Părinţii cer un miliard de euro pentru viaţa lui Marian, copilul din Ariceşti omorât de gazele de sondă
Publicat pe 2016-01-15 16:05:24 | D.F. |

Elena şi Constantin Fucelea, părinţii lui Marian, băieţelul din localitatea Ariceştii Rahtivani, care în data de 27 februarie 2014 a murit intoxicat cu gaze emanate de o sondă aparţinând companiei OMV, cer despăgubiri de un miliard de euro de la companie. Este o sumă record pentru România, unde instanţele de judecată rareori acceptă să acorde despăgubiri care să depăşească mai mult de un milion de euro. Familia Furcelea s-a constituit parte civilă în dosarul penal în care compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru omor din culpă. Cauza se judecă pe fond la Judecătoria Ploieşti, iar ca reprezentanţi ai OMV au fost citaţi în instanţă reprezentanţii comitetului director ai companiei, printre care se află şi Mariana Gheorghe, managerul general.
Ce şanse au părinţii să obţină 1 miliard de euro?
Este greu să cuantifici viaţa unui om, cu atât mai mult a unui copil de doar nouă ani care a murit stupid din cauza neglijenţei unui angajat al unei mari companii, astel că suma de un miliard de euro cerută de părinţi drept despăgubiri morale pare justificată. Dar ce şanse au ei să obţină printr-o sentinţă definitivă aceşti bani? Este greu de spus acum când ne aflăm doar la debutul procesului care nu a primit nici măcar un prim termen de judecată. Putem doar să ne uităm în spate şi să analizăm valoarea despăgubirilor acordate de istanţele de judecată din Prahova în procese similare în care inculpaţii au fost acuzaţi de omor sau tentativă de omor.
Cea mai mare despăgubire acordată până acum este de 450.000 euro
450.000 de euro este, până în prezent, cea mai mare despăgubire acordată de un judecător din Prahova victimelor unui accident rutier. În data de 25 octombrie, Judecătoria Câmpina dă sentinţa într-un dosar de ucidere din culpă – latura civilă:
JUDECĂTORIA CÂMPINA JUDEŢUL PRAHOVA DOSAR NR.4162/204/2013 (…)În temeiul disp.art.346 alin.1 c.p.p. rap.la art.14 alin.3 lit.b c.p.p., art.14 alin.5 c.p.p., art.998 c.civil obligă pe inculpatul NISTOR GEORGE , alături de asiguratorul SC OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A. PLOIEŞTI (aceasta din urmă în limita plafonului legal) la despăgubiri civile către părţile civile, după cum urmează: - către partea civilă MOTOROIU MIHAELA la plata sumei de 1.000 (o mie) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune materiale; - către partea civilă MOTOROIU MIHAELA la plata sumei de 200.000 (două sute mii) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune morale; - către partea civilă MOTOROIU MARINA DANIELA la plata sumei de 1.500 (o mie cinci sute) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune materiale; - către partea civilă MOTOROIU MARINA DANIELA la plata sumei de 125.000 (o sută douăzeci şi cinci mii) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune morale; - către partea civilă MOTOROIU LAVINIA IOANA la plata sumei de 1.500 (o mie cinci sute) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune materiale; - către partea civilă MOTOROIU LAVINIA IOANA la plata sumei de 125.000 (o sută douăzeci şi cinci mii) euro (în echivalent lei la data plăţii efective), cu titlul de daune morale. (…)conform portalului instanţelor de judecată.
Sentinţa rămâne definitivă şi în urma contestaţiei depusă de inculpat. Procesul a pornit după ce în vara anului 2013, George Nistor, aflat la volanul unui Land Rover intră cu viteză şi spulberă un autoturism Dacia 1310. Şoferul din Dacia a murit pe loc, iar soţia sa, aflată pe scaunul din dreapta a fost grav rănită şi a fost atunci transportată în comă la o unitate medicală din Bucureşti.
*Un alt scandal cunoscut opinei publice este dosarul Razvan Cosma, tânărul bătut cu bestialitate de mai mulţi ţigani în faţa unui club din Ploieşti, care s-a finalizat într-o primă instanţă cu acordarea de daune morale şi materiale de mare valoare: 180.000 de euro daune morale plus alte 43.000 de euro daune materiale. Doar că, acest proces este departe de final, se rejudecă acum din nou la Tribunalul Prahova, iar victima nu se mai poate baza pe banii acordaţi drept daune, bani pe care nici nu i-a primit de altfel, decizia nefiind una definitivă şi irevocabilă.
*Judecătorii de la Tribunalul Prahova nu au fost deloc darnici atunci când a venit vorba să acorde daune materiale celor două fiice minore ale Simonei Trandafir, ploieşteanca ucisă în august 2014 de către soţul gelos. Copiii Simonei au primit 15.000 lei daune materiale şi 200.000 lei daune morale.
*De altfel, la nivel naţional, despăgubirea record acordată de o instanţă de judecată a fost de un milion de euro primită de o tânără mutilată în urma unui accident rutier în care vinovată a fost găsită Compania Naţională de Drumuri.
În cazul de la Ariceştii Rahtivani, reamintim că Marian Fucelea a fost găsit mort lângă o sondă a companiei OMV Petrom, iar rezultatul necropsiei a stabilit drept cauză a decesului intoxicarea cu gaze de sondă. Presa vremii menţiona faptul că băieţelul – care provenea dintr-o familie săracă - se oprise în apropierea acelei sonde neîngrădite pentru a proba o pereche de ghete primită de la nişte oameni cu suflet. Gazele l-au adormit pentru totdeauna şi a fost găsit mort în noaptea de 27 spre 28 februarie 2014, după ce rudele şi poliţiştii l-au căutat ore în şir.