Despre violența domestică în perioada ianuarie-octombrie 2023

Publicat pe 2023-11-17 10:54:06Mihail Marinescuiii

Statistică și informații importante prezentate de Poliția prahoveană 

Numărul de fapte de violență domestică sesizate de la începutul anului în curs, comparativ cu perioada similară a anului 2022, a scăzut în județul Prahova 

Prevenirea și combaterea violenței domestice reprezintă un obiectiv specific al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, dar și o prioritate la nivel national. În acest sens, polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale și analiza și prevenirea criminalității au desfășurat, în mod constant, activități de prevenire, monitorizare și combatere a infracțiunilor din sfera violenței domestice. 
Astăzi, 16 noiembrie, Inspectoratul de Poliție Județean Prahova a organizat, la sediul său din Strada Vasile Lupu, o conferință de presă în care tema principală a fost legată chiar de violența domestică. Conferința de presă a fost susținută de către adjunctul Șefului I.P.J Prahova, comisar șef de poliție Preda Mihai Ginel și de șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar șef de poliție Stoica Laurențiu.
Astfel, s-a reliefat faptul că, în primele luni ale anului 2023, s-au înregistrat, la nivelul IPJ-ului, 845 de infracțiuni comise în context de violență domestică, cu 113 fapte mai puțin față de perioada similară a anului trecut (- 11,79%). Dintre acestea, 366 de fapte au fost comise în mediul rural iar 479 în mediul urban. 
Potrivit statisticilor, cele mai multe infracțiuni în domeniu se comit la domiciliul subiecților, respectiv 730 de fapte, reprezentând 86,39% din total, iar 115 fapte au fost comise în spațiul public, reprezentând un procent de 13,61%. 
În ceea ce privește autorii infracțiunilor comise în contextul violenței domestice, din totalul de 874 de autori identificați, 746 sunt bărbați, respectiv 85,35%, 125 sunt femei, reprezentând 14,30% iar 3 sunt minori (0,35%). 
Cele mai multe infracțiuni constatate au fost: lovirea sau alte violențe, 496 de fapte din totalul acestora, reprezentând un procent de 58,69%, infracțiuni prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice: 65 de fapte (7,69%), amenințarea, 56 de fapte (6,62%) și nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, 31 de fapte (3,66%).

Victime ale violenței domestice sunt, în proporție de 55%, femei!

Din analizarea situațiilor statistice s-a observat că victimele infracțiunilor comise în contextul violenței domestice sunt cu preponderență femei. 
Astfel, din totalul de 917 victime, un procent de 55,07% sunt femei, respectiv 505, 18,86% sunt bărbați ( 173) și 26,07% sunt minori. 
Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, s-a constatat că în 267 de cazuri, aceasta a fost de actual sau fost soț/soție, în 178 de cazuri, cei implicați aveau calitatea de actuali sau foști parteneri, în 91 de cazuri, victimele au fost părinți sau tutori legali ai agresorului, în 259 dintre situații, fiu/fiică iar în 122 de cazuri victima și agresorul se aflau în alte relații de familie. 

S-a intervenit asupra a 5.473 de sesizări, în primele zece luni ale acestui an 

În perioada ianuarie-octombrie 2023, polițiștii prahoveni au intervenit la 5.473 de semnalări privind violența domestică, dintre care 42,44% în mediul urban și 57,55%, în mediul rural. În 89% dintre cazuri, intervenția polițiștilor a fost realizată ca urmare a sesizărilor formulate prin SNUAU 112. 
În ceea ce privește ordinele de protecție provizorii emise de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, în perioada analizată, au fost emise 135, cu 20 mai multe decât perioada similară a anului trecut. 74 dintre acestea au fost transformate de către instanța de judecată în ordine de protecție. Victima a solicitat emiterea ordinului de protecție provizoriu în 132 de situații iar în 3 cazuri acesta a fost solicitat de către alte instituții abilitate. 
În 24 de situații victima a refuzat emiterea ordinului provizoriu de protecție. 

304 ordine de protecție emise de Instanțele de judecată 

Instanțele de judecată, au emis în anul 2023, 304 ordine de protecție, cu 31 mai multe față de perioada ianuarie-octombrie 2022. 93,42% dintre acestea (284) au fost emise la solicitarea victimei, 14 la solicitarea procurorului iar 6 ordine de protecție au fost emise la solicitarea altor instituții abilitate. 
În baza ordinelor de protecție emise în cursul perioadei, s-au dispus următoarele măsuri (obligații sau intredicții):
- Evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate : în 82 dintre cazuri; 
- Reintegrarea victimei și după caz, a copiilor, în locuința comună: în 7 situații; 
- Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima: 4 cazuri; 
- Obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia: 245 de cazuri; -Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice mod cu victima: 114 cazuri; 
-Încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora: 2 situații. 
Totodată, au fost constatate încălcări ale măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu în 6 situații iar în 59 dintre cazuri, agresorul a încălcat interdicțiile dispuse prin ordinul de protecție. 
În acest sens, ca urmare a constatării infracțiunilor prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, au fost dispuse măsuri preventive față de agresori: 8 autori au fost arestați preventiv, pentru 5 dintre aceștia s-a dispus măsura controlului judiciar și un autor a fost reținut. 

Activităţi de identificare/ monitorizare a 2.892 stări conflictuale intrafamiliale. Au fost consiliate peste 6.000 de persoan

Polițiștii prahoveni au desfășurat pe parcursul anului 2023 activități de prevenire pentru conștientizarea fenomenului violenței domestice, pentru informarea categoriilor vulnerabile și pentru popularizarea drepturilor acestora, precum și pentru informarea cu privire la instituțiile cu atribuții în domeniu. 
Astfel, în cadrul Programului Local de Prevenire a Violenței Domestice, care a avut drept scop descurajarea comiterii faptelor de violență domestică la nivelul I.J.P. Prahova, precum și pregătirea antiinfracţională şi antivictimală a populaţiei, au fost desfăşurate activităţi de identificare/ monitorizare a 2.892 stări conflictuale intrafamiliale, fiind consiliate peste 6.000 de persoane. 
De asemenea, s-a intervenit cu operativitate aplicându-se cu fermitate prevederile Legii 61/1991 în 1.413 situaţii. 
Totodată, au fost organizate 176 de activităţi de prevenire a violenţei intrafamiliale prin informarea a peste 3.000 de cetăţeni, de către polițiști, privind comportamentul şi măsurile de autoprotecţie ce trebuie adoptate de victimele violenţei familiale. În perioada de referință, au fost desfăşurate 110 activități privind informarea şi sensibilizarea în rândul tinerilor, elevilor, asupra fenomenului de violenţă intrafamilială, mesajele poliţiştilor ajungând la peste 2.000 de beneficiari. 

„Brigh Sky” - Proiect național de prevenire a violenței domestice

În cadrul Proiectul național de prevenire a violenței domestice „Brigh Sky”, ce se desfășoară în perioada aprilie 2023 - ianuarie 2024, scopul principal stabilit de către polițiștii prahoveni a fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la gravitatea fenomenului violenței domestice atât la nivelul populației cât și al specialiștilor care interacționează cu victimele abuzurilor. 
La nivelul județului Prahova, în perioada aprilie – octombrie 2023 s-au desfășurat 26 de activități informativ preventive, având ca beneficiari 982 de adulți (majoritatea femei) și 18 minori, fiind distribuite peste 200 de afișe și peste 400 de pliante vizând prevenirea violenței în familie. 
Dispozitive electronice de monitorizare a celor care primesc interdicții, de la 1 ianuarie 2024 

Un aspect important de menționat este acela că, începând cu 1 ianuarie 2024, la nivelul județului Prahova se va aplica în sistem-pilot, monitorizarea electronică. Astfel, la începutul anului următor, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova va deveni operațional Sistemul informatic de monitorizare electronică, constând în localizarea sistematică, pe teritoriul României, a dispozitivelor electronice de supraveghere. 
Se va putea dispune, așadar, ca măsură pentru agresorul faptelor comise în contextul violenței domestice, obligația de a purta permanent un dispozitiv de supraveghere, în scopul diminuării riscului de victimizare și a înlăturării stării de pericol pentru victimă. Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean continuă să desfășoare activități pentru prevenirea și combaterea violenței domestice:
- Să identifice stările conflictuale care pot degenera în fapte de violență domestică; 
- Să monitorizeze permanent stările conflictuale; 
- Să consilieze victimele violenței domestice cu privire la drepturile pe care le au și la modurile de sesizare a organelor judiciare;   
 -Să desfășoare campanii de informare în rândul persoanelor vulnerabile, cu privire la fenomenul violenței domestice; 
- Să intensifice colaborarea cu celelalte insiituții cu atribuții în domeniu, în special cele responsabile de furnizarea serviciilor sociale victimelor; 
- Să desfășoare activități de instruire pentru personalul propriu, cu privire la modul de intervenție și gestionare a cazurilor prin care se semnalează violență domestică. 
În concluzie, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, numărul de fapte de violență domestică sesizate de la începutul anului, comparativ cu perioada similară a anului 2022, a scăzut, astfel că problematica a fost gestionată eficient de către polițiștii prahoveni și este menținută sub control. I.J.P. Prahova va continua să coopereze pe viitor cu toate instituțiile abilitate în domeniu, în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.