"Transformarea" Spitalului de Urgenţă Ploieşti în Spital Clinic Universitar! Voi, cetăţeni, ce reacţie aveţi?

Publicat pe 2023-05-12 16:23:19Mihail Marinescu; Sursă foto: facebook.com

Studenţii de la medicină nu pot să facă practică decât dacă se schimbă profilul şi denumirea spitalului? Pe bune?
Construiţi spitale, dezvoltaţi-le pe cele deja existente, nu să schimbaţi statutul unora ce funcţionează de zeci de ani! Cum rămâne cu lozinca „Construim împreună”?
Ce faceţi cetăţeni, care vă este reacţia? Vreţi să rămâneţi fără spital de urgenţă?

Prahovenii, ploieştenii riscă să rămână fără Spital de Urgenţă, avându-se în vedere ca acesta să fie transformat în Spital Clinic Universitar! În baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Prahova și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, această instituție de învățământ superior își va pregăti studenți, începând din toamna acestui an, și la Ploiești, se precizează pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Prahova.
Tot aici se declară că „decizia a fost luată în cadrul ședinței Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, la care a participat și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu”. Ups!
Într-o postare pe Facebook, preşedintele CJ Prahova declară că „transformarea Spitalului Județean de Urgență Ploiești în Spital Clinic Universitar este importantă pentru că aduce beneficii semnificative atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul medical: pacienții vor beneficia de servicii medicale mai avansate și de o gamă mai largă de specialități medicale; medicii și studenții la medicină vor avea acces la resurse și tehnologii mai avansate pentru cercetare și formare. Nu în ultimul rând, transformarea unui spital în Spital Clinic Universitar atrage în zonă medici de renume și specialiști din domeniul medical interesați de oportunitățile de cercetare și învățare din cadrul universității și spitalului. Acești specialiști aduc cu ei expertiză și experiență în domeniile lor, ceea ce duce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale”!
Domnule Dumitrescu, nu credeţi că deciziile acestea ar fi normal să fie luate după ce vă consultaţi şi cu cetăţenii, după ce aflaţi şi părerea lor, prin Referendum?
Cum este posibil a se decide aşa, după bunul plac?
Cetăţenii pentru ce mai achită taxe şi impozite? Pentru ce mai cotizează, din salariu, pentru sistemul sanitar?
Studenţii să-şi plătească singuri studiile şi cercetările, că în lumea despre care se spune că ar fi „civilizată” aşa se procedează.

În loc să se construiască spitale noi, iată că transformă cele vechi...în clinici universitare!
Din moment ce se schimbă denumirea din Spital de Urgenţă în Spital Clinic Universitar, nu cumva, în mod automat, acest spital îşi pierde statutul de „urgenţă”!
În aceste condiţii, unde vor apela oamenii dacă au nevoie de o urgenţă medicală? La cabinetele private? Aha!
Păi nu suntem toţi politicieni sau oameni de afaceri ca să ne permitem a da aşa de mulţi bani la privaţi!
Cercetările medicale se vor face pe pielea bolnavului?
Ce facem, experimente pe oameni? Din nou, după „episodul” cu vaccinarea aşa zisă anti C-19?
Dar până acum unde se făceau aceste cercetări, unde făceau practica studenţii de la medicină? De ce să fie nevoie a se schimba un spital judeţean de urgenţă în clincă unde să înveţe studenţii? De ce nu s-au construit spitale, că aşa se lăudară unii prin campania electorală, cu sloganul „Construim împreună”!
Păi ce construiţi, că vedem că desfiinţaţi, schimbaţi.... dar de construit nu!
Să transformi un spital judeţean de urgenţă în clinică universitară pare ceva de neînchipuit!
Există vreo aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru a se pune în practică acest proiect?

Ce spune Legea!
Haideţi să vedem ce spune Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
Art. 170, ce înseamnă Spital Judeţean, ce înseamnă Spital Clinic Universitar:
b) spitalul judeţean - spitalul general organizat în reşedinţa de judeţ, cu o structură complexă de specialităţi medico-chirurgicale, cu unitate de primire urgenţe, care asigură urgenţele medico-chirurgicale şi acordă asistenţă medicală de specialitate, inclusiv pentru cazurile grave din judeţ care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor locale;
d) spitalul de urgenţă - spitalul care dispune de o structură complexă de specialităţi, dotare cu aparatură medicală corespunzătoare, personal specializat, având amplasament şi accesibilitate pentru teritorii extinse. În structura spitalului de urgenţă funcţionează obligatoriu o structură de urgenţă (U.P.U., C.P.U.) care, în funcţie de necesităţi, poate avea şi un serviciu mobil de urgenţă - reanimare şi transport medicalizat;
h) spitalul clinic - spitalul care are în componenţă secţii clinice universitare care asigură asistenţă medicală, desfăşoară activitate de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată. Institutele, centrele medicale şi spitalele de specialitate, care au în componenţă o secţie clinică universitară sunt spitale clinice.
Pentru activitatea medicală, diagnostică şi terapeutică, personalul didactic este în subordinea administraţiei spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă; Modificări (2), Jurisprudenţă
i) secţiile clinice universitare - secţiile de spital în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, învăţământ medical, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie medicală continuă (EMC). În aceste secţii este încadrat cel puţin un cadru didactic universitar, prin integrare clinică. Pentru activitatea medicală, diagnostică şi terapeutică, personalul didactic este în subordinea administraţiei spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă; Modificări (1), Jurisprudenţă

Art. 172 (6) Structura organizatorică, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului şi a denumirilor pentru spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, la propunerea managerului spitalului, prin serviciile deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii, după caz, în funcţie de subordonare, sau la iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi/sau a serviciilor deconcentrate ale acestuia.