Lăsaţi-ne Combinatele şi Termocentralele în pace!

Publicat pe 2023-02-16 12:09:03Mihail Marinescu

Dacă tot acuzaţi că sunt instalaţii învechite, atunci permiteţi a se face investiţii în modernizarea lor, nu să se spună că cel mai bine ar fi să se renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să se cumpărare de centrale de apartament, că nu toţi ne permitem să plătim o grămadă de bani pe consumul de gaz şi de curent electric!

Se vede clar cum sunt luate în vizor termocentralele din România pentru a dispare, pur şi simplu, de pe hartă!
Mintia nu este unica de a păţit ce a păţit! Nu a fost, încă, ştearsă, pentru că o armată de avocaţi, dar şi unii politicieni naţionalişti, încearcă să o salveze.
Noi, prahovenii, sperăm că nu vom avea parte de asemenea lucruri, deşi observăm cum se pistonează, cu oaresce declaraţi, asupra CET Brazi, combinat care oferă Ploieştiului apă caldă şi agent termic.
S-au trezit unii, de la un partiduleţ ce se consideră... în acţiune, să declare că cel mai bine ar fi să se organizeze un Referendum pentru ca ploieştenii să decidă dacă mai vor să aparţină sau nu, din punct de vedere termic, de CET Brazi, că oricum „instalaţiile de acolo sunt învechite”! Cum, mă?
Dar ce vă veniră să aruncaţi voi o asemenea propunere? A, şi tot ei se gândesc să se ofere nişte bani populaţiei care se debranşează pentru a-şi achiziţiona centrală de apatament! Aha, deci asta e şmecheria!
Are careva vreo afacere cu comercializarea acestor centrale? Hm!
Aşa ceva apare după ce ploieştenii au fost lăsaţi, aproape trei luni fără apă caldă, iar de ceva vreme se tot întâmplă nişte avarii pe la livrarea agentului termic!
De asemenea, se tot bate monedă pe faptul că instalaţiile de la Brazi ar fi uzate şi învechite!
Păi, dacă este aşa, atunci de ce nu se face un proiect prin care să se repare, să se modernizeze instalaţiile, că tot e la modă cu PNRR-ul ăsta? De ce să ne debranşăm şi să aruncăm la gunoi o termocentrală? Ca să le meargă unora business-ul cu comercializarea centralelor de apartament? Ca să ajungă locatarii să plătească mii de lei pe gaze, pe curent electric sau să renunţe la proprietate pe motiv că nu au bani să plătească facturile la utilităţi? Sau ca să vină o companie străină să îşi dezvolte afacerile aici?
Aveţi habar cât gaz şi cât curent electric se consumă la o centrală proprie? Păi acum nu mai vă pasă de Planetă, de emisiile de carbon? E, cum este treaba, domnilor cu... vederi... progresist europene?
Ne întrebăm dacă a fost o întâmplare „mentenanţa de cel puţin 30 de zile” (care, de fapt, a durat două luni şi trei săptămâni) la apă caldă, dacă sunt întâmplătoare evidenţierile cum că instalaţiile sunt învechite fără a se cere și modernizarea lor, dacă se propune o alternativă, anume să se cumpere centrale de apartament, dacă sunt întâmplătoare atacurile la adresa primarului Andrei Volosevici!
Dar, despre centrale de cartier sau măcar cele de bloc, de scară, nimic? A, numai cele de apartament, da, ca să fie mai multe? Aha!
Mda, primarul Volosevici putea să evite suspendarea sa din PNL dacă pur şi simplu pleca dânsul din acel partid ceva mai devreme şi să nu le dădea şansa unora să se creadă triumfători şi, eventual, să profite electoral de conjunctură.
Oare şi acestă suspendare este întâmplătoare? Nu suntem avocaţii primarului, dar Volosevici a fost la Brazi când s-au ivit avariile la sistemul de încălzire. Voi, ceilalţi, unde eraţi?
Pare absolut bizar tot ce se întâmplă, mai ales într-un oraş ca Ploieştiul, care nu ar trebui să aibă nicio problemă cu resursele naturale, doar dacă se provoacă asta...!