Acțiune a polițiștilor și procurorilor pentru combaterea traficului de persoane și spălării banilor!
Publicat pe 2025-07-21 19:09:12 | Mihail Marinescu |

Grupul infracțional organizat ar fi acționat preponderent în orașul Amsterdam!
În data de 1 iulie 2025, polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale din Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, au pus în aplicare 18 mandate de percheziție domiciliară, în județul Prahova, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor.
Din probatoriul administrat până în prezent a reieșit faptul că, începând cu anul 2020, nouă persoane ar fi constituit, în municipiul Ploiești, o grupare de criminalitate organizată, la care ar fi aderat, ulterior, și alte persoane, în scopul obținerii de importante beneficii financiare din exploatarea sexuală a unor tinere implicate în practicarea prostituției.
Grupul infracțional organizat, care ar fi acționat preponderent în orașul Amsterdam, a fost structurat pe mai multe nivele și paliere, aflate în strânsă conexiune.
Astfel, sub coordonarea liderilor (aflați în relații de rudenie), membrii ar fi identificat și recrutat tinere, practicante ale prostituției, în special prin metoda „Loverboy”, după care le-ar fi transportat în mai multe țări din Europa, în special în Țările de Jos, unde le-ar fi determinat să continue practicarea prostituției sub directă supraveghere și coordonarea grupării de criminalitate organizată.
Persoanele exploatate ar fi fost adăpostite în locații apropiate, cunoscute și controlate de către toți membrii grupării, iar, în scopul deținerii unui control total asupra victimelor, persoanele cercetate ar fi locuit împreună cu acestea, iar, în cazul în care părăseau orașul Amsterdam, ar fi fost înlocuiți de alți membri ai grupării, fie cei deja aflați în localitate, fie de alții, reveniți special din România pentru o asemenea situație.
În anumite cazuri, membrii grupului infracțional organizat ar fi recurs la acte de constrângere fizică și psihică împotriva victimelor, în momentul în care acestea ar fi încercat să abandoneze activitatea de prostituție.
Sumele de bani provenite din activitatea infracțională ar fi fost însușite, aproape integral, de către persoanele cercetate.
Acestea ar fi beneficiat și de sprijinul unor rude sau apropiați, care i-ar fi sprijinit prin transferarea sumelor de bani astfel obținute (fie prin transport fizic sau prin intermediul instituțiilor financiar bancare), prin administrarea produsului infracțiunii (achiziționarea de imobile pe numele lor), transportul victimelor din România în Țările de Jos sau pe teritoriul acestui din urmă stat, la clienții care le solicitau prezența în vederea întreținerii de relații sexuale.
În vederea documentării activității infracționale, autoritățile de aplicare a legii din România și din Țările de Jos au semnat, în ianuarie 2025, sub egida EUROJUST, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă - JIT (Joint Investigation Team).
În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate documente (privind tranzacții financiare, achiziții de autoturisme, de închiriere a unor imobile), 5 pistoale de tip airsoft și cu gaze, precum și muniția aferentă, sume de bani în euro, un autoturism de lux, precum și alte mijloace de probă.
Simultan, autoritățile judiciare olandeze au pus în aplicare mai multe mandate de percheziție domiciliară la locuințele utilizate de către persoanele cercetate pe teritoriul Țărilor de Jos.
În aceeași zi, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea a 4 persoane, pe numele cărora autoritățile judiciare din Țările de Jos au emis mandate europene de arestare și măsura controlului judiciar față de alte 3 persoane.
La data de 2 iulie 2025, judecătorii Curții de Apel Ploiești au admis cererea de arestare preventivă a persoanelor reținute.
De asemenea, față de 6 persoane cercetate aflate pe teritoriul Țărilor de Jos, autoritățile judiciare olandeze au dispus măsura reținerii și, ulterior, a arestării preventive.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Polițiștii fac precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.