Prevenirea dispariţiilor de minori și plecărilor voluntare de acasă

Publicat pe 2023-05-27 21:38:49Mihail Marinescu

Activități informativ-educative ale polițiștilor prahoveni în unele școli din Ploiești și județ

Chiar dacă învățământul se află în grevă generală, acest lucru nu a reprezentat un impediment pentru polițiștii prahoveni de a organiza și desfășura/, pe 24 și 25 mai a.c., activități informativ-educative în unele școli din Ploiești și județ, vorbindu-le elevilor prahoveni despre copiii dispăruți și despre plecările voluntare de acasă.
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cei ai Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Serviciului Criminalistic, au organizat activităţi informativ-preventive dedicate prevenirii disparițiilor de minori/ plecărilor voluntare în cadrul a trei unități școlare, Școlile Gimnaziale „I.A. Basarabescu” și „Toma Caragiu” din Ploiești, precum și la Liceul „Carol I” din Plopeni, cu aproximativ 250 de elevi.
„Prevenirea disparițiilor de copii reprezintă o prioritate pentru Poliția Română, sens în care Proiectul de prevenire al disparițiilor de copii și plecărilor voluntare „Plecatul de acasă nu este o soluție!” nou implementat, urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție. Astfel, o relație strânsă, cu discuții deschise între copii și adulți, protejează copiii de rău.
Este necesară cunoașterea factorilor ce influențează decizia minorului de a pleca de acasă și/sau refuzul întoarcerii la domiciliu, copiii având nevoie de îndrumări în ceea ce privește modul de soluționare al problemelor cu care se confruntă”, transmite IPJ Prahova.
Pentru a preveni disparițiile de minori/plecările voluntare, polițiștii au transmis copiilor o serie de recomandări și sfaturi în acest domeniu de referință, încurajându-i să aibă o bună comunicare cu părinții acestora și sa nu acționeze impulsionați de o situație inconfortabilă lor.
Prin astfel de activități, polițiștii prahoveni doresc să atragă atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi şi care ne pot ajuta să evităm situațiile neplăcute.