„Siguranța rutieră în perioada ianuarie-septembrie 2023”, în Prahova
Publicat pe 2023-10-19 15:09:24 | Mihail Marinescu |

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova a avut loc astăzi, 19 octombrie, o conferință de presă în care tema principală a fost „Siguranța rutieră în perioada ianuarie-septembrie 2023”, o prezentare și statistică a activităților susținute de polițiștii prahoveni în domeniul rutier.
Conferința de presă a fost susținută de către Mihai Ginel Preda - comisar şef de poliţie și adjunct al șefului Inspectoratului și de Adrian Iacob - comisar de poliție, și prezentată de Maria Magdalena Rădulescu - agent de poliție și purtător de cuvânt al IPJ Prahova.
Astfel, s-a declarat că, în cursul celor 9 luni ale anului 2023, sub directa coordonare a Serviciului Rutier, s-a urmărit optimizarea modului de organizare a activităţilor de impunere a legii pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, în zonele cu risc rutier crescut, precum şi dispunerea de măsuri pentru asigurarea fluenței traficului rutier spre zonele turistice în zilele de week-end şi în perioada sărbătorilor.
Mai multe aparate destinate identificării substanțelor psihoactive
Cu privire la resursele logistice s-a menționat faptul că în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova există 96 de aparate destinate măsurării concentrației de alcool pur în aerul expirat, dar și patru aparate destinate identificării substanțelor psihoactive.
Referitor la acest aspect s-a menționat că, în perioada următoare, Poliția Prahoveană o să fie dotată cu alte câteva zeci de aparate destinate identificării substanțelor psihoactive.
43 de mii de teste efectuate pentru depistarea concentrației de alcool și 1.600 pentru depistarea substanțelor psihoactive
De la începutul anului și până în prezent, polițiștii rutieri eu efectuat aproximativ 43.000 de testări cu aparatele destinate măsurării concentrației de alcool pur în aerul expirat.
În ceea ce privește testările cu aparatele de măsurare a concentrației substanțelor psihoactive în cele 9 luni au fost efectuate aproximativ 1.600 de testări.
599 de accidente rutiere produse în Prahova!
În perioada de referință, la nivelul județului Prahova s-au produs 599 de accidente rutiere (în scădere cu două), soldate cu 45 de persoane decedate (cu șapte mai multe față de cele de anul trecut), 62 de persoane rănite grave (cu trei mai puține) și 686 de persoane rănite ușor (cu 14 mai multe).
În perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2023, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere, sunt reprezentate de neacordarea de prioritate vehicule, în procent de 19.53%, abaterile săvârșite de bicicliști, în procent de 12.19%, de neacordare prioritate pietoni, 10.52% , dar și viteza neadaptată la condiţiile de drum cu un procent de 10.35%.
În ceea ce privește evoluția cauzelor de producere a accidentelor rutiere, comparativ cu primele 9 luni ale anului trecut, se poate observa o creștere a accidentelor având ca și cauză de producere neacordare prioritate vehicule (mai mult cu 31), neacordare prioritate pietoni( cu 21 mai mult), dar și alte preocupări de natură a distrage atenția (+11).
Cu privire la situația accidentelor rutiere în funcție de categoria de drum, se constată faptul că, pe categoria de drum „stradă”, au fost înregistrate 160 de accidente rutiere dintre acestea 12 fiind grave iar 148 accidente rutiere grave.
Următoarea categorie de drum este cel național în care s-au produs 107 accidente rutiere, dintre acestea 26 grave, iar 81 fiind accidente ușoare.
Astfel că, pentru segmentul de drum național, principalele cauze de producere a accidentelor sunt neacordare de prioritate vehiculelor care au acest drept (30), nerespectarea distanței între vehicule (22), dar și viteza neadaptată la condiţiile de drum (21).
În ceea ce privește drumurile județene, principalele cauze de producere a accidentelor sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum (25), abateri bicicliști (24) și neacordare de prioritate vehiculelor (22).
În perioada analizată, accidentele grave de circulație se mentin ca în anul precedent.
Accidentele rutiere grave reprezintă 15.69% din numărul total de accidente rutiere produse în județul Prahova.
Pe parcursul perioadei analizate, cât și în perioada de referință nu a fost înregistrat niciun accident rutier grav cu autor necunoscut.
Viteza neadaptată la condițiile de drum - printre cele mai întâlnite cauze de producere a accidentelor grave!
Din analiza celor 9 luni ale anului 2023, pricipalele cauze de producere a accidentelor grave sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum (18 accidente rutiere), având ca urmări 9 persoane decedate, 16 persoane rănite grav și 30 de persoane rănite ușor.
Următoarea cauză de producere a accidentelor rutiere grave este traversarea neregulamentară a pietonilor (14 accidente rutiere), având ca urmări 4 persoane decedate și 10 persoane rănite grav.
O altă cauză a accidentelor grave este neacordarea prioritate vehicule (9 accidente rutiere), având ca urmări 4 persoane decedate, 5 persoane rănite grav și 4 persoane rănite ușor.
Printre cauzele generatoare de accidente rutiere grave s-a mai amintit și neacordare prioritate pietoni (9 accidente), abateri bicicliști (8 accidente), alte preocupări de natură a distrage atenția (6 accidente rutiere), dar și pietoni pe partea carosabilă (6 accidente rutiere).
Principala cauză de producere a accidentelor grave pentru categoria „drum județean” este viteza neadaptată la condiţiile de drum, pietoni pe partea carosabilă și traversarea neregulamentară, iar pentru categoria „drum național” este reprezentată de viteza neadaptată la condițiile de drum, de alte preocupări de natură a distrage atenția și traversare neregulamentară pietoni.
Din totalul accidentelor grave înregistrate în primele 9 luni ale anului 2023, cele petrecute pe drumurile județene dețin o pondere de 39.96%, iar drumurile naționale dețin o pondere de 36.17%.
În ceea ce privește analiza accidentelor rutiere grave, la nivelul Poliției municipiului Ploiești, se constată o înregistrare de 35 de accidente rutiere grave pe raza de competență.
Astfel, din totalul accidentelor grave, 14 sunt înregistrate în mediul urban, iar 21 în mediul rural.
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave în mediul urban sunt traversarea neregulamentară a pietonilor (4), neacordare prioritate vehicule (3) și neacordare prioritate pietoni (3).
Totodată, în mediul rural principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum (5), neacordare prioritate pietoni (3), abateri bicicliști (3).
13 accidente grave pe DN1
În perioada de referință, se constată faptul că pe DN1 au fost înregistrate 13 accidente rutiere grave, având principala cauză de producere viteza neadaptată la condiţiile de drum (5), urmată de traversarea neregulamentară pietoni (3), dar și alte preocupări de natură a distrage atenția (2 accidente rutiere).
În cazul accidentelor rutiere ușoare a fost înregistrată o ușoară scădere cu două accidente fața de aceeași perioadă a anului trecut.
De asemenea, numărul total al răniților scade cu 118(-15.69%), de la 752 la 634.
La nivelul județului Prahova principalele cauze de producere a accidentelor sunt neacordarea prioritate vehiculelor, abaterile săvârșite de bicicliști, neacordare prioritate pietoni și viteza neadaptată la condiţiile de drum.
Accidentele rutiere au fost cauzate, în special, de conducere sub influența alcoolului
Din cele 599 de accidente rutiere, 73 (12.19%), au avut cauze concurente de producere reprezentate în special de: conducerea sub influența băuturilor alcoolice (27), alte abateri săvârșite de conducătorii auto (9), neasigurarea la schimbarea direcției de mers (5), nesupravegherea minorilor (3), dar și viteza neadaptată la condiţiile de drum (3).
418 infracțiuni în flagrant delict. Au fost reținute 3.906 permise de conducere
Pentru contracararea fenomenului infracțional și contravențional rutier, au fost desfășurate activități specifice executate de polițiștii rutieri, astfel că în perioada celor 9 luni au fost înregistrate 1.046 de infracțiuni sesizate ( cu 55 mai puține), din care la regimul circulației pe drumurile publice 492 (cu 47 mai puține).
Astfel că, în cele 9 luni ale anului 2023 polițiștii rutieri au constatat 418 infacțiuni în flagrant delict, dintre care: 185 de infracțiuni privind conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, 104 infracțiuni privind conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, 76 privind conducerea cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat sau suspendat, 45 privind conducerea fără permis de conducere, iar 8 privind refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Totodată, în perioada analizată polițiștii au aplicat peste 58.000 de sancțiuni contravenționale (+6.296), dintre acestea 477 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, 17.841 pentru viteza excesivă, 243 pentru neacordare prioritate vehicule, 461 neacordare prioritate pietoni, 3.928 traversare neregulamentară și peste 3.000 pentru abaterile săvârșite de bicicliști.
De asemenea, polițiștii rutieri au reținut 3.906 permise de conducere și au retras 2.084 de certificate de înmatriculare.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au fost organizate și desfășurate 937 de acțiuni rutiere pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere
Din totalul acțiunilor, 321 au fost organizate împreună cu alte formațiuni de poliție sau în colaborare cu alte instituții.
Cu privire la viteza neadaptată și cea neregulamentară, sunt recunoscute ca fiind principali factori care contribuie, cu preponderență, atât la numărul cât și la gravitatea accidentelor rutiere.
Vitezele mari conduc la un risc sporit de accidente și la o probabilitate crescută ca, în acest caz, să se producă o vătămare corporală gravă.
Acest lucru se întâmplă deoarece, odată cu creșterea vitezei, crește și distanța parcursă cu timpul de reacție al conducătorului auto și la distanța necesară pentru oprire.
Astfel, pentru combaterea acestei cauze generatoare de accidente rutiere, în perioada analizată, efectivele de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au organizat acțiuni și au aplicat 17.841 (cu 2.577 mai multe) sancțiuni contravenționale pe acest segment de activitate din totalul de 58.136 (cu 6.296 mai multe) de sancțiuni aplicate în anul 2023, ceea ce reprezintă 31% din totalul acestora și au fost organizate 134 de acțiuni.
În primele 9 luni ale anului 2023, în județul Prahova nu s-au produs accidente rutiere pe fondul defecțiunilor tehnice ale vehiculelor.
În cadrul controalelor efectuate atât cu ocazia activităților curente cât și în cadrul acțiunilor proprii sau dispuse de către Serviciul Rutier, polițiștii rutieri au aplicat 5231 de sancţiuni contravenţionale, fiind reținute 1836 certificate de înmatriculare. (cu 121 mai multe).
În perioada analizată, la nivelul subunităților de poliție au fost verificate 186 autovehicule destinate transportului elevilor, fiind constatate 4 contravenții la regimul rutier, din care 1 contravenție pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulație grave, în care au fost implicate autovehicule destinate transportului rutier public de persoane în regim TAXI arată că în perioada analizată s-au produs 5 accidente rutiere (-8), soldate cu vătămarea corporală ușoară a 5 persoane (-7).
Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulație grave în care au fost implicate autovehicule destinate transportului rutier public de marfă, arată că în perioada analizată s-au produs 19 accidente rutiere (-2), soldate cu decesul a 5 persoane (+2), vătămarea corporală gravă a unei persoane și vătămarea corporală ușoară a 24 de persoane.
În perioada analizată au fost aplicate 1.304 sancțiuni conform prevederilor O.G. 37/2007 din care 1.205 aplicate conducătorilor auto de transport marfă, 40 de sancțiuni conducătorilor auto transport mărfuri periculoase și 59 de sancțiuni aplicate conducătorilor auto transport persoane.
3.928 de sancţiuni contravenţionale aplicate pietonilor
În cele 9 luni ale anului 2023 polițiștii rutieri au acţionat pentru asigurarea unui climat de ordine şi disciplină pe drumurile publice, precum şi pentru descurajarea încălcării normelor rutiere de către pietoni, pentru prevenirea accidentelor rutiere grave cauzate de abaterile săvârşite de acestă categorie de participanţi la trafic.
Astfel, în cursul anului 2023, polițiștii rutieri au aplicat 3.928 de sancţiuni contravenţionale acestor participanți la traficul rutier, cu un plus de 825 sancțiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Referitor la numărul de accidente rutiere grave în care au fost implicați pietonii (traversarea neregulamentara a parții carosabile și pietoni pe partea carosabilă) este de menționat faptul că, în perioada analizată, în județul Prahova s-au produs 20 de accidente rutiere grave în care au fost implicați pietonii.
În ceea ce privește abaterile săvârșite de bicicliști și conducători de atelaje hipo, subunitățile de poliție din cadrul IPJ Prahova au organizat 48 de acţiuni pe aceste linii de muncă și au aplicat 3.363 de sancţiuni contravenţionale acestor două categorii de participanți la traficul rutier (3.255 de sancțiuni aplicate conducătorilor de biciclete și 108 sancțiuni aplicate conducătorilor de atelaje hipo).
În scopul ridicării nivelului de disciplină în trafic prin activități de prevenire, propagandă rutieră și influențare pozitivă a participanților, au fost desfășurate peste 600 de activități preventiv-educative, din care 214 participări la orele de educație rutieră în școli, 138 de participări la orele de educație rutieră (unități școlare), 177 de întâlniri cu grupuri țintă.
Obiective și priorități
Mihai Ginel Preda - comisar şef de poliţie și adjunct al șefului Inspectoratului și de Adrian Iacob - comisar de poliție s-au referit, în cadrul întâlnirii cu presa, și la obiectivele propuse pentru perioada ce a mai rămas din acest an.
Așadar, IPJ Prahova are în vedere creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, siguranţa rutieră și siguranța transporturilor.
Asigurarea gradului de siguranță și protecție a cetăţeanului prin:
- Desfășurarea de activități preventiv – educative, pentru reducerea victimizării populației prin accidente rutiere și conștientizarea participanților la trafic cu privire la importanța respectării regulilor de circulație.
Creşterea nivelului de siguranţă rutieră prin:
- Asigurarea fluenței traficului rutier pe principalele artere, intrări/ieșiri în/din marile aglomerări urbane, zona marilor centre comerciale, stațiunile montane, precum și în puncte cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, inclusiv cu angrenarea polițiștilor de ordine publică, care au calitatea de polițist rutier și a polițiștilor locali;
- Organizarea de acțiuni pentru impunerea și respectarea normelor legale, în scopul combaterii principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, conform concluziilor rezultate din analizele de risc proprii și ale structurilor teritoriale de analiză a informațiilor;
- Organizarea unor acțiuni privind legalitatea desfășurării transportului rutier în regim „TAXI”, „închiriere autovehicul”, „transport alternativ”, precum și pentru depistarea persoanelor neautorizate care efectuează transport ilegal de persoane.