Respectați-ne Istoria!

Publicat pe 2024-05-11 19:02:37Mihail Marinescu

Datele istorice nu pot să fie modificate! Nimeni nu are dreptul să ne falsifice Istoria, să ne „mute” datele istorice de pe o zi pe alta! Și, totuși, iată că asta se întâmplă în România, de vreo doi ani! 
Da, este vorba despre Ziua Independenței de Stat a României, ce a fost proclamată, în Cameră, pe 9 mai 1877, documentul fiind citit de către Mihai, Kogălniceanu, premierul de atunci al României. 
Moțiunea referitoare la actul de Independență tot pe 9 mai a fost votată de către parlamentarii de atunci. 
Data de 10 mai nu are nicio relevanță despre Ziua Independenței! Dar, despre asta am mai discutat și ieri. 
Chiar dacă pe unii în deranjează adevărul, el, adevărul, trebuie spus!
Să se vină cu motivarea cum că „data de 9 mai au stabilit-o comuniștii” pare extrem de deplasată, o glumă proastă! 
Dacă ziua Europei nu era pe 9 mai, ci într-o altă zi, poate că Ziua Independenței se sărbătorea în continuare pe 9 mai! 
Sau, alt motiv, poate că „cineva” a insistat a se sărbătorii și Ziua Monarhiei (10 mai) și trebuia legată de ceva acestă zi, pentru că, acum, România are alt statut, nefiind stat Monarhic și nu era prea în regulă ca autoritățile să organizeze numai pentru Ziua Monarhiei ceremonii. Așa că au „mutat” Ziua Independenței de pe 9 pe 10 mai, ca să se amintească și de Monarhie! 
Și pare credibilă această ipoteză, pentru că, de când se sărbătorește Ziua Independenței pe 10 mai (!), cuvântătorii pomenesc și despre Ziua Monarhiei, deși România este Republică, nu Monarhie! Hm! 
Eiiiii, să nu vă surpindă, în aceste condiții, de cine este posibil să candideze pentru președinția României în toamna acestui an! Rămâne de văzut! Vă las să ghiciți! 
Dar, revenind la Ziua Independenței, autoritățile ploieștene au organizat ceremonia, ca de obicei, la Monumentul Vânătorilor, de la Gara de Sud a Ploieștiului. 
Foarte frumos au fost momentele artistice în care corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești a intonat Imnul României, dar și interpretarea unei poezii de către binecunoscutul actor Ilie Gâlea, de la Teatrul „Toma Caragiu”. 
A urmat slujba religioasă, după care cuvântările politicienilor din fruntea instituțiilor și depuneri de coroane de flori!