Activități desfășurate în Prahova, în cadrul „Săptămânii Siguranței Școlare”

Publicat pe 2024-05-20 16:36:44Mihail Marinescu

În săptămâna 15-19 mai 2024, Biroul Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, împreună cu polițiști din cadrul subunităților din județ au organizat o serie de evenimente și activități menite să crească gradul de conștientizare și să îmbunătățească siguranța în școli. Aceasta inițiativă, cunoscută și la nivel național sub numele de "Săptămâna Siguranței Școlare", a fost implementată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Asociația ”Un Strop de Fericire”, precum și cu asociații de părinți, transmite IPJ Prahova. 
Polițiștii consideră că scopul principal al Săptămânii Siguranței Școlare este de a crea un mediu educațional sigur și protector pentru elevi, profesori și personalul auxiliar.
Activitățile desfășurate au abordat teme variate, de la prevenirea violenței în școli și "bullying", la educația rutieră, siguranța online, prevenirea consumului de droguri și combaterea traficului de persoane. 
În cadrul tuturor unităților școlare din județ au fost organizate workshop-uri susținute de specialiști în psihologie, poliție și educație. Elevii au învățat despre importanța respectului reciproc și a comunicării non-violente.
Sesiunile au inclus discuții detaliate despre prevenirea consumului de substanțe psiho-active, oferindu-se informații despre riscurile și consecințele acestor comportamente. 
Un aspect remarcabil al acestei săptămâni a fost colaborarea strânsă dintre școli, autorități și comunitate. Părinții au fost invitați să participe la unele sesiuni, având astfel ocazia să învețe și ei cum să contribuie la siguranța copiilor lor, atât acasă cât și în mediul școlar. 
„Săptămâna Siguranței Școlare în județul Prahova a fost un succes, reușind să implice aproximativ 2.000 de elevi de la nivelul întregului județ, 120 de părinți și 98 cadre didactice, într-un efort comun de a promova un mediu educațional sigur. Aceste acțiuni în domeniul informării și prevenirii actelor de violență și bullying vor continua , dorindu-se asigurarea unui climat cât mai sigur pentru toți elevii din județ. Siguranța școlară este o prioritate pentru polițiștii Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, educația de calitate mergând mână în mână cu un mediu sigur și protector", se declară într-un comunicat de presă transmis de IPJ Prahova. 

* Dacă, într-adevăr, siguranța școlară reprezintă o prioritate pentru poliție, atunci de ce aceeași poliție nu se sesizează cu privire la anumite ilegalități comise, de către cei ce conduc Școala, asupra intimității copiilor, părinților, familiei? 
Să aducem aminte cum Inspectoratul Școlar Prahova făcea propaganda unor acte medicale și afișa, la intrarea în sediu, un banner pe care scria „Vaccinare și testare pentru învățare"? 
Este ilegal ca o instituție publică să facă așa! 
Este ilegal să se comită acte de discriminare și de segregare și, totuși, nimeni dintre făptași nu a fost sancționat și condamnat! Până acum! 
De asemenea, dreptul la intimitate a fost încălcat și când părinților li s-a spus să completeze formulare ce conțineau întrebări despre ceea ce face familia, întrebări ce țineau de intimitate, de viața personală. Nici de data aceasta nu a intervenit poliția! 
Este greu de crezut că polițiștii nu aveau cunoștință de așa ceva, că mai sunt și în rândul polițiștilor părinți de copii.