Subiecte identice, la Limba și literatura română, pentru „uman” și „real” la „Bac”, cu excepția cerinței de la subiectul al treilea

Publicat pe 2024-07-01 14:04:08Mihail Marinescu

Subiectele au fost postate, în spațiul public, puțin după ora 9:00, ceea ce determină autoritățile să declanșeze o anchetă! Dosar penal?

Luni, 1 iulie, absolvenții de liceu au avut de susținut prima probă scrisă din cadrul examenului național de Bacalaureat, proba la Limba și literatura română. 
Pentru candidații de la profilul real, subiectul I (A), a cerut rezolvarea a cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi”, din volumul „Amintiri și portrete”, de Gabriel Dimisianu. 
La subiectul II, liceenii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.
În subiectul III s-a cerut a se scrie un eseu de cel puțin 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. Subiecte, atât la profilul real, cât și la uman, au fost identice, singura diferență constând în cerința ultimului subiect, „umaniștii” având de elaborat caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă studiată. 
Marți, Bacalaureatul continuă cu proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie). 
Joi, pe 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului (Anatomie și fiziologie umană; Biologie vegetală și animală; Chimie; Economie; Fizică; Geografie; Informatică; Logică, argumentare și comunicare; Psihologie; Sociologie sau Filosofie). 
În fine, vineri, 5 iunie, va avea loc ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale). 
Conform calendarului, primele rezultate la examenul de Bacalaureat vor fi publicate în 8 iulie. 
Contestațiile se vor putea depune în 8 iulie (intervalul orar 12:00-18:00). Rezultatele finale vor fi afișate pe 12 iulie. 
Se pare că o să existe o anchetă în privința faptului că subiectele de la Limba română au fost publicate, în mediul online, la scurt timp după ce candidații au început examenul. 
Se știe faptul că nu este permis a se publica subiectele până când nu se declară încheiat examenul, adică după 3 ore!