 martie, la câteva zile după ce împlinise vârsta de 74 de ani, pe 12 martie. 
Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu, a postat, pe o rețea socială, vestea tristă, scriind că „S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea”.
..Citeste mai departe..

Buna Vestire!

25 martie, ziua când Sfânta Fecioară Maria a primit vestea, de la Sfântul Arhanghel Gavriil, că poartă în pântece pe Fiul Domnului!
Astăzi, 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire! Este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. 
Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea populară „Blagovestenia” (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire). 
Dintre sărbă­torile Maicii Domnului, Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente.
..Citeste mai departe..

Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”

În perioada 21-31 martie 2024, Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploieşti organizează ediția a XXXIV-a a Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”. 
Vor avea loc diverse acțiuni culturale dedicate celui care a fost supranumit „poetul necuvintelor”. 
Printre acestea se amintesc: 
- Caravana Poeziei, eveniment desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei. Evenimentul se va desfășura în data de 21 martie 2024, în intervalul orar 13.00-15.00, în aer liber, în Centrul Civic al Municipiului Ploiești. Se vor împărți flori trecătorilor și se vor recita poeme la busturile scriitorilor din Ploiești.
..Citeste mai departe..

Astăzi, 15 ianuarie, este despre Mihai Eminescu!

Și-a iubit țara așa cum ar trebui să o iubească fiecare dintre noi! 
Ca poet și ca om politic, Eminescu a luptat pentru ca România să nu ajungă pe mâna străinilor, a luptat pentru valorile naționale! Și ce mult seamănă acele vremuri cu cele actuale! 

Astăzi, 15 ianuarie, este, dragi români, despre Mihai Eminescu. Da, știm, vă este cunoscut multora ca poet, însă el, Eminescu, a fost mai mult decât o personalitate a culturii românești. 
A fost și un om politic naționalist, prin scrierile și faptele sale dovedind cât de mult își iubește țara, România, pe care nu o dorea a fi dată pe mâna străinilor. 
Și ce mult se aseamănă acea perioadă cu cea în care suntem contemporani, scrierile lui Eminescu, criticile sale la adresa clasei politice aflate atunci la putere potrivindu-se izbitor de mult cu ce este în prezent. 
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, dar avea să copilărească în Ipotești. 
Adolescența și-a petrecut-o la Cernăuți, unde a urma cursurile gimnaziale, iar la vârsta de 16 ani a publicat primul său poem, intitulat „De-aș avea”.
..Citeste mai departe..

29 august - Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pomenită în fiecare an în ziua de 29 august, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost mergător îna­intea Mântuitorului şi cel care i-a pregătit calea lui Iisus Hristos. 
Sfântul Ioan Botezătorul a murit de moarte mucenicească, din cauza fărădelegilor lui Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, cel care i-a ucis pe pruncii din Bethleem, potrivit Ziarului Lumina. 
Regele Irod Antipa, aprins fiind de patima desfrânării, a luat-o de nevastă pe soţia fratelui său, Filip, făcându-se astfel răpitor, desfrânat şi amestecător de sânge. Pentru aceasta, Sfântul Ioan Botezătorul, care era păzitor al Legii lui Dumnezeu şi propovăduitor al pocăinţei, îl mustra pe rege înaintea tuturor. Irod a poruncit ca prorocul să fie întemniţat, dar nu l-a ucis, pentru că se temea de popor şi chiar îl asculta uneori, luând aminte la cuvintele lui.
Sfântul Ioan Botezătorul a stat mai multe luni în temniţă, în cetatea Maherus de lângă Marea Moartă. Când era ziua de naştere a lui Irod, regele s-a îmbătat şi după dansul fiicei Irodiadei, Salomeea, i-a promis acesteia că-i va îndeplini orice dorinţă. 
Sfătuindu-se Salomeea cu mama ei, a cerut de la Irod să-i taie capul Sfântului Ioan. 
Şi astfel, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a trecut la cele veşnice, la porunca unui rege împătimit şi a unei femei nelegiuite
..Citeste mai departe..

Cazinoul Sinaia, un obiectiv de atracție pentru turiștii din frumoasa stațiune montană

Un sejur petrecut recent la Sinaia, a cuprins și vizita la Cazinoul situat în „Parcul Dimitrie Ghica”. Am făcut bine, pentru că am avut ce vedea și afla despre această clădire, una impresionantă, cu istorie și multe povești interesante. 
A fost și mai atractiv, pentru grupul de turiști, faptul că turul de vizitare a fost prezentat de un ghid super pregătit, Andreea Eremia, cu informații utile și povești captivante ale acelor vremuri, de mult apuse! 
Așa, am aflat, că acest edificiu a fost construit la inițiativa lui Carol 1, în anul 1911 și a durat mai puțin de șapte luni, sub îndrumarea arhitectului Petre Antonescu.
..Citeste mai departe..

Hristos S-a Înălţat!

Astăzi, 25 mai, creştinii ortodocşi comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.
Este Înălţarea!
Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarăși, dar care până atunci îl ascunde privirilor oamenilor. Şi acel timp, acea revenire a Lui Isus, se apropie, este din ce în ce mai aproape.
Vremurile sunt din ce în ce mai tulbure, oamenii sunt ademeniţi, înşelaţi pentru a urma întocmai calea dictată dintr-o anumită sferă de influenţă, cale în care Dumnezeu nu se regăseşte!
..Citeste mai departe..

Au fost premiaţi câștigătorii Concursului regional „Lecții cu Nichita”

La sediul Colegiului Național „Nichita Stănescu” din Ploieşti a avut loc astăzi, 30 martie, festivitatea de premiere a celor 65 de elevi câștigători ai ediţiei a XII-a a Concursului regional „Lecții cu Nichita”.
În cadrul celor patru secțiuni ale concursului, respectiv traducere, fotografie, desen și film - scurt metraj, au participat peste 200 de elevi din clasele V – XII, din unitățile de învățământ preuniversitar din România.
Premiile în bani, în valoare de 5.000 de lei, au fost acordate de către Primăria Municipiului Ploiești, instituţie care a fost reprezentată, la festivitate, de către viceprimarul municipiului Ploiești, Daniel Nicodim.
..Citeste mai departe..

Miercuri, 22 martie, se deschide cea de-a 18-a ediţie a Festivalului artelor „Nichita la echinocţiu”

Centrul Județean de Cultură Prahova organizează, în perioada 22-31 martie a.c., cea de-a 18-a ediţie a Festivalului artelor „Nichita la echinocţiu”.
Ca şi la ediţiile precedente, Centrul Dramatic Mythos – Palatul Culturii Ploieşti propune un program consistent, onorat de prezența unor personalități ale culturii și artei românești, un program în care spectacolele, expozițiile, atelierele de creație, proiecţiile de film etc., au rolul de a apropia tânăra generație de valori ale spiritualității românești.
Toate acestea se desfășoară sub patronajul spiritual al marelui poet ploieștean Nichita Stănescu, pentru publicul ploieștean și nu numai, în vremurile acestea în care amenințarea cu uitarea importantelor valori autentice ale trecutului culturii și artei românești pare a fi iminentă.
..Citeste mai departe..

Eveniment cultural – artistic la Muzeul “Conacul Bellu” din Urlaţi, sâmbătă 18 martie

Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, anunţă că sâmbătă, 18 martie a.c., începând cu ora 10.30, la sediul său din Urlați, strada Orzoaia de Sus nr. 12, are loc un eveniment cultural-artistic deosebit, realizat în colaborare cu Primăria Urlaţi şi Casa de Cultură Urlaţi.

În program:
- Lansarea volumului „SAKURA”, autor: Adina Mandalac;
- Vernisajul expoziţiei de pictură „CULORILE TIMPULUI”, ce reuneşte lucrările doamnelor Elvina Draghina, Teodora Rînciog şi Maria Nicolae.

..Citeste mai departe..

1 2