Ultima editie tiparita in format pdf

CL Ploiești a reziliat contractul cu Rosal pentru curățenie căi publice


Întruniți vineri, 14 mai a.c., în ședință extraordinară, consilierii locali ploieșteni au avut pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotarare, printre acestea numarandu-se si cel care viza demararea procedurilor de reziliere a contractului cu Rosal pentru serviciul de ”curățenie căi publice”. 
După mai multe discuții, aleșii locali au votat rezilierea contractului, cu 21 de voturi pentru si o abtinere. 
In aceeasi sedinta, proiectul de hotatare privind ajustarea tarifelor de curățenie a domeniului public din Ploiești a fost respins de catre alesii locali.
..Citeste mai departe..

Număr special de SMS pentru problemele de salubritate la Ploiești

Primăria Municipiului Ploiești deschide o linie telefonică speciala la care pot fi transmise, doar prin SMS, sesizări cu privire la curățenia pe căile publice și colectarea deșeurilor menajere din oraș. Astfel, începând de astăzi, pe pagina oficială de web a municipalității, www.ploiesti.ro , vor fi publicate programul de colectare deșeuri menajere, programul de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile și programul activităților de curățenie pe căile publice. Cetățenii municipiului Ploiești, în funcție de nerespectarea graficelor publicate de administrația publică locală, vor putea sesiza direct problemele cu care se confruntă pe acest subiect, prin transmiterea unui SMS la numărul de telefon 0751268371...Citeste mai departe..

Un copil a atins, cu undiţa, firul de contact al căii ferate eletrificate!

În timp ce se afla la pescuit, împreună cu alţi prieteni, un copil în vârstă de 13 ani a atins cu undiţa firul de contact al căii ferate eletrificate. Astfel, minorul a suferit arsuri de gradul I, II și III pe 40% din suprafața corporală, fiind transportat de urgență la Spitalul de Pediatrie din municipiul Ploiești Incidentul a avut loc în apropierea unei bălţi din satul Tătărani.
„Nu uitați! Orice contact direct sau indirect, prin intermediul unor obiecte care conduc energia electrică, cu o linie electrică aeriană duce la electrocutare și la urmări grave!
..Citeste mai departe..

Accident auto la Floreşti

În zona localităţii Floreşti, în dimineaţa zilei de joi, 13 mai, a avut loc o ciocnire între două autoturisme, în urma căreia două persoane au fost rănite. Ambele persoane au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești. La fața locului au sosit poliţişti, pompieri și o ambulanță. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele și împrejurările care au dus la producerea accidentului


..Citeste mai departe..

Strada George Coşbuc, invadată de un roi de albine!

Strada George Coşbuc, din Ploieşti, a fost astăzi, 10 mai, sub asediul albinelor.
Acestea zburau agitate pe o porţiune a străzii, deasupra unei canalizări.
O persoană, probabil specialistă în domeniul apicol, încerca să le strângă pe albine şi să le pună într-o cutie specială, după cum se vede din imaginea alăturată.
Circulaţia oamenilor avea să fie interzisă pe o porţiune a zonei pietonale, trecătorii fiind „îndrumaţi” să traverseze pe celălalt trotuar
..Citeste mai departe..

Au sosit două troleibuze noi la Ploiești

Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, informează comunitatea locală că au sosit încă două troleibuze noi, în orașul nostru. Acestea fac parte din lotul de 20 de troleibuze noi, achiziționate prin intermediul proiectului "Achiziție mijloace de transport public – troleibuze 12 m, Ploiești, Tg. Jiu” Cod SMIS 128120, care este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Primele 5 troleibuze vor fi livrate până la sfârșitul lunii mai a.c. și vor intra rapid în circulație. Obiectivul general al proiectului sus amintit, derulat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, este îmbunătățirea transportului public, prin achiziția de material rulant de tip troleibuz pe rutele de transport public selectate, printr-o abordare integrată, bazată pe Planul de mobilitate urbană durabilă pentru Polul de Creștere Ploiești ..Citeste mai departe..

Industria prahoveană, în scădere atât pe plan intern, cât şi extern

Indicele producției industriale, în luna februarie 2021, față de luna corespunzătoare din anul precedent, calculat ca serie brută, la nivelul județului Prahova, a fost de 79,1%, ne informează Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova.
În luna februarie 2021, față de luna corespunzătoare din anul 2020, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total, la nivelul județului Prahova, a fost de 63,4%, spune aceeaşi sursă.
Exporturile de bunuri din județul Prahova ,în luna decembrie 2020, au însumat 193.630 mii euro.
..Citeste mai departe..

Andrei Volosevici a demisionat din Consiliul Director al ADI Deșeuri Prahova

Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, a demisionat din calitatea de membru al Consiliuluidirector alAsociației de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor - Prahova” (A.D.I. Deșeuri Prahova).
 Volosevici, a sesizat, în cursul acestei zile, și Poliția Municipiului Ploieștiși a solicitat să se verifice evenimentele din noaptea de 26-27 aprilie 2021, când, pe raza municipiului Ploiești, în special în zona centrală, au avut loc acțiuni organizate de împrăștiere a gunoiului pe domeniul public. Adrese similare cu privire la problema deșeurilor din municipiului nostru, situație gestionată de A.D.I. Deșeuri Prahova, au fost transmise de primarul Andrei Liviu Volosevici și în atenția Agenției pentru Protecția Mediului Prahova și Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Prahova.
..Citeste mai departe..

Locul 11 pentru Prahova în privinţa câştigului salarial

Efectivul salariaților din județul Prahova, la sfârşitul lunii ianuarie 2021, a fost de 181.110 persoane, în scădere cu 2.138 persoane față de luna ianuarie 2020, spune Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova.
Câştigul salarial mediu net din județul Prahova a fost de 3.110 lei/salariat, mai mare cu 175 lei față de luna ianuarie 2020.
Indicele câştigului salarial real față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,9%.
Câştiguri salariale peste media județului s‐au înregistrat în ramura servicii (3.229 lei/salariat), iar sub media județului în ramurile industrie şi construcții (2.990 lei/salariat), respectiv în agricultură, silvicultură şi piscicultură (2.500 lei/salariat).
Județul Prahova ocupă locul 11 după câştigul salarial mediu net: Municipiul Bucureşti (4.373 lei), Cluj (3.963 lei), Timiş (3.593 lei), Sibiu (3.525 lei), Iaşi (3.462 lei), Ilfov (3.351 lei), Mureş (3.282 lei), Galați (3.212 lei), Braşov (3.195 lei) şi Argeş (3.173 lei)
..Citeste mai departe..

Modificări în calendarul Admiterii la liceu

Mai este puţin timp şi se intră în linie dreaptă în ce priveşte Admiterea la liceu pentru absolvenţii clasei a VIII-a.
Până la apariţia Ghidului candidatului vă putem face cunoscute câteva date legate de calendarul admiterii.
Aşadar, completarea fişelor de înscriere se desfăoară în perioada 16-22 iulie, nu în 8-14 iulie, cum era stabilit iniţial.
Repartizarea computerizată a fost şi ea mutată în altă dată, anume pe 24 iulie, în loc de 16 iulie.

Ce mai prevede calendarul:
10 – 14 mai – Transmiterea în unităţile de învăţământ gimnazial a broşurilor cuprinzând informaţiile legate de admitere. Transmiterea de către inspectorate la şcolile gimnaziale a listei centrelor de înscriere, precum şi a şcolilor arondate fiecărui centru.
..Citeste mai departe..

Generaţia „scenariilor” se întoarce la şcoală!

Vedeţi ce condiţii sunt puse pentru revenirea în bănci

În Ploieşti, unităţile de învăţământ se deschid doar pentru preşcoalarii şi elevii din clasele I-IV, ceilalţi (care nu se află în clasele terminale) rămân pe online!

Elevii din clasele terminale se pot întoarce la şcoală pe 10 mai, indiferent de culoarea „scenariilor”

Pe 5 mai 2021, unităţile de învăţământ şi-au redeschis porţile şi uşile claselor, dar nu pentru toţi elevii!
După 14 luni de situaţie epidemiologică, când numărul cazurilor continuă să scadă, încă mai se pun condiţii şi restricţii, deşi au apărut variante de tratamente medicamentoase ce vindecă de covid, plus că există şi produse farmaceutice ce ajută mult la prevenţie.
..Citeste mai departe..

Ce spune ministrul Educaţiei despre concursul directorilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, încă nu este sigur de data de desfăşurare a concursului organizat pentru ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli, spunând că examenul scris s-ar putea să aibă loc pe 27 iulie.
Totodată, Cîmpeanu a spus că funcţiile de director educaţional şi de director adjunct să fie dublate de un director administrativ, care să poată să pună în aplicare acele proiecte pe care le vom finanţa prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Sorin Cîmpeanu a mai declarat că nota minimă va fi 7, cel mai probabil. Toţi aceia care vor promova această primă etapă se vor putea înscrie în septembrie şi octombrie la concursurile care se vor susţine în fiecare şcoală
..Citeste mai departe..

Ministerul Educaţiei recunoaşte că predarea online a generat pierderi educaţionale!

Într-un comunicat postat pe site-ul edu.ro, pe 11 aprilie a.c., Ministerul Educaţiei şi Cercetării recunoaşte, printre rânduri, că şcoala online nu este o practică utilă învăţământului de calitate. „Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online”.
Este o frază inclusă într-un comunicat referitor la structura anului şcolar viitor.
Aşadar, iată că se vorbeşte, la nivel oficial, despre „pierderi educaţionale” cauzate de acest tip de învăţământ online, ce i-a obligat pe elevi şi pe profesori să recurgă la o procedură cu care nu s-au mai întâlnit până acum şi despre care nu puţine au fost vocile ce au condamnat şcoala online, dar oficialii au ignorat acele voci. Iată că acum se recunoaşte, într-un fel sau altul că onlin-ul nu a fost cea mai bună soluţie
..Citeste mai departe..

Regulamentul referitor la „adeverinţa verde”, atacat la Curtea de Justiţie a UE

Avocatul Gheorghe Piperea: „Am de gând să atac acest regulament la CJUE, pentru încălcarea Cartei fundamentale a drepturilor omului și a principiului subsidiarității. De unul singur, desigur”.

Doar trei euparlamentari români au dovedit că nu sunt de acord cu introducerea „adeverinţei verzi” şi că au respect pentru Drepturile Omului! Doar trei europarlamentari români s-au gândit să respecte drepturile omului şi au votat pentru Amendamentul cu nr. 11, amendament ce respingea introducerea „certificatului verde”.
Este vorba despre euparlamentarii Cristian Terheș, Maria Grapini şi Tudor Ciuhodaru. În rest, toţi ceilalţi au votat împotriva Amendamentului, arătând, astfel, că sunt de acord cu „adeverinţa verde” ce urmează a deveni obligatoriu pentru persoanele ce vor să călătorească în Uniunea Europeană!
..Citeste mai departe..

Apel al medicilor din România adresat preşedintelui Iohannis, Guvernului şi Parlamentului

Aceştia îi cer preşedintelui României „încetarea politicii de perpetuare a stării în care se află România de un an încoace şi revenirea la starea de normalitate”, criticând obligativitatea purtării măştii în aer liber, monitorizarea temperaturii la intrarea în magazine şi solicită anularea interdicţiilor de circulaţie, întreruperea promovării vaccinurilor anti-covid

30 de medici români au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer președintelui României, Guvernului și parlamentarilor „încetarea politicii de perpetuare a stării în care se află România de un an încoace şi revenirea la starea de normalitate”, calificând drept greşită strategia de combatere a pandemiei.
Medicii, semnatari ai scrisorii, critică obligativitatea purtării măştii în aer liber, monitorizarea temperaturii la intrarea în magazine şi solicită anularea interdicţiilor de circulaţie, întreruperea promovării vaccinurilor anti-covid.
..Citeste mai departe..

Geert Vanden Bossche, virusolog şi expert în vaccinuri, aruncă în aer tot ce spune propaganda pro-vaccinare despre vaccinurile „salvatoare”!

"Actualul tip de vaccinuri este total inadecvat și chiar foarte periculos atunci când este folosit în campanii de vaccinare în masă în timpul unei pandemii virale", avertizează dr. Geert Vanden Bossche.

"Utilizarea vaccinurilor profilactice convenționale în campaniile de vaccinare în masă anti-Covid-19 ar trebui să fie stopată imediat", spune Vanden Bossche.

"Vaccinarea în masă transformă acum din ce în ce mai mult primitorii de vaccinuri în transmițători asimptomatici".

"Alternativele la actualele metode sunt fie lăsarea pandemiei să-și desfășoare cursul natural, fie înlocuirea actualelor vaccinuri ucigașe cu vaccinuri salvatoare de vieți".


Virusologul şi expertul în vaccinuri, Geert Vanden Bossche, care a lucrat şi pentru Bill Gates, dar care acum este independent, are câteva intervenţii publice în care dă peste cap toată propaganda pro-vaccinare ce s-a creeat în jurul SARS-COV 2.
Geert Vanden Bossche, citat de alephnews.ro, avertizează asupra riscurilor folosirii vaccinării în timpul pandemiei de Covid-19 și a adresat o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății, chemând la dialog și imediată intervenție toate autoritățile, oamenii de știință și experții din întreaga lume, aceasta fiind unica și cea mai importantă urgență de sănătate publică, scrie alephnews.ro

..Citeste mai departe..

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a fost demis

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis astăzi din funcție, locul său urmând a fi luat, ca interimar, de către vicepremierul Dan Barna. „Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu.
..Citeste mai departe..

Prof. dr. Alexandru Bădulescu, fost colaborator la Informația Prahovei, a murit la început de an

Prof. dr. Alexandru I. Bădulescu, fost colaborator al ziarului nostru aproape două decenii, a trecut la început de an la cele veșnice, după o viață închinată culturii românești. Un apropiat al compozitorului Paul Constantinescu, patronul spiritual al Filarmonicii ploieştene, Domnul Bădulescu şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei cinstind memoria celui pe care l-a supranumit "dirijorul magician". A organizat ani la rând Concursul Național de Creație si Interpretare Paul Constantinescu și a fost nelispit de la concertele de pe scena sălii Ion Baciu ale Filarmonicii Ploiești, fie că vorbim despre concertele simfonice sau despre cele de jazz. A pus bazele Muzeului Memorial Paul Constantinescu și s-a ocupat direct de resturarea Muzeului Peleș. În anul 2002 devenea Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești. Dumnezeu să îl odihnească în pace
..Citeste mai departe..

Ce spectacole puteţi viziona la Teatrul Toma Caragiu în acest week-end

La finele acestei săptămâni, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti invită să se vizioneze un spectacol despre magie neagră şi vrăjitorie, în care răul subjuga sufletele nevinovate ale oamenilor şi practicanţii artelor oculte sunt aspru pedepsiţi, dar şi două spectacole de umor neîngrădit, unul pentru cei mici, altul pentru cei mari, despre moravuri româneşti şi eroi din poveşti.
- „Vrăjitoarele din Salem”, sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 19:00, în sala Teatrului „Toma Caragiu”. O dramă moralizatoare despre „vânătoarea de vrăjitoare” specifică oricărei epoci. Pornind de la evenimente reale despre un grup de tinere ce se îmbolnăvesc subit şi acuză femeile din comunitate de vrăjitorie, spectacolul prezintă mai degrabă o societate cu doctrine politice şi religioase periculoase, decât una subjugata de forţe supranaturale ale răului.
- „Piatra din casă”, duminică, 4 octombrie, de la ora 19:00, în sala Teatrului „Toma Caragiu”. Cucoană Zamfira vrea să-şi mărite fiica, dar nu o interesează aşa de mult de sentimentele fetei pe cât îi pasă de zestre şi familii înstărite. Tratată ca un obiect de schimb şi o povară în casă, fiica trebuie să lupte pentru dragostea ei
..Citeste mai departe..

O „Enciclopedie” despre Câmpina pe vremea bunicilor noștri

Motto: „Câmpina (…) e contemporană cu Troia și de trei ori mai veche decât Roma”! (Daniel Alin Ciupală)

Nu îmi pot imagina recunoștința pe care generațiile de ieri și de azi ale Câmpinei vor fi capabile să o arate, în secolul de față măcar, inegalabilului Om de Cultură Alin Daniel Ciupală, drept dovadă a aprecierii și perpetuării inestimabilei sale opere istorice, oferită – la apogeul vieții – Posterității!!! Enumerarea însușirilor sale ar părea insignifiantă, față de OPERA pe care ne-o dăruiește de 30 de ani încoace, în foiletoanele din Oglinda de Azi, în Revista Nouă și, cu o majestate publicistică ireproșabilă, în cărțile și albumele între coperțile cărora a așternut, însoțite de fotografii epocale, povești și istorisiri de o amploare formidabilă!

„Laboratorul”
Astfel îmi îngădui să menționez și să cuprind în limitele acestui generic, „forțele” care au pus umărul la alcătuirea, susținerea – morală, financiară și tehnică – a apariției acestui „Bildungsroman” în cuvinte și imagini despre CÂMPINA, pe care, spre mândria EI, generații întregi o regretă și poate că încă le animă visele dinaintea finișului pământesc… Onoarea aparține, indubitabil și spre gloria lor, în ordinea precizată în contra-pagina de gardă a capodoperei – subintitulată, amintesc aici – ARHEOLOGIE LITERARĂ.
..Citeste mai departe..

La pupitrul vieții, Octav Calleya

Cronica muzicală

Inspirată și, la rândul ei, inspiratoare, prin căldura scriiturii cu puterea fascinantă a povestirii, cartea la pupitrul vieții… octav calleya, subtitrată „Ghid de sociologia muzicii”, apărută sub semnătura scriitorului Doctor în Filozofie Ion Munteanu, la editura Sim Art Craiova, în 2009, aduce în primplanul prezentului, personalitatea ilustrului dirijor Octav Calleya – celebritate cu rădăcini genetice în „Ordinul Cavalerilor de Malta”, precum spun însemnările străbunicului său, Mihai Calleya. Acesta, arhitect, născut la Istanbul și viețuind în fertilul pământ al Craiovei, a avut un fiu, Octave Calleya, care s-a însurat cu Zoe Albescu Baldovin, proprietară a unei moșii în Pietroșanii de Argeș. Citim într-o notă de subsol, pe larg (p. 32-33): „În lucrarea lui Spiridon Cristocea și a lui Marius Păduraru, intitulată „Comuna Cicănești, județul Argeș. File de istorie”, editura Ordessos, Pitești, 2009, la pag. 37-38, legat de cele relatate de intervievat (Octav Calleya – n. red.) se menționează: „Familia Calleya și Societatea „Tămașu”. Istoria acestei familii este strâns legată de cea a familiei Baldovin. Slugerul Gheorghe Baldovin, ispravnic de Muscel, în 1826 se căsătorise cu Anica Urianu, care i-a adus ca zestre moșia Pietroșani, dăruindu-i și doi copii: Ileana și Gheorghe. Ileana a devenit soția lui Mihail Rucăreanu, iar Gheorghe nu s-a căsătorit niciodată. (…) Fiul său, tot Gheorghe, prin 1873, a adus de la Câmpulung, la conacul său, la Pietroșani, o femeie văduvă, Maria, împreună cu fetița ei de doi ani, Zoe. Această Zoe, numită Albescu după tată, s-a născut în 1871. A fost fiica unei copile din Rucăr, Maria, (…) căsătorită pe la 1865, la 16 ani, fără voia ei, cu Nicolae Albescu, negustor din Câmpulung. (…) Zoe a primit o educație aleasă la școli din Câmpulung și București. Înainte de a muri (cca. 1880), boierul Baldovin a adoptat-o dându-i numele său. Astfel, Zoe Albescu-Baldovin a rămas singura moștenitoare a întregii sale averi. (…) Maria Baldovin a murit în vara anului1941”. Prin Octave Calleya, ajungem la nepotul său, Octav Calleya, marele muzician personaj al cărții Dr. Ion Munteanu: „Spaniol de origine și arhitect de profesie, Octave Calleya a devenit cetățean român în 1906, prin Decret Regal semnat de Carol I, renunțând la cetățenia engleză pe care o avea. În 1899 s-a căsătorit cu Zoe Baldovin (decedată în 1955), având șase copii: Maria, Gheorghe, Nicolae, Mihai, Constantin și Ion. Suferind de inimă, Octave a decedat la 27 septembrie 1927 (…) La Cicăneșri, prin 1908-1909 Octave Calleya a cumpărat o pădure de fag de 1 000 ha., numită Tămașu. (…) În apropierea acestei păduri, la Curtea de Argeș, Octave Calleya instalase un birou de desfacere într-o casă închiriată (…) în fundul grădinii acesteia zărindu-se trenul forestier ce transporta lemnul (…)” pe „Linia ferată (…) proiectată de inginerul Ferveanu, a cărui soție, după moartea acestuia, a rămas ca guvernantă în familia Calleya”. Devoalarea rădăcinii calleyene se petrece viu, tete-a-tete. Ion Munteanu: „…Bunicii dumneavoastră, un cetățean englez născut la Istanbul, dar care purta numele de Calleja, și o moșiereasă româncă, cu o moșie în apropiere de Curtea de Argeș, au avut împreună șase copii…” Octav Calleya: „Da, cinci băieți și o fată. Tatăl meu era al patrulea copil, în ordinea în care s-au născut, și a îmbrățișat cariera de inginer de drumuri și poduri, sau de drumuri și poteci, cum glumeam noi, eu cu sora mea (…) Era trimis peste tot în țară, unde se construia și așa a ajuns la Chișinău, care pe atunci făcea parte din România Mare (…) Aici a cunoscut-o pe mama, care era venită din Roman, orașul lui Sergiu Celibidache, deoarece tatăl ei a fost numit secretar literar la Teatrul Național din Chișinău. (…) Așa se face că m-am născut la Chișinău (…) în noiembrie 1942, iar în iunie 1943 eram cu părinții la Craiova, în 1944 aici născându-se sora mea”. Ne aflăm în fața unei rarissime capodopere a genului publicistic inaugurat de autorul ei, Doctor în Filozofie Ion Munteanu, lucrare de specialitate pe care distinsul autor a elaborat-o en-detail, precum ne pune în temă nota de subsol de la pagina 19, „Pe baza aplicării interviului de tip povestea vieții” utilizat în numeroase discipline cum sunt: sociologia, antropologia, etnologia, istoria, psihologia, consilierea, terapia etc.”. Dr. Ion Munteanu abordează un astfel de procedeu fiindcă „Povestea vieții este o metodă de cercetare calitativă care ne ajută să înțelegem mai bine traiectoria psihosocială a persoanei intervievate. „O astfel de monografie despre maestrul baghetei Octav Calleya „la pupitrul vieții”, este – indiscutabil – o comoară în biblioteca oricărui interesat de istoria personalităților fenomenului muzical românesc de-a lungul secolelor XX și XXI, o poveste neîndoios impresionantă prin dramatismul și frumusețea învingerii piedicilor și greutăților de spețe tipice lumii muzicale dominată, în țara noastră, până-n 1989, de tarele ideologice și în lumea artiștilor sunetelor, în România, ca de altfel în estul Europei prăduit de comunism. Construită piramidal, gradarea pornește de la copilăria muzicianului, trece prin meandrele evoluției către vârful țintit de ambițiosul și evident talentatul Octav Calleya, pe spirala ascendentă a izbânzii. Tinerii aspiranți la gloria Artei Sunetelor, vor găsi în această carte un excepțional roman, amintind de doctor faust al lui Thomas Mann. Melomanii, pe de altă parte, gimnaziștii, liceenii și studenții găsesc în interiorul acestei interferențe fascinante, fațetele și strădaniile într-o alegră construcție etică și profesională, modelul admirabilei dorințe de a fi muzician, cu precădere compozitor și dirijor. („Pentru mine Beethoven este cel mai tonifiant compozitor” mărturisește Octav Calleya d-luiIon Munteanu, pentru ca, despre dirijori, să se oprească la Sergiu Celibidache, căruia i-a fost student la la școala de la Bologna, însoțindu-l în periplurile concertistice inclusiv la Copenhaga, Koln și Berlin). O imensă și strălucitoare scară a parcurgerii etapelor în substanța cărora Octav Calleya s-a format și a ajuns un dirijor de talie europeană, apreciat și distins în Spania, cu onoruri și excelența conducătorului de Filarmonică și de orchestre; un aristocrat al elitei continentale! Elevatul volum – „Ghid de sociologia muzicii” datorat dr. Ion Munteanu, se impune drept model în care generațiile de viitori muzicieni descoperă dobândirea integrității, a valorii și faimei, pentru a deveni – datorită talentului, voinței și ambiției – adevărați, ireproșabili artiști! Trei secvențe contradictorii moral le-a relatat Octav Calleya, invitat să pomenească despre muzicieni nommber one în contrast cu imposturile unor co-naționali plecați prin țări cu civilizație recunoscută. Dialogurile sunt elocvente. I. M.: „Muzicienii români pe care i-ați întâlnit peste tot sunt (…)” de „valoarea (…) învățământului de la noi”. O. C.: „Sigur că da (…) Când am înființat orchestra filarmonică nouă de la Malaga, am invitat, printre alții, doi cunoscuți muzicieni români; dirijorul Sergiu Comissiona și solistul pianist Valentin Gheorghiu. După concert (…) i-am dus la un bar tipic, cu specific andaluz din Malaga. În timp ce serveam masa, vine unul de pe stradă și începe să să-i tragă, la acordeon, o sârbă românească de ne-a uimit, la care Valentin Gheorghiu era să cadă pe jos: dint-rodată s-a văzut la el în București, la Grădina Icoanei. Nu-i venea să creadă, pune mâna pe telefon și își sună nevasta, în România, care, auzind muzica românească, a început să-l certe. „Unde ești? Tu ai zis că pleci în Malaga, în Spania, dar unde ai ajuns?” „În Spania sunt, dragă” încerca el s-o convingă. „Imposibil, îi răspunde soția lui, eu nu aud ce muzică asculți tu acolo? În ce restaurant din București te afli?” A trebuit să mă dea pe mine la teledon, să-i explic cum stăteau lucrurile, ca să-l creadă…” I. M. „Dar de surprize mai puțin plăcute, cu români-cetățeni ai lumii, ați avut parte?” O. C. : „Am avut și din acestea. La Malaga, în urmă cu câțiva ani, a venit o fată, o flautistă, din Ploiești, foarte bună, cu care am făcut mai multe concerte. Soțul ei era informatician, dar și licențiat în psihologie, care se ocupa cu tot felul de escrocherii; înșela lumea promițând că vinde una sau alta. M-a păcălit și pe mine (…) Tot din Ploiești, o fagotistă a vrut să profite în cel mai vulgar stil feminin de condiția mea de străin „cu bani”!!” Amploarea „Ghidului”este cert monumentală, construcția ei polifonică e dinamică. I-o conferă ritmurile existenței psihice, morale și profesionale trăită în epoca stinsă la 22 XII 1989, sub pecetea deschiderii totale în care s-au situat instituțiile și diriguitorii lor, ale căror obstacoleau fost înfruntate și învinse de consecvența lucidă și calculată a îndrăznețului june aspirant la grațiile Eutherpei, Octav Calleya, aspirații împlinite cu sprijinul ferm al părinților și al unor eminențe și de o potrivă mari caractere, precum Mircea Basarab, Victor Giuleanu, Constantin Bugeanu, până a fi ajuns să studieze și apoi să dirijeze în marile capitale le Europei: Viena, Paris, Roma, Londra, Madrid, datorită nativelor sale calități muzicale. Structurată în ritmul în care micul Octav este nevoit să învețe să cânte la vioară pentru a lăsa sorei sale pianul preferat până la adorație, prin furcile caudine al Conservatorului bucureștean, până la studiile în Conservatorul din Viena și, odată ajuns dirijor atestat, primit și păstrat șef de orchestră în Malaga, „povestea vieții” maestrului Octav Calleya capătă anvergura – caleidoscopică – a apogeului profesional și etic, atins de dirijorul nepereche Octav Calleya. O carieră continentală, de peste 40 de ani. Cartea domnului Ion Munteanu devine, pe toată durata lecturii, a revederii unor pasaje și a numeroase fotografii, orizontul fabulos pe care autorul proiectează desăvârșirea unei vieți muzicale exemplare
..Citeste mai departe..

Ședințe și întâlniri pentru viitorul Petrolului!

Ieri, reprezentanți ai fostelor glorii petroliste angrenate în proiectul" Petrolul 52" au fost la Primăria Ploiești, convocați la o întâlnire în contextul retragerii celor de la Veolia din postura de "partener finanțator" și trecerea la statutul de "simplu sponsor". Deocamdată, nu se știe care va fi cuantumul sumelor pe care clubul se va putea baza și nici cine va asigura managementul, după cei câțiva ani în care Veolia a asigurat tot.
..Citeste mai departe..

Un punct în ultima deplasare a sezonului

La Slobozia, in ultimul meci pe teren străin, Petrolul a terminat la egalitate, după ce "lupii" au condus la pauză cu golul lui Roige (10), iar gazdele au egalat în partea a doua prin Lazăr (54). Trebuie spus faptul că echipa ialomițeană era "condamnată" să câștige toate punctele, în tentativa de a evita retrogradarea. 
Miza acestui joc i-a apăsat pe cei din Slobozia și începutul meciului a aparținut petroliștilor, care au deschis repede scorul, ce-i drept și cu puțin noroc. Vajushi a șutat pe direcția lui Gurău, portarul Unirii a respins cu piciorul direct in Roige (10), iar mingea a ricoșat apoi în plasă. 0-1! 
Putea fi 0-2, dar șutul lui S.Pană (32) a fost scos cu greutate de Gurău!În prima repriză Vajushi a fost schimbat de Șaim Tudor, asta din cauza unei accidentări.
..Citeste mai departe..

Petrolul, victorie la Viitorul Pandurii Tg. Jiu

Petrolul Ploiești s-a impus pe terenul Viitorului Pandurii Tg.Jiu, după un meci cu patru goluri și două penaltiuri, în restanța din etapa a treia a fazei play-out din liga a doua. Scor 3-1 pentru Petrolul, după ce gazdele au avut avantaj de un gol. Gazdele au deschis scorul prin Țegle (6, pen.), apoi "lupii" au marcat de trei ori prin Vajushi (34, pen.), Constantinescu (36) și Șaim Tudor (90+2). 
Partida a început rău pentru petroliști și după cinci minute gazele modifică tabela în contul lor, după un penalti la un duel între Olaru și Gârbiță. Țegle (6) a transformat de la punctul cu var, cu un șut care mai întâi a lovit stâlpul din stânga lui Avram și apoi a intrat în poartă.
..Citeste mai departe..

Încă o dezamăgire!...

In penultimul joc din acest sezon, pe teren propriu, Petrolul a "reușit" un egal cu Gloria din Buzău, scor 1-1, golul egalizator fiind marcat de Alexandru Șaim Tudor, în prelungiri!
Ca joc, Petrolul a dominat ostilitățile din teren, având câteva oportunități nefinalizate din păcate. Și cum s-a mai întâmplat și altădată, ocaziile s-au răzbunat, buzoienii marcând prin Vîrtej (38), după o respingere nefericită a lui Avram!
Apoi, Buzăul s-a închis în defensivă, dorind să plece de pe "Ilie Oană"  cu toate cele trei puncte. Nu avea să se întâmple așa, gazdele reușind în primul minut al prelungirilor să salveze un punct. Șaim Tudor a înscris cu un șut din interiorul careului.
Săptămâna aceasta, Petrolul va avea de susținut două partide, mai întâi miercuri, de la ora 17,00, în deplasare cu Viitorul Pandurii Tg. Jiu (restanță)  și apoi duminică, de la ora 12.30, o va întâlni, tot în deplasare, pe Unirea Slobozia.
Petrolul-Gloria Buzău 1-1 (0-1). Stadion: "Ilie Oană".Fără spectatori. Au marcat: Șaim Tudor(90+1)/ Vîrtej(38).
Petrolul: Avram-Bărboianu, Meijers, Mondragon, Țicu (87-Manolache)-Bratu (69-Constantinescu), Nir Lax (78-Ekollo), Roige (87-Moise), Vajushi-Buhăescu (78-Șaim Tudor), Arnăutu. Antrenor: Octavian Grigore.
Gloria Buzău: Stoian-Parvulescu, Vîrtej, Ghinga, Perju-Balgiu, Anton-Roșu (69-Iurcu), Tucaliuc (63-Nedelea), C.Petre (63-Andronic)-Ciobanu. Antrenor: Ilie Stan.
Cartonașe galbene: Meijers(5), Bratu(5), Buhăescu(58), Bărboianu(77), Șaim Tudor(83).
Au arbitrat: Răzvan Avram (Pitești)-Doru Zamfir (Slatina) și Marin Nicușor (Suseni-Argeș).
Observatori: Horațiu Stănescu (Craiova) și Ionel Popa (Pașcani).

..Citeste mai departe..