29 august - Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Publicat pe 2023-08-29 14:34:01Sursă foto: crestinortodox.ro

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pomenită în fiecare an în ziua de 29 august, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost mergător îna­intea Mântuitorului şi cel care i-a pregătit calea lui Iisus Hristos. 
Sfântul Ioan Botezătorul a murit de moarte mucenicească, din cauza fărădelegilor lui Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, cel care i-a ucis pe pruncii din Bethleem, potrivit Ziarului Lumina. 
Regele Irod Antipa, aprins fiind de patima desfrânării, a luat-o de nevastă pe soţia fratelui său, Filip, făcându-se astfel răpitor, desfrânat şi amestecător de sânge. Pentru aceasta, Sfântul Ioan Botezătorul, care era păzitor al Legii lui Dumnezeu şi propovăduitor al pocăinţei, îl mustra pe rege înaintea tuturor. Irod a poruncit ca prorocul să fie întemniţat, dar nu l-a ucis, pentru că se temea de popor şi chiar îl asculta uneori, luând aminte la cuvintele lui.
Sfântul Ioan Botezătorul a stat mai multe luni în temniţă, în cetatea Maherus de lângă Marea Moartă. Când era ziua de naştere a lui Irod, regele s-a îmbătat şi după dansul fiicei Irodiadei, Salomeea, i-a promis acesteia că-i va îndeplini orice dorinţă. 
Sfătuindu-se Salomeea cu mama ei, a cerut de la Irod să-i taie capul Sfântului Ioan. 
Şi astfel, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a trecut la cele veşnice, la porunca unui rege împătimit şi a unei femei nelegiuite.