Ultima editie tiparita in format pdf

Ce răspuns oferă Protecţia Mediului în legătură cu tăierea unui arbore de pe Strada Spătar Milescu!

Publicat pe 2022-09-13 11:33:32Mihail Marinescu

Uitaţi ce a mai rămas din acele copac! Se spune că era crăpat şi prezenta urme de mucegai! Se vede ceva? Păi şi a cui era datoria să aibă grijă de vegetaţie? Tăiem în loc să tratăm?


Săptămâna trecută atrăgeam atenţia cu privire la faptul că, pe Strada Spătar Milescu, din Ploieşti, a fost retezat un arbore semeţ. Ne exprimam mirarea cum de se poate întâmpla aşa ceva, cum de este ucis acel copac, ţinând cont că vegetaţia este cea care absoarbe CO2-ul şi îl transformă în Oxigen, prin Fotosinteză.
Am solicitat răspuns din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova şi din partea Poliţiei Ploieşti referitor la tăierea acelui arbore aflat pe domeniul public.
Agenţia pentru Protecţia Mediului oferă un răspuns uimitor, anume că arborele prezenta „o crăpătură mare în partea inferioară a trunchiului, cu început de putregai şi o înclinare uşoară spre stradă, datorată cel mai probabil datorită distanţei mici faţă de bloc; menţionăm că distanţa minimă la care pot exista arbori de mari dimensiuni este de 5 m faţă de peretele cladirii”.
Citeşti şi te uimeşti! Este incredibil ce se întâmplă! Pe lângă faptul că se foloseşte „datorată cel mai probabil datorită”, sunt puse sub semnul întrebări şi suspiciunilor motivele ce au dus la tăierea acelui arbore.
Dacă era crăpat copacul, a cui este vina că vegetaţia nu este îngrijită? Că doar suntem în oraş, nu pe câmp!
Aveţi în imagine fotografia cu ce a mai rămas din trunchiul copacului. Ei bine, unde vedeţi dumneavoastră urme de crăpătură? Unde vedeţi urme de mucegai? Sunt oameni ce trec pe acolo zilnic şi nu au observat nimic rău la copacul respectiv.
Este uimitor că, în cazul copacilor, se ţine cont de distanţa dintre copac şi bloc, dar în cazul unor staţii de benzină amplasate foarte aproape de locuinţe, de blocuri, nu se mai ţine cont că trebuie să fie la cel puţin 50 de metri distanţă faţă de cea mai apropiată locuinţă!
Iată ce răspuns am primit din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, răspuns semnat de o doamnă ce se intitulează Cornelia Crina Popa:
Referitor la emailul dvs. din data de 07.09.2022, prin care ne semnalaţi faptul că pe str. Spatar Milescu nr. 33 s-au facut lucrări de doborâre a unui exemplar de dud, fără a exista motive reale pentru îndepărtarea arborelui, vă comunicăm următoarele: - la solicitarea SGU Ploiesti (în urma solicitării venite de la asociaţia de locatari), APM Prahova a emis un punct de vedere favorabil pentru aceste lucrări, prin adresa nr. 11629/01.08.2022, după ce s-a constatat că arborele prezinta o crăpătură mare în partea inferioară a trunchiului, cu început de putregai şi o înclinare uşoară spre stradă, datorată cel mai probabil datorită distanţei mici faţă de bloc; menţionăm că distanţa minimă la care pot exista arbori de mari dimensiuni este de 5 m faţă de peretele clădirii; - APM Prahova a menţionat ca şi condiţie în răspunsul său obligativitatea efectuarii de lucrari de completare a aliniamentului stradal, de catre SGU Ploiesti, aşa cum sunt prevederile legale; având în vedere că dudul este o specie pomicola (menţionată în Legea pomiculturii) şi nu o specie ornamentală (inclusă în Legea spaţiilor verzi nr. 24/2007), ca produce neajunsuri în perioada de fructificaţie şi, de obicei, nu este rezultatul unei plantări efectuate de om, s-a recomandat plantarea unor puieţi din specii ornamentale”, răspunde APM.
De la Poliţia Locală s-a emis un răspuns sec, în sensul că dacă există aprobare, aviz, de la Protecţia Mediului, asta este! Horror, doamnelor şi domnilor!