Cazinoul Sinaia, un obiectiv de atracție pentru turiștii din frumoasa stațiune montană

Publicat pe 2023-08-17 14:36:53Ionuț Mitoiu

Un sejur petrecut recent la Sinaia, a cuprins și vizita la Cazinoul situat în „Parcul Dimitrie Ghica”. Am făcut bine, pentru că am avut ce vedea și afla despre această clădire, una impresionantă, cu istorie și multe povești interesante. 
A fost și mai atractiv, pentru grupul de turiști, faptul că turul de vizitare a fost prezentat de un ghid super pregătit, Andreea Eremia, cu informații utile și povești captivante ale acelor vremuri, de mult apuse! 
Așa, am aflat, că acest edificiu a fost construit la inițiativa lui Carol 1, în anul 1911 și a durat mai puțin de șapte luni, sub îndrumarea arhitectului Petre Antonescu.
Cazinoul l-a avut ca prim acționar pe baronul Edgar Marcay, cel ce a fost acționar și la Cazinoul din Monte Carlo. Cazinoul a funcționat cu intermitențe în timpul celor două războaie mondiale, când a devenit centru pentru refugiați și răniți. Lăcașul a avut activitate pană in 1947, când sistemul comunist din România a interzis jocurile de noroc. 
Cazinoul are și o Sală de Teatru, renumită prin acustică, arhitectură și deja celebrul pian, la care a cantat George Enescu, cu prilejul inaugurării clădirii, în anul 1913, cu o capacitate de 400 de locuri. 
Acum, în zilele noastre, Cazinoul Sinaia e gazdă a numeroase conferințe, simpozioane, congrese, reuniuni naționale și internaționale, expoziții de artă plastică și fotografie, lansări de carte și spectacole. 
Închei, nu înainte să vă îndemn, să vizitați Cazinoul Sinaia, când aveți proxima ocazie. Nu o să regretați, vă asigur!