Au fost înlocuite efectivele de pompieri care au acționat în județul Galați

Publicat pe 2024-09-19 22:28:38Mihail Marinescu

Cum ar fi stat lucrurile dacă s-ar fi intervenit preventiv și oamenii, împreună cu animalele, ar fi fost evacuate, că doar ANM anunțase zonele ce urmau să fie afectate de „ciclon”? 
Se puteau amenaja diguri din saci cu nisip, cum făcură unii de prin țările vecine cu România!

Astăzi, 19 septembrie, pompierii care au sprijinit echipele ISU Galați se întoarc la unitățile lor, urmând ca alți aproape 1.000 de salvatori din 26 de unități subordonate IGSU să preia misiunile în zonele afectate. 
În sprijinul ISU Galați sosesc forțe din 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență (AB, AR, BH, BN, BV, BT, CJ, CT, DJ, GR, GJ, HD, IS, MH, MM, MS, OT, PH, SB, SM, SV, TM, TR, VL), de la ISU București-Ilfov, precum și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani. 
După rotirea echipelor, pompierii care au intervenit în ultimele trei zile se vor retrage la unitățile lor.
Noul personal dislocat în județul Galați este pregătit să își desfășoare activitatea pentru cel puțin trei zile. În acest timp, pompierii continuă acțiunile esențiale în gospodăriile afectate de inundații, evacuând mâlul din locuințe, curți și subsoluri. În același timp, lucrează pentru curățarea drumurilor locale de aluviunile aduse de ape, asigurând astfel accesul spre casele oamenilor. În plus, aceștia intervin pentru a evacua bunurile cetățenilor.
În perioada 16-19 septembrie, forțele de intervenție din județul Galați au acționat intens pentru a gestiona efectele inundațiilor. Acestea au fost implicate în evacuarea apei din 231 de gospodării, inclusiv beciuri, și au avut peste 1.000 de misiuni pentru curățarea curților, caselor, șanțurilor și fântânilor afectate. 
"Eforturile colegilor noștri s-au concentrat și pentru evacuarea apei și a mâlului care au afectat 4 biserici, 10 școli și centre sociale de pe raza județului. 
De asemenea, au intervenit pentru recuperarea animalelor și realizarea unor lucrări de decolmatare. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația pentru a asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată", spune în comunicat IGSU. Mda, dar acest IGSU, prin "comandantul acțiunii" (se știe care e...) ar fi trebuit să acționeze la prevenție, înainte de sosirea "uraganului" și poate nu mai se întâmplau asemenea nenorociri. 
Se puteau amenaja diguri, eventual din saci cu nisip, cum se face in astfel de situații. Guvernul primise date precise de la ANM departe regiunile ce vor fi afectate de ploile abundente! 
De ce nu s-a intervenit preventiv așa cum au procedat cei din țările vecine cu România? 
De ce?