Polițiștii readuc aminte care sunt pericolele conducerii sub influența alcoolului!

Publicat pe 2025-03-31 16:09:47Mihail Marinescu

1. Scăderea reflexelor și a capacității de reacție: Alcoolul afectează rapiditatea cu care un șofer poate răspunde la situații de urgență. 
2. Judecata afectată: Conducătorii auto sub influența alcoolului iau adesea decizii periculoase, cum ar fi viteza excesivă sau ignorarea semnelor de circulație. 
3. Coordonarea și concentrarea diminuate: Alcoolul reduce capacitatea de a menține controlul asupra vehiculului și de a fi atent la drum și la ceilalți participanți la trafic. 

Recomandări: 
1. Nu consumați alcool dacă intenționați să conduceți: Cea mai sigură opțiune este să nu consumați deloc alcool înainte de a urca la volan. 
2. Folosiți alternative de transport: Dacă ați consumat alcool, optați pentru taxi, transport public, sau desemnați un șofer care nu a băut. 
3. Planificați în avans: Dacă știți că veți consuma alcool, asigurați-vă că aveți un plan de transport sigur pentru a ajunge acasă.
4. Încurajați responsabilitatea în grup: Dacă sunteți într-un grup, aveți grijă unii de alții și asigurați-vă că nimeni nu pleacă de la petrecere conducând sub influența alcoolului 
5. Educați-vă și educați-i pe ceilalți: Conștientizarea și educația sunt esențiale pentru a reduce accidentele rutiere cauzate de alcool. 

Polițiștii rutieri vor continua să desfășoare controale intensificate și campanii de conștientizare, cu scopul de a preveni accidentele rutiere și de a salva vieți. Toți șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de responsabilitate și să respecte aceste recomandări pentru siguranța tuturor participanților la trafic. 
Prin mecanismele juridice prevăzute, legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalți. 
Persoanele care se află sub influența băuturilor alcoolice, la volanul vehiculelor, se pun în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că se reduce capacitatea și timpii de reacție. Siguranța rutieră este responsabilitatea fiecărui participant la trafic. Prin respectarea regulilor și adoptarea unui comportament preventiv și responsabil, putem contribui cu toții la reducerea numărului de accidente și la protejarea vieților omenești!”, se declară într-un comunicat de presă emis de către IPJ Prahova.