Ultima editie tiparita in format pdf

Cui îi este frică de reapariţia fenomenului Cenaclul Flacăra?

Publicat pe 2022-07-21 10:26:49Mihail Marinescu

Un institut, care nu are statut de legifernat şi nici nu e vreo Instanţă de judecată, „respinge în mod categoric organizarea unei noi ediții a Cenaclului Flacăra”!

Străinii pot să organizeze şi să suţină spectacole pe plajele din România, dar românul Andrei Păunescu nu este lăsat să susţină Cenaclul Flacăra pe plaja din Corbu!

Cei aflaţi în a doua tinereţe, cum se spune, îşi aduc aminte despre ce era cândva Cenaclul Flacăra, condus de către marele poet Adrian Păunescu.
Era mai mult decât o activitate culturală. Era un loc în care tinerii, dar nu numai ei, puteau dansa, puteau scanda, puteau cânta la unison, adică puteau face ceea ce prin alte spectacole nu puteai face în acea perioadă a regimului socialist.
Cenaclul Flacăra a fost un adevărat fenomen! A fost ca o evadare din Dictatura acelor vremuri!
Da, generaţia în blugi, umplea stadioanele din ţară pentru a asista la spectacolele de muzică folk. Se creea o atmosferă occidentală într-o ţară socialistă! Acest lucru avea să atragă atenţia regimului de atunci şi chiar să existe unele presiuni pentru ca fenometul Cenaclul Flacăra să fie interzis. Dar, Cenaclul nu s-a oprit. A mers mai departe, până când o furtună şi nişte fulgere au produs o panică în masă asupra mulţimii prezente la spectacolul susţinut pe Stadionul Petrolul din Ploieşti (actualul "Ilie Oană"). O parte a construcţiei de atunci a Stadionului s-a spart şi a căzut peste oameni, unii spectatori căzând victime şi după acest regretabil incident, s-a spus „stop” Cenaclului Flacăra.
După mai mult timp de la evenimentele din decembrie 1989, timid, timid s-a încercat reluarea spectacolelor. S-a reuşit a se suţine spectacole, dar nu era aşa, ca înainte, totuşi! Chiar şi după după decesul poetului Adrian Păunescu, sufletul Cenaclului Flacăra, spectacolele au avut o continuitate, asta datorită implicării lui Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu. Domne, dar ce să vezi! Acum, în anul de graţie 2022, s-a găsit un anume institut să considere că Cenaclul Flacăra trebuie să nu mai existe!
Pe 23 iulie urma să se susţină, la Corbu, pe plajă, un spectacol al Cenaclului Flacăra, anunţat şi de Andrei Păunescu pe pagina sa de Facebook (în foto: afiş spectacol). Stupoare, însă! S-a trezit Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) acum, în 2022, la 33 de ani şi ceva de la evenimentele din decembrie 1989, să declare că „respinge în mod categoric organizarea unei noi ediții a Cenaclului Flacăra”!
Dar cine eşti tu de decizi aşa ceva? Vreun organizator de competiţii, vreo Instanţă de judecată, vreo insituţie ce legiferează? Nu, atunci de ce faci aşa ceva şi de ce tocmai acum?
Pe site-ul acestei instituţii stă scris şi argumentele pentru care s-a luat decizia asta. Citiţi şi cruciţi-vă, fraţi români, că aşa ceva rareori se poate vedea:
„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc respinge în mod categoric organizarea unei noi ediții a „Cenaclului Flacăra”, din următoarele considerente:
- Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații și susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu;
- Obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă;
- Organizarea unei noi ediții nu este altceva decât un act de dispreț la adresa victimelor regimului comunist”.
Gata, v-aţi... luminat, români?
Întrebăm şi noi aşa:
1. Ce dovezi există în argumentele ăstora?
2. Prin ce s-a „îndoctrinat comunist” generaţia tânără de atunci? Prin cântece despre Ştefan Cele Mare, despre Avram Iancu, despre pace, despre dezarmare, despre iubirea de părinţi? Hai, că nu înţelegem unde există „îndoctrinarea comunistă”!
3. Care adică era propagandă? Dacă Cenaclul Flacăra a transformat Cultura în propagandă, păi acum ce face Cultura, că vedem cum se permit organizarea de piese de teatru şi de scenete în care „actorii” se afişează goi în faţa publicului, mimează relaţiile intime, alţii aduc leşuri de câini pe scenă, alţii se travestesc şi fac propagandă mişcării LGBTQ!
A, astea sunt frumoase, da? Ce ruşine!
Spune, măi institut, cum e treaba cu propaganda! Oare acest institut ştie că Cenaclul Flacăra a fost interzis de regimul socialist de atunci? Păi, acum cine şi ce ar fi cei care vor ca fenomenul Cenaclul Flacăra să dispară?
Aşadar, spectacole pe plajă în care concertează străini şi în care unii spectatori devin foarte „tulburaţi” este bine să se desfăşoare. Dacă e pe destrăbălare e ok, da? Dar românul Andrei Păunescu nu are voie să organizeze un spectacol pe plajă, că cică ar fi „dispreț la adresa victimelor regimului comunist”. Bezna minţii!
Ce treabă are Cenaclul Flacăra cu victimele regimului comunist?
Păi ce, Cenaclul a produs victimele respective? Cei care alcătuiesc acest insititut nu au recitat niciodată o poezie despre Nicolae şi Elena când erau elevi? Hai, că toţi eram obligaţi să facem asta, atunci.
Acum, oare cum e, că vedem cum eşti ocărât dacă ai altă opinie decât a guvernanţilor? Cum este când eşti cenzurat pe reţelele de socializare? Cum este ca anumite posturi TV, radiouri, să fie amendate de CNA cu miliarde de lei vechi doar pentru că acestea nu se aliniează la standardul cerut de actualul curent european?
Andrei Păunescu avea să scrie, pa pagina sa e Facebook, faptul că „POLIȚIA CULTURII este inacceptabilă! Toate regimurile politice o reactivează, pentru că ăia care nu știu să construiască vor măcar să dărâme ce fac ceilalți”.
Ce ar mai fi de adăugat?