Atenție la fraudele cu investiții, atrage atenția IPJ Prahova

Publicat pe 2024-01-05 17:49:41Mihail Marinescu

Poliția Română a fost sesizată cu privire la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții, prin care indivizii sau entitățile necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare. 
Din sesizările primite de Poliția Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite rețele de socializare, postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare. 
Pentru a crea credibilitate, aceștia fie folosesc denumirea unor companii românești cunoscute, fie creează conținut media fictiv – videofilmări ale unor personalități cunoscute care fac reclamă acestor scheme frauduloase.
Persoanele interesate sunt apoi redirecționate către o pagină unde le sunt solicitate datele de contact. 
În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizează numere de telefon atât românești, cât și din Marea Britanie. Autorii, după discuții repetate, reușesc, să convingă victimele să “investească” inițial sume mici, de regulă 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiții online, special create în acest scop.
În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite (telefon, tabletă, laptop etc.), aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive. 
Controlând dispozitivul victimei, autorii dobândesc accesul și la aplicațiile bancare ale acestuia, astfel, fie transferă soldul existent către conturile altor victime, fie îl convertesc în criptomonedă. 
De asemenea, chiar dacă victimele nu au fonduri disponibile, autorii contractează credite online în numele acestora, sumele fiind sustrase în modalitatea descrisă mai sus. 
Investitorii pierd bani și, în cele mai multe cazuri, economiile de o viață, declară IPJ Prahova, printr-un comunicat de presă. 
Adevărul este că investitorii, cei puțin care îi mai are România, pierd bani și din pricina statului, care inventează tot felul de taxe și impozite pe care investitorii sunt obligați să le achite! Plus că aceste taxe se tot majorează!