Proiect PNRAS la Școala Gimnazială Drăgănești, activități dedicate creșterii calității în educație!

Publicat pe 2023-10-03 12:21:03Prof. Laura Neagu - director Școala Gimnazială Comuna Drăgănești și prof. Mihaela Vîlcea - director adjunct

Începând cu anul școlar 2022-2023, Școala Gimnazială, Comuna Drăgănești, din județul Prahova, este beneficiara unui grant în valoare de 756.783 de lei în cadrul PNRAS (Programul National pentru Reducerea Abandonului Școlar), parte a PNRR. 
Prin acest program, care se va încheia odată cu sfârșitul anului școlar 2025-2026, se urmărește diminuarea riscului de părăsire timpurie a școlii, fenomen ce a luat amploare cu precădere în rândul școlilor din mediul rural. 
Se dorește, astfel, implementarea mecanismului MATE, ce are ca rol colectarea de date în timp real și identificarea elevilor aflați în situații de risc. Scopul principal al programului este sprijinirea acestor elevi pentru parcurgerea și finalizarea cu succes a studiilor, prin desfășurarea unor activități specifice la nivelul instituției.
Principalii beneficiari ai proiectului sunt elevii claselor V-VIII ai școlii aflați în risc de abandon școlar, dar și cei care doresc să își crească performanțele școlare. 

Obiectivele proiectului: 
- Identificarea elevilor cu risc de abandon școlar;
- Recunoașterea cauzelor care determină abandonul școlar; 
- Recunoașterea cauzelor care duc la rezultate slabe obținute de elevi în cadrul Evaluărilor Naționale; 
- Implementarea programelor și activităților de pregătire suplimentară; 
- Îmbunătățirea rezultatelor școlare la nivel macro (Evaluări Naționale) și micro (activitățile didactice zilnice la nivel de ciclu gimnazial); 
- Reducerea procentului de elevi care obțin sub nota 6 la Evaluarea Națională; 
- Creșterea procentului de cadre didactice care utilizează mijloace de predare-învățare-evaluare digitale; 
- Îmbunătățirea interacțiunii între toți actorii cheie ai ecosistemului școlar (elevi, cadre didactice, părinți, directori, inspectori, reprezentanți ai comunității locale). 

Activități realizate
În primul an de implementare, 2022-2023, elevii au participat la activități dedicate: 
- Clasa a V-a și clasa a VI-a: activități pentru prevenirea fenomenului de bullying și de autocunoaștere: „Bullyingul în viața mea: factori care blochează învățarea”, „Social-media: prieten sau inamic”, „Ce aș putea îmbunătăți la mine”;
- Clasa a VII-a: cursuri de educație antreprenorială prin care elevii și-au descoperit abilități atât de necesare în actualul mod de viață. 
De menționat este că acest demers s-a finalizat printr-un Târg al Micilor Antreprenori, desfășurat la sfârșitul anului școlar 2022-2023 în curtea școlii din localitatea Bărăitaru. 
- Clasa a VIII-a: „Alegerea carierei: primul pas către identitatea profesională”. 

Pentru ca eforturile elevilor cu rezultate bune la învățătură să nu rămână nerăsplătite, în lunile iunie și iulie, două serii de elevi a câte 25 de participanți au participat la două tabere (între 26-30 iunie 2023 și 24-28 iulie 2023) în zona Valea Doftanei, prilej cu care s-au bucurat de aerul curat, atmosfera relaxanta, activitățile sportive și de dezvoltare personală desfășurate sub îndrumarea personalului specializat. 
În paralel, s-au desfășurat activități remediale sub forma întâlnirilor individuale, la limba și literatura română, la matematică și la limba engleză, ce au avut ca scop recuperarea materiei pentru elevii cu dificultăți de învățare astfel ca aceștia să promoveze, dar și atingerea performanței la examene, cum ar fi probele la limba și literatura română și matematică pentru liceele cu profil militar sau cele la limba engleză pentru profilul bilingv. 
De remarcat este că toți elevii înscriși pentru probele menționate au obținut note de promovare.