Proiectul „Organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”, întors la comisiile din Parlament

Publicat pe 2023-11-26 18:01:05

Veste bună, Proiectul de lege privind „Organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie” (PLX-145/2023) nu se mai votează azi în Parlament! 
A fost retras şi retrimis la Comisii, în speranţa că o să fie, pe ici pe colo, modificat astfel încât să rezulte o lege care într-adevăr ar proteja familia.

În spaţiul public au apărut ieri o serie de ştiri alarmiste despre ce cuprinde acest proiect, cu unii activişti civici ce puneau titluri de genul „confiscarea copiilor” şi care lansau fel de fel de informaţii alarmiste...! 
Doamne fereşte! Într-adevăr, respectivul proiect de lege are şi unele lucruri mai neortodoxe, cum ar fi paragraful ce se referă la „schema completă obligatorie de vaccinare” pentru copii. Cine a scris aşa ceva în lege a comis o mare eroare, asta pentru că nu există nicio „schemă obligatorie”, ci doar „schemă recomandată...”!
Ar mai fi, la aspecte negative, şi realizarea unui Registru naţional în care să fie trecuţi toţi copiii ce fac parte din „familii cu probleme”, ceea ce nu prea pare în regulă, că aşa ceva ar trebui să fie doar la nivel local, la nivel de localitate, nu naţional şi în niciun caz să nu aibă acces la date anumite ONG-uri, organisme privare! Păi da, că şi în privinţa unora ONG-uri ar trebui aduse modificări proiectului de lege. 
Ca ce chestie să te trezeşti la uşă cu nişte „oengişti” care să-ţi spună ce să faci cu copilul şi, eventual, să decidă a-ţi lua copilu din sânul familiei? Că le place unora, că nu le place, retrimiterea proiectului la comisii se datorează şi implicării doamnei senator Diana Ivanovici Şoşoacă, jurist de meserie, cea care, după cum a declarat, a trimis la 6 dimineaţa scrisori deschise către ministrul Familiei, Gabriela Firea, şi către preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cerându-le să nu se voteze acest proiect de lege în forma actuală, enumerând şi paragrafele „problemă”, dar şi că unele articole vin în contradicţie cu o altă lege, votată în 2015. De asemenea, s-au implicat şi alţi specialişti în ale justiţiei, cerând Parlamentului să modifice proiectul respectiv, PLX-145/2023. Statul are datoria să ofere oamenilor condiţii cât mai bune de viaţă! Unde sunt familii în care nu există posibilitatea de întreţinere a copilui/ copiilor, atunci statul să le ofere părinţilor posibilitatea să aibă un loc de muncă sau să le ofere un ajutor social, să se participe la cursuri de consiliere...! Dar, nu scrie pe nicăieri, în acest proiect, că părinţii sunt lăsaţi fără copii! Şi chiar dacă „se trezeşte” cineva să facă asta, atunci intră în contradicţie chiar cu titlul Legii: „Organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”. Scrie clar: PREVENIRE! Aşa că sloganuri de genul „confiscarea copiilor” nu au nicio legătură cu acest proiect şi este afişat doar pentru rating, dacă nu cumva şi pentru altceva...! Dacă din acest proiect de lege ar fi eliminate anumite paragrafe şi s-ar mai adăuga altele mai umane, atunci România ar avea o lege care într-adevăr şi-ar proteja copiii şi familia, o lege pe care celelalte state membre UE nu o au...!