Respectaţi-ne Istoria! Respectaţi-ne eroii!
Publicat pe 2023-05-09 12:07:48 | Mihail Marinescu |

9 mai este ziua când, în 1877, ministrul de externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, a citit actul de Independenţă în Parlament şi este şi ziua când, în 1945, s-a obţinut Victoria împotriva nazismului din cel De-al Doilea Război Mondial!
Da, 9 mai este şi Ziua Europei, dar nu numai...!
Zeci de ani, data de 9 mai avea o dublă semnificaţie pentru România, sărbătorindu-se atât Ziua Independenţei, câştigată în 1877, cât şi victoria coaliţiei în cel De-al Doilea Război Mondial, 1945, împotriva nazismului de atunci.
Apoi, după aderarea României la Uniunea Europeană, autorităţile române au ţinut să organizeze acţiuni şi pentru a marca Ziua Europei, care este tot pe 9 mai.
De anul trecut, însă, lucrurile nu mai stau deloc aşa şi data de 9 mai este amintită, de către autorităţi, ca fiind doar Ziua Europei, iar Ziua Independenţei României a fost... mutată pe 10 mai! Ups!
În ce ţară mai vedeţi voi că se schimbă data obţinerii Independenţei? În România se poate şi se permite orice!
Deşi în programul activităţii din 9 mai este prevăzut şi Salutul Drapelului de Luptă, nu se specifică, în titulatura programului, nimic despre Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, nici măcar despre încheierea războiului, ci numai despre Ziua Europei!
De ce, stimabililor, faceţi lucrurile astea?
Ce treabă să aibă Drapelul de Luptă cu UE? Niciuna!
Păi, atunci este greu a se specifica faptul că este vorba şi despre Victoria din cel De-al Doilea Război Mondial?
Atunci, în 1945, nazismul a fost înfrânt!
Este vorba despre Istorie, ori Istoria trebuie cunoscută şi respectată, că place sau nu place!
V-aţi prins, acum, oameni buni, de ce Ziua Independenţei nu se mai marchează pe 9 mai? Nu cumva pentru a nu eclipsa Ziua Europei?
A fost... mutată pe 10 mai Ziua Independenţei, de anul trecut, odată cu votul dat pe un proiect de lege depus de un anume partid politic ce prevedea modificarea datei respectivului act istoric!
Păi ce facem, rescriem acum Istoria prin proiecte de lege?
Istoria e Istorie şi trebuie respectată ca atare!
Mda, păi se leagă de faptul că Regele Carol I a proclamat Independenţa pe 10 mai, însă actul de Independenţă a fost citit în Parlament, în Camera de atunci, pe 9 mai, de către ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu.
Păi atunci haieţi să se sărbătorească pe 29 aprilie, când în Cameră s-a votat, în 1877, pentru Independenţa României faţă de Imperiul Otoman! Offf!