Monedă din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu

Publicat pe 2023-04-24 13:24:53Mihail Marinescu

Începând de astăzi, 24 aprilie a.c., Banca Naţională a României lansează, în circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu.
Moneda este confecţionată din argint, are o valoare nominală de 10 lei, titlu - 999‰, este în formă rotundă, cu diametru de 37 mm, are o greutate de 31,103 g., cant zimțat şi calitate proof.
Aversul monedei prezintă o mașină de scris care a aparținut poetului Nichita Stănescu și titlurile volumelor publicate de acesta, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.
Reversul monedei prezintă portretul și semnătura lui Nichita Stănescu, o poezie scrisă de acesta și inscripția ,,NICHITA STANESCU 90 DE ANI DE LA NASTERE”.
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 440,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.