Cinste şi Onoare eroilor români!

Publicat pe 2023-05-18 16:09:53Mihail Marinescu

9 mai este data când România sărbătorea Ziua Independenţei de Stat, proclamată în anul 1877, urmare a declanşării Războiului de Independenţă al României, parte a Războiul ruso-turc din anii 1877 – 1878.
La începutul anului 1877, vasală Imperiul Otoman, România era silită să recunoască suveranitatea otomană, să plătească un tribut anual şi să accepte stăpânirea Porţii în Dobrogea, la gurile Dunării, iar independenţa ţării devenise un ideal al tuturor românilor.
Astfel, izbucnirea Războiul ruso-turc în aprilie 1877, a reprezentat ocazia ideală pentru a profita de contextul internaţional în realizarea independenţei României.
În aprilie 1877, România a semnat convenţia cu Rusia prin care permitea armatei ruse să treacă pe teritoriul ei şi să ocupe linia Dunării până la gura Oltului.
În temeiul aceleiaşi convenţii, armata română s-a angajat să fie concentrată în Oltenia de sud.
La 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”.
Asta este parte a Istoriei României, stimaţi cetăţeni, nu cea care vă este, acum, relatată de unii politicieni la microfoane...!
Din 2021, însă, acest eveniment istoric nu mai este marcat pe 9 mai, ci pe 10 mai, că aşa votară parlamentarii români anul trecut! De ce a fost... mutată această sărbătoare?
La Ploieşti, ceremoniile dedicate Zilei Independenţei României au avut loc, ca de obicei, la Monumentul Vânătorilor, de la Gara de Sud, în prezenţa Armatei (iată că de data asta a fost prezentă şi Armata, nu ca anul trecut!), a reprezentanţilor administraţiei publice, politicieni, consilieri locali, dar şi consiliere locale – unele având o ţinută nu tocmai potivită pentru evenimentul respectiv, cu fuste atât de scurte încât se vedeau coapsele în toată splendoarea lor!
De la coapsele duduilor, să revenim la evenimentul în sine şi să apreciem, cu toată seriozitatea, momentul frumos oferit de Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, care a interpretat magistral Imnul României, dar şi Imnul Regal, că 10 mai este considerată şi Ziua Regelui.
Au urmat discursuri ale unor politicieni şi depuneri de coroane de flori.
Din nefericire, nici de data asta nu s-a pomenit nimic despre Ziua Victoriei din 1945, când Coaliţia militară de atunci a învins Germania nazistă! Atunci, datorită acelei victorii, s-a încheiat cel de-al doilea Război Mondial, domnilor politicieni!
Cum vine asta, eroii de atunci ai neamului românesc nu merită şi ei amintiţi? Trebuia a se aminti de acest act istoric pe 9 mai, dar ce să vezi era mai importantă Ziua Europei decât faptele de vitejie ale ostaşilor români din cel de-al doilea Război Mondial şi decât victoria împotriva nazismului de atunci! Este inadmisibil ce se întâmplă!
Copiii români trebuie să înveţe şi să-şi cunoască Istoria!