Despre „Cireșarii”, la Evaluarea Națională!

Publicat pe 2024-06-25 13:37:58Mihail Marinescu

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut azi, 25 iunie, prima probă din cadrul Evaluării Naționale, cea la Limba și Literatura Română. Elevii au avut, ca prim subiect, de lucrat două texte literare, un fragment din „Cireșarii” (de Constantin Chiriță) și „Portret” (de Cella Delavrancea). 
Candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe: să identifice doi termeni din câmpul lexical al naturii, bazându-se pe textul lui Chiriță. 
Printre răspunsuri s-au numărat termeni precum „pădure” și „râu”; să utilizeze informațiile extrase din cele două texte, demonstrând capacitatea de a face conexiuni și a extrage sensuri; să transcrie două figuri de stil dintr-o secvență dată, evidențiind sensibilitatea lor față de expresivitatea limbajului literar; să prezinte un element comun între cele două texte, o sarcină menită să testeze abilitatea lor de a găsi teme sau motive similare în contexte literare diferite.
Subiectul al doilea a cerut a se redacta o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, în care să realizeze o caracterizare a lui Tic, un personaj central din „Cireșarii”. 
Totodată, candidaților li s-a cerut să-și exprime opinia în legătură cu plăcerea de a petrece vacanțele alături de prieteni, bazându-se pe textul lui Delavrancea, și să asocieze „Cireșarii” cu o altă operă literară citită, identificând o valoare comună. 
Următoarea probă este la Matematică și se susține joi, 27 iunie. 
Rezultatele, înainte de contestații, se vor afișa pe 3 iulie. Contestațiile se pot depune pe 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și pe 4 iulie (până la ora 12:00). 
Rezultatele finale sunt programate a se afișa pe 9 iulie!