Pe 28 februarie este „Miercurea alarmelor”!

Publicat pe 2024-02-28 14:31:35Mihail Marinescu

Este doar un exercițiu de alarmare publică, atât! 
Nu este război în România! Nu vă panicați!

Miercuri, 28 februarie, în intervalul orar 10:00-11:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino" al județului Prahova organizează antrenamentul/ exercițiul de alarmare publică denumit „Miercurea alarmelor”.
Acest exercițiu de alarmare publică face parte din programul evenimentului intitulat „Săptămâna apărării civile”, organizat anula de către ISU Prahova. 
Populația trebuie să nu intre în panică, pentru că acesta este doar un exercițiu efectuat pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică pe întreg teritoriul județului. 
Din când în când se verifică starea acestor alarme, așa că nu are rost să vă panicați. 
Da, știm, televiziunile, dar nu numai ele, au tendința să vă sperie și să exagereze, aruncând cu declarații ce pot să fie foarte periculoase pentru starea voastră de sănătate. Nu este niciun război în România! Stați calmi!

UPDATE:
Aceste alarme sunt acționate în zona de competență a inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București-Ilfov.
Astfel, sirenele din țară vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate, informează ISU Prahova.
-  Alarmă la dezastre - se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare;
-  Prealarmă aeriană - se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare;
-  Alarmă aeriană - se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.