Astăzi, 15 ianuarie, este despre Mihai Eminescu!

Publicat pe 2024-01-15 21:07:09Mihail Marinescu; Sursă foto: wikipedia.org

Și-a iubit țara așa cum ar trebui să o iubească fiecare dintre noi! 
Ca poet și ca om politic, Eminescu a luptat pentru ca România să nu ajungă pe mâna străinilor, a luptat pentru valorile naționale! Și ce mult seamănă acele vremuri cu cele actuale! 

Astăzi, 15 ianuarie, este, dragi români, despre Mihai Eminescu. Da, știm, vă este cunoscut multora ca poet, însă el, Eminescu, a fost mai mult decât o personalitate a culturii românești. 
A fost și un om politic naționalist, prin scrierile și faptele sale dovedind cât de mult își iubește țara, România, pe care nu o dorea a fi dată pe mâna străinilor. 
Și ce mult se aseamănă acea perioadă cu cea în care suntem contemporani, scrierile lui Eminescu, criticile sale la adresa clasei politice aflate atunci la putere potrivindu-se izbitor de mult cu ce este în prezent. 
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, dar avea să copilărească în Ipotești. 
Adolescența și-a petrecut-o la Cernăuți, unde a urma cursurile gimnaziale, iar la vârsta de 16 ani a publicat primul său poem, intitulat „De-aș avea”.
La vârsta de 19 ani a început studiul filozofiei la Universitatea din Viena, tot în acea perioadă începea să publice în revista Convorbiri literare. La 22 de ani a plecat la Berlin pentru a-și continua studiile. 
Eminescu a revenit în țară la 24 de ani, stabilindu-se inițial la Iași. Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu s-a desfășurat între anii 1875 și 1877, la Curierul de Iași, iar din 1877 la publicația „Timpul”, a Partidului Conservator. 
Opiniile sale au deranjat mult puterea politică de atunci, dar nu numai cea politică..., astfel că s-a dorit a se crede că Eminescu era nebun și că de aceea a murit! 
Cine critica puterea nu era deloc bine... văzut, ca și acum, de altfel!
Orice opinie exprimată în contradictoriu cu cea exprimată de putere era considerată „o nebuneală”, ca și acum...! 
Oricine se opune... traseului impus de sus era considerat „nebun”, ca și acum, în unele cazuri...! Nu, oameni buni, Mihai Eminescu nu a fost deloc nebun, ci doar naționalist, un om, un poet care își iubea țara așa cum fiecare dintre noi ar trebui să o iubească pe draga Românie!