„Noua normalitate” bate la uşa Educaţiei româneşti! Îi deschideţi sau nu, stimaţi profesori?

Publicat pe 2022-07-27 13:13:25Mihail Marinescu

Trecerea Palatelor şi Cluburilor Copiilor din custodia Ministerului Educaţiei în subordinea primăriilor, conform unui proiect de lege, naşte controverse şi multe suspiciuni.

Cei care predau în aceste instituţii ce oferă ativităţi extraşcolare îşi pot pierde statutul de cadru didactic!

Ceea ce se vrea a se schimba acum în sistemul de învăţământ se putea anticipa încă din urmă cu mai mulţi ani, dacă exista un pic de voinţă. Dar, poate că din comoditate sau din neîncredere, mulţi din Educaţie au preferat să nu facă nimic pentru a se opune schimbărilor venite sub titulatura de „descentralizare”!
Iată că acum, în 2022, iese la iveală un Proiect de lege, anunţat chiar de ministrul Cîmpeanu, prin care cică se contribuie la „descentralizare”, odată cu trecerea Palatelor şi Cluburilor Copiilor din costodia Ministerului Educaţiei în subordinea primăriilor şi vor fi instituții ce desfășoară activități extrașcolare, cu program sportiv suplimentar!  Dar, iată că, de data aceasta, au apărut reacţii ale cadrelor didactice, care s-au exprimat, însă doar pe reţelele de socializare, împotriva acestei chestiuni, mai ales că, în proiect, se anunţă că personalul care predă în palate şi cluburi ale copiilor şi care se transferă în instituțiile cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activități extrașcolare din subordinea autorităților administrației publice locale îşi pierde calitatea de personal didactic!
Cei aflaţi în conducerile palatelor şi cluburilor copiilor consideră că o astfel de propunere de modificre a Legii Învăţământului ar putea să pună în pericol chiar desfiinţarea acestor instituţii care oferă elevilor posibilitatea să efectueze activităţi extraşcolare. Nu avem de unde să ştim dacă aşa o să fie sau dacă asta se urmăreşte, însă cert este că, prin trecerea în subordinea primăriilor, palatele şi cluburile copiilor pot să fie politizate mult mai uşor decât până acum.
Ce este Şcoala politizată acum, dar să vezi ce o să fie dacă acest proiect o să fie votat în forma propusă iniţial!

Iată ce prevede proiectul de lege pentru învățământul preuniversitar, pus în dezbatere publică săptămâna trecută:
- „Art. 213 alin. (3) Palatul Național al Copiilor, palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare se organizează şi funcţionează ca instituţii publice în subordinea Consiliului General al municipiului Bucureşti/consiliilor locale, având personalitate juridică, instituții care desfășoară activități extrașcolare/ cu program sportiv suplimentar”.
- La art. 215 din proiectul menționat: „(9) Personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, respectiv în Palatul Național al Copiilor şi care se transferă în instituțiile cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activități extrașcolare din subordinea autorităților administrației publice locale îşi pierde calitatea de personal didactic, dar îşi păstrează dreptul, pentru o perioadă de 10 ani de la momentul transferului, să participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în vederea ocupării de posturi didactice/catedre vacante în unităţi de învăţământ preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. (10) Personalul existent în cluburile sportive școlare, palatele şi cluburile copiilor, respectiv în Palatul Național al Copiilor şi care se transferă în instituțiile cu program sportiv suplimentar/cu activități 147 extrașcolare din subordinea autorităților administrației publice locale își păstrează drepturile salariale avute la momentul transferului.”
„Noua normalitate” bate la uşă! Îi deschideţi, dragi români?