A fost lansată campanie de informare și prevenție ”Fumatul nu te face mare!”

Publicat pe 2023-09-08 14:08:59Mihail Marinescu

Protocolul de colaborare ce stă la baza acestei campanii a fost parafat la sediul Ministerului Educației! 
Așadar, iată că puteți face și lucruri utile! 

Recent, la sediul Ministerului Educației s-a semnat un protocol de colaborare în vederea demarării Campaniei de informare și prevenție a consumului de tutun și a utilizării dispozitivelor electronice de furnizare a nicotinei în rândul elevilor, „Fumatul nu te face mare!”. 
Prima campanie de informare și prevenție care abordează ambele modalități de furnizare a nicotinei va demara în București și presupune întâlniri ale elevilor și părinților, în unități de învățământ preuniversitar, cu echipe mixte, formate din specialiști ai instituțiilor semnatare.
Protocolul a fost semnat între: Ministerul Educației, reprezentat de Ligia Deca - ministrul Educației; Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” - reprezentat de Dr. Beatrice Mahler, manager; Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București - reprezentată de prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector; Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, reprezentată de prof. Univ. Dr. Anca Nedelcu, Prodecan; European Network for Smoking and Tobacco Prevention - reprezentată de Prof. Dr. Florin Mihălțan, președinte; Institutul Național de Sănătate Publică - reprezentat de Dr. Simona Pârvu, director general; Asociația de Educație în Boli Respiratorii - reprezentată de Dr. Alina Croitoru, președinte; Societatea Studenților în Medicină din București - reprezentată de Ileana Spătaru, președinte. 
„Protocolul de colaborare semnat reprezintă un pas important în lupta contra fumatului în rândul adolescenților, care provoacă, anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane. 
În conformitate cu documentul de colaborare, Ministerul Educației și semnatarii vor sprijini desfășurarea, pe perioada anului școlar 2023 - 2024, a unor campanii de informare ce au în vedere informarea corectă a adolescenților din categoria de vârstă 12 - 16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul țigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat. 
Grupul-țintă a fost ales ca urmare a datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, care relevă faptul că, în România, o rată de 28.0% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Educației cu prilejul evenimentului amintit. 
De asemenea, mai trebuie menționat faptul că Proiectul-pilot se va desfășura, momentan, în Municipiul București și Județul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feedback-ului obținut de la părinți și cadrele didactice.