Ultima editie tiparita in format pdf

RAR: Aproape jumătate din vehiculele controlate în trafic aveau deficiențe


Peste 45,6% dintre cele 64.096 de vehicule verificate în trafic din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase şi au fost declarate neconforme, informează Registrul Auto Român. Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la: instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punţi, jante, anvelope şi suspensie (12,9%) şi parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%). Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.
..Citeste mai departe..

Doi bărbați arși într-un incendiu produs la o fabrică din Inotești

Luni seară, un incendiu violent a izbucnit la o firmă care fabrică produse din ţiţei aflată în comuna Colceag, satul Inoteşti, Prahova, doi bărbaţi fiind răniţi. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, la sosirea echipajelor de pompieri, focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 700 mp, cuprinzând întreaga hală, trei autoturisme şi un autotren. În această dimineață, Ministerul Sănătăţii a informat că pentru unul dintre cei doi bărbaţi arşi s-a obţinut accept pentru transfer de la Spitalul Militar "Reine Astrid" din Belgia, iar pentru cel de-al doilea pacient se aşteaptă un răspuns şi de la AKH Viena
..Citeste mai departe..

Liber la mărţişoare!

Într-o perioadă foarte ciudată, în care mulţi oameni sunt parcă de nerecunoscut (probabil şi din cauza măştilor!), comecianţii de mărţişoare îşi văd de treaba lor şi iată că menţin trează tradiţia mărţişorului în România. Şi bine fac!
Dar chiar şi această tradiţie era pe cale a fi trecută pe „bancă”, invocându-se celebra „situaţie epidemiologică”, asta pentru de abia pe 25 februarie au putut comercianţii să îşi instaleze tarabele prin oraş.
Până atunci, domnea incertitudinea, guvernanţii contrându-se în privinţa oferirii de mărţişoare şi flori, tot în context epidemiologic! În cele din urmă avea să învingă tradiţia, dar şi logica. S-a considerat că mărţişorul este considerat element de patrimoniul cultural de către UNESCO, nu un obiect personal pe care îl dai altora.
Aşadar, dragi elevi, dragi ploieşteni şi prahoveni, achiziţionaţi şi oferiţi în continuare mărţişoare şi flori cu drag doamnelor şi domnişoarelor
..Citeste mai departe..

Lucrări de reparații ale unei străzi din Ploiești

Primăria Municipiului Ploiești informează cetățenii că se vor executa lucrări de reparații/ întreținere pe strada Vlad Țepeș, pe tronsonul dintre strada Gh. Grigore Cantacuzino și strada Cuza Vodă, în data de 27 februarie 2021, începând cu ora 06.00. Lucrările vor fi executate în baza contractului ce are ca obiect “Delegarea gestiunii serviciului de construire, modernizare, reparare și întreținere rețele stradale, lucrări de artă, parcări (cu excepția celor aflate în administrarea altor entități) aflate în administrarea Consiliului Local al Municipiului Ploiești, inclusiv echiparea tramei stradale cu elemente de mobilier urban”.
..Citeste mai departe..

Incendii grave la Cocorăștii Colț și Comarnic

În perioada 24 – 25 februarie, pompierii din județul Prahova au acționat pentru gestionarea unui număr de 32 de misiuni, din care 15 au fost intervenții în situații de urgență, 15 urgențe medicale și 2 controalede prevenire. Echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 4 incendii, o ardere necontrolată (incendiu vegetație uscată și gunoi menajer), precum și în alte 5 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane din locuințe, exerciții, recunoașteri în teren etc. 
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 4 accidente rutiere, în urma căroradoi adulți au fost transportați la spital.
..Citeste mai departe..

Cum s-a... simţit industria prahoveană în noiembrie 2020!

Indicele producţiei industriale, în luna noiembrie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul 2019, calculat ca serie brută, la nivelul judeţului Prahova a fost de 92,8%, precizează Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova (DJSP).
Aceeaşi sursă declară că, în luna noiembrie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul 2019, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total, la nivelul judeţului Prahova, a fost de 83,2%.
Exporturile de bunuri din judeţul Prahova, în luna septembrie 2020, au însumat 209.716 mii euro. Comparativ cu luna septembrie 2019, exporturile au scăzut cu 11,4%. În luna septembrie 2020, importurile de bunuri din judeţul Prahova au însumat 291.048 mii euro. Comparativ cu luna septembrie 2019, importurile au scăzut cu 7,0%
..Citeste mai departe..

Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova: „Trebuie să dăm drumul investițiilor”

Reunit în prima ședință ordinară din acest an, Consiliul Județean Prahova a aprobat astăzi, 27 ianuarie 2021, proiecte importante pentru susținerea investițiilor în infrastructura de sănătate, drumuri, gaze naturale, termie, educație, asistență socială și cultură. În același timp, prin hotărârile adoptate astăzi, administrația publică județeană continuă procesul de reformă a propriei structuri și a direcțiilor subordonate. Cheltuielile aferente proiectelor de investiții vor fi acoperite din fonduri europene, guvernamentale, din bugetul propriu al Consiliului Județean și din finanțări rambursabile ce vor fi contractate de Consiliul Județean. 
Consilierii județeni au aprobat desființarea, începând cu data de 31 martie 2021, a Direcției Județene de Pază Prahova (159 de posturi) și a Direcției Județene de Protecția Plantelor și de Întreținere a Drumurilor Județene Prahova (59 de posturi). În aceeași ședință, salariile din 2021 ale angajaților administrației publice județene au fost plafonate la nivelul celor din decembrie 2020.
..Citeste mai departe..

Judeţul Prahova a ieşit din „Top 10” în ce priveşte câştigul salarial mediu net

Efectivul salariaţilor din judeţul Prahova, la sfârşitul lunii octombrie 2020 a fost de 181.016 persoane, în scădere cu 4.656 persoane faţă de luna octombrie 2019, spune Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova.
Câştigul salarial mediu net din judeţul Prahova a fost de 3.061 lei/salariat, mai mare cu 195 lei faţă de luna octombrie 2019. Indicele câştigului salarial real, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a fost de 104,5%.
Câştiguri salariale peste media judeţului s‐a înregistrat în ramura servicii (3.073 lei/salariat) iar sub media judeţului în ramurile industrie şi construcţii (3.059 lei/salariat), agricultură, silvicultură şi piscicultură (2.685 lei/salariat)
..Citeste mai departe..

Judeţul Prahova, pe locul 9 în clasamentul câştigului salarial mediu net

La finele lunii septembrie 2020, efectivul salariaților din județul Prahova a fost de 180.830 persoane, în scădere cu 4.675 persoane față de luna septembrie 2019, precizează Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova.
Câştigul salarial mediu net din județul Prahova a fost de 3.104 lei/salariat, mai mare cu 254 lei față de luna septembrie 2019. Indicele câştigului salarial real față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,3%.
Câştiguri salariale peste media județului s‐au înregistrat în ramura servicii (3.113 lei/salariat) şi în ramurile industrie şi construcții (3.110 lei/salariat), iar sub media județului în ramura agricultură, silvicultură şi piscicultură (2.635 lei/salariat)
..Citeste mai departe..

Respectaţi tradiţia şi oferiţi mărţişoare şi flori!

Un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prevede că, în şcoli, este interzis schimbul de obiecte personale, din motive de siguranţă sanitară! Unii s-au grăbit să interprepteze în fel şi chip respectivul ordin şi au lansat în spaţiu public un scenariu odios, spunându-se că nu le mai este permis elevilor să ofere mărţişoare şi flori.

Ministrul Educaţiei spune că nu se interzice aşa ceva, motivând că „Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal”. Secretarul de stat, însă, îl contrazice, afirmând că nu pot fi date derogări pentru mărțișoare și flori, iar anul acesta, elevii ar trebui să transmită felicitări și mărțișoare virtuale.

Încă o dovadă de aberaţie din partea celor care, de un an de zile, de deranjează cu restricţii!
Atenţie, aici! Un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prevede că, în şcoli, este interzis schimbul de obiecte personale, din motive de siguranţă sanitară! În această categorie, a obiectelor personale, au fost incluse, de către unele personaje, şi mărţişoarele, dar şi florile, ceea ce este o aberaţie cât Casa Poporului
..Citeste mai departe..

S-a lansat cea de-a cincea ediție a bursei pentru studenții cu dizabilități, înscriși la o universitate din Uniunea Europeană

Forumul European pentru Persoanele cu Dizabilități (EDF) și Oracle au lansat cea de-a cincea ediție a bursei pentru studenții cu dizabilități, înscriși la o universitate din Uniunea Europeană în anul academic 2020-2021, care studiază în domeniul informaticii, ingineria computerelor sau domenii conexe.
Bursa constă în 6.500 EUR și este acordată în baza unei propuneri de cercetare sau a unei teze cu o tematică privind accesul la tehnologia informației, comunicațiilor și/sau care propune o soluție inovatoare pentru îmbunătățirea accesului la acestea. Propunerea poate fi parte a lucrării de licență, a tezei de masterat sau doctorat, dar și un alt proiect educațional, aflat deja în desfășurare.
Cererile pot fi depuse până la data de 31 martie 2021, utilizând formularul din pagina spre care direcționează linkul https://www.edf-feph.org/european-disability-forum-and-oracle-e-accessibility-scholarship-2021/.
..Citeste mai departe..

Nouăţi despre Concursul de Titularizare

Calendarul mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2021 – 2022, stabilit de curând, prevede că proba scrisă a concursului de Titularizare se susţine pe 21 iulie a.c.
Dosarele de înscriere se primesc în perioada 11-17 mai. Primele rezultate vor apare pe 27 iulie.
Cei nemulţumiţi de notele primite vor putea înainta contestaţii la ISJ Prahova sau la centrele de evaluare, în perioada 27-28 iulie. Perioada de soluţionare a contestaţiilor este prevăzută pentru 29 iulie-2 august, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 august
..Citeste mai departe..

Invitaţie pe.... canal, pentru presă, din partea ISJ Prahova!

Instituţia amintită a înaintat presei, prin mail, o invitaţie la o conferinţă de lansare a unui proiect anunţând că accesul „accesul presei este permis pe canalul de YouTube al proiectului”, motivând „respectarea condiţiilor de igienă”!
Cu toate acestea, în sală, în momentul susţinerii conferinţei, erau câteva persoane, inspectori şcolari şi personal din instituţie! Presa, însă, a fost „invitată” să asiste pe... canal, rezultănd că nu are voie în sală!
Exces de zel la adresa jurnaliştilor!
Aici nu mai poate fi vorba despre „condiţii de igienă”, ci despre restricţii aberante, duse mult prea departe.
Motivând „condiţii de igienă” se poate interpreta ca o jignire la adresa reprezentanţilor mass-media.
Să ştiţi că am învăţat şi noi să ne spălăm pe mâini, dacă asta e problema. Şi nu am învăţat de la TV, şi de la mama şi tata, în cei 7 ani de acasă!
Iar dacă vă referiţi la distanţarea fizică, arătaţi-ne şi nouă pe cineva, dintre susţinătorii „condiţiilor de igienă”, care a stat tot timpul la 2 metri faţă de altă persoană! Să nu devenim mai catolici decât Papa!
..Citeste mai departe..

Anunţ extrem de important pentru întreaga omenire, despre covid!

Doi doctori atuncă în aer tot ce se spunea până acum despre covid
„Virusul Covid-19 nu a fost izolat”, spune epidemiologul șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, dr. Zun You.

Dr. Andrew Kaufman: „Dacă virusul nu a fost niciodată izolat, nu se poate spune cu certitudine că nu este altceva, ceea ce înseamnă că este posibil ca nici măcar să existe.”

Într-o perioadă în care informaţiile despre cât de rău este covidul şi cât de bune sunt vaccinurile sunt preferate pentru... propulsare către populaţie, în timp ce mesajele ce exprimă alte păreri sunt ignorate şi, de cele mai multe ori, cenzurate de reţelele de socializare, iată că doi medici au ieşit, recent, la rampă cu declaraţii uluitoare.
..Citeste mai departe..

Primăria Ploiești a depus la CNI solicitarea pentru Spitalul Municipal de Urgență

Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, împreună cu echipa de lucru din cadrul primăriei și Consiliului Local Ploiești, anunță depunerea, la Compania Națională de Investiții, a solicitării de includere în programul de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul “UNITĂȚI SANITARE” pentru obiectivul de investiții “Spital Municipal de Urgență Ploiești”. Municipalitatea ploieșteană dorește să construiască, în zona de sud a orașului, pe strada Ghighiului, un nou spital – Spitalul Municipal de Urgență Ploiești - unitate sanitară complexă, care va include funcțiile medicale din Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul de Pediatrie Ploiești, într-o structura de tip monobloc, cu un număr de 450 de paturi.
..Citeste mai departe..

Face ham, ham dacă ai covid!

În secolul XXI, omul progresist, cu toată tehnologia modernă, a ajuns să apeleze la câini pentru depistarea persoanelor infectate cu covid! Ăsta da progres al ştiinţei în medicină!

Incredibil, dar adevărat! Oameni buni, vă gândeaţi vreodată că patrupedele vor decide dacă omul e sau nu virusat?
Ei bine, nişte indivizi au gândit ei aşa că îi pot antrena pe câinii folosiţi în poliţie pentru a depista persoanele infectate cu covid-19! Cică le dă să adulmece un tampon de la o persoană depistată cu covid şi aşa vor lua... urma covidului!
Dar acea persoană, de la care se ia tamponul, cu ce a fost depistată „pozitiv” de ştiţi că ar avea covid?
O aberaţie mai mare ca aceasta, credem că numai în România putea să apară.
..Citeste mai departe..

Un nou consilier pe probleme de sănătate pentru Andrei Volosevici

Primarul municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, a dispus, în urmă cu câteva zile, numirea, începând cu data de 29 ianuarie 2021, a actualului său consilier pe probleme de sănătate, dr. Sîmpălean Dan Ștefan, în funcția de manager interimar al Spitalului de Pediatrie Ploiești, până la scoaterea la concurs a acestui post. Ca atare, edilul șef are, de astăzi, un nou consilier pe probleme de sănătate la nivelul municipiului Ploiești, doamna Câju Mariana. Noul membru al Cabinetului primarului Municipiului Ploiești, doamna Câju Mariana, are o importanta experiență în administrația publică, dar și în managementul unităților sanitare, fiind mai mulți ani consilier județean și ocupând funcții în comisiile de specialitate ale Consiliul Județean Brașov. De asemenea, a deținut și funcțiile de vicepreședinte și de președinte interimar al Consiliului Județean Brașov...Citeste mai departe..

Prof. dr. Alexandru Bădulescu, fost colaborator la Informația Prahovei, a murit la început de an

Prof. dr. Alexandru I. Bădulescu, fost colaborator al ziarului nostru aproape două decenii, a trecut la început de an la cele veșnice, după o viață închinată culturii românești. Un apropiat al compozitorului Paul Constantinescu, patronul spiritual al Filarmonicii ploieştene, Domnul Bădulescu şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei cinstind memoria celui pe care l-a supranumit "dirijorul magician". A organizat ani la rând Concursul Național de Creație si Interpretare Paul Constantinescu și a fost nelispit de la concertele de pe scena sălii Ion Baciu ale Filarmonicii Ploiești, fie că vorbim despre concertele simfonice sau despre cele de jazz. A pus bazele Muzeului Memorial Paul Constantinescu și s-a ocupat direct de resturarea Muzeului Peleș. În anul 2002 devenea Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești. Dumnezeu să îl odihnească în pace
..Citeste mai departe..

Ce spectacole puteţi viziona la Teatrul Toma Caragiu în acest week-end

La finele acestei săptămâni, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti invită să se vizioneze un spectacol despre magie neagră şi vrăjitorie, în care răul subjuga sufletele nevinovate ale oamenilor şi practicanţii artelor oculte sunt aspru pedepsiţi, dar şi două spectacole de umor neîngrădit, unul pentru cei mici, altul pentru cei mari, despre moravuri româneşti şi eroi din poveşti.
- „Vrăjitoarele din Salem”, sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 19:00, în sala Teatrului „Toma Caragiu”. O dramă moralizatoare despre „vânătoarea de vrăjitoare” specifică oricărei epoci. Pornind de la evenimente reale despre un grup de tinere ce se îmbolnăvesc subit şi acuză femeile din comunitate de vrăjitorie, spectacolul prezintă mai degrabă o societate cu doctrine politice şi religioase periculoase, decât una subjugata de forţe supranaturale ale răului.
- „Piatra din casă”, duminică, 4 octombrie, de la ora 19:00, în sala Teatrului „Toma Caragiu”. Cucoană Zamfira vrea să-şi mărite fiica, dar nu o interesează aşa de mult de sentimentele fetei pe cât îi pasă de zestre şi familii înstărite. Tratată ca un obiect de schimb şi o povară în casă, fiica trebuie să lupte pentru dragostea ei
..Citeste mai departe..

O „Enciclopedie” despre Câmpina pe vremea bunicilor noștri

Motto: „Câmpina (…) e contemporană cu Troia și de trei ori mai veche decât Roma”! (Daniel Alin Ciupală)

Nu îmi pot imagina recunoștința pe care generațiile de ieri și de azi ale Câmpinei vor fi capabile să o arate, în secolul de față măcar, inegalabilului Om de Cultură Alin Daniel Ciupală, drept dovadă a aprecierii și perpetuării inestimabilei sale opere istorice, oferită – la apogeul vieții – Posterității!!! Enumerarea însușirilor sale ar părea insignifiantă, față de OPERA pe care ne-o dăruiește de 30 de ani încoace, în foiletoanele din Oglinda de Azi, în Revista Nouă și, cu o majestate publicistică ireproșabilă, în cărțile și albumele între coperțile cărora a așternut, însoțite de fotografii epocale, povești și istorisiri de o amploare formidabilă!

„Laboratorul”
Astfel îmi îngădui să menționez și să cuprind în limitele acestui generic, „forțele” care au pus umărul la alcătuirea, susținerea – morală, financiară și tehnică – a apariției acestui „Bildungsroman” în cuvinte și imagini despre CÂMPINA, pe care, spre mândria EI, generații întregi o regretă și poate că încă le animă visele dinaintea finișului pământesc… Onoarea aparține, indubitabil și spre gloria lor, în ordinea precizată în contra-pagina de gardă a capodoperei – subintitulată, amintesc aici – ARHEOLOGIE LITERARĂ.
..Citeste mai departe..

La pupitrul vieții, Octav Calleya

Cronica muzicală

Inspirată și, la rândul ei, inspiratoare, prin căldura scriiturii cu puterea fascinantă a povestirii, cartea la pupitrul vieții… octav calleya, subtitrată „Ghid de sociologia muzicii”, apărută sub semnătura scriitorului Doctor în Filozofie Ion Munteanu, la editura Sim Art Craiova, în 2009, aduce în primplanul prezentului, personalitatea ilustrului dirijor Octav Calleya – celebritate cu rădăcini genetice în „Ordinul Cavalerilor de Malta”, precum spun însemnările străbunicului său, Mihai Calleya. Acesta, arhitect, născut la Istanbul și viețuind în fertilul pământ al Craiovei, a avut un fiu, Octave Calleya, care s-a însurat cu Zoe Albescu Baldovin, proprietară a unei moșii în Pietroșanii de Argeș. Citim într-o notă de subsol, pe larg (p. 32-33): „În lucrarea lui Spiridon Cristocea și a lui Marius Păduraru, intitulată „Comuna Cicănești, județul Argeș. File de istorie”, editura Ordessos, Pitești, 2009, la pag. 37-38, legat de cele relatate de intervievat (Octav Calleya – n. red.) se menționează: „Familia Calleya și Societatea „Tămașu”. Istoria acestei familii este strâns legată de cea a familiei Baldovin. Slugerul Gheorghe Baldovin, ispravnic de Muscel, în 1826 se căsătorise cu Anica Urianu, care i-a adus ca zestre moșia Pietroșani, dăruindu-i și doi copii: Ileana și Gheorghe. Ileana a devenit soția lui Mihail Rucăreanu, iar Gheorghe nu s-a căsătorit niciodată. (…) Fiul său, tot Gheorghe, prin 1873, a adus de la Câmpulung, la conacul său, la Pietroșani, o femeie văduvă, Maria, împreună cu fetița ei de doi ani, Zoe. Această Zoe, numită Albescu după tată, s-a născut în 1871. A fost fiica unei copile din Rucăr, Maria, (…) căsătorită pe la 1865, la 16 ani, fără voia ei, cu Nicolae Albescu, negustor din Câmpulung. (…) Zoe a primit o educație aleasă la școli din Câmpulung și București. Înainte de a muri (cca. 1880), boierul Baldovin a adoptat-o dându-i numele său. Astfel, Zoe Albescu-Baldovin a rămas singura moștenitoare a întregii sale averi. (…) Maria Baldovin a murit în vara anului1941”. Prin Octave Calleya, ajungem la nepotul său, Octav Calleya, marele muzician personaj al cărții Dr. Ion Munteanu: „Spaniol de origine și arhitect de profesie, Octave Calleya a devenit cetățean român în 1906, prin Decret Regal semnat de Carol I, renunțând la cetățenia engleză pe care o avea. În 1899 s-a căsătorit cu Zoe Baldovin (decedată în 1955), având șase copii: Maria, Gheorghe, Nicolae, Mihai, Constantin și Ion. Suferind de inimă, Octave a decedat la 27 septembrie 1927 (…) La Cicăneșri, prin 1908-1909 Octave Calleya a cumpărat o pădure de fag de 1 000 ha., numită Tămașu. (…) În apropierea acestei păduri, la Curtea de Argeș, Octave Calleya instalase un birou de desfacere într-o casă închiriată (…) în fundul grădinii acesteia zărindu-se trenul forestier ce transporta lemnul (…)” pe „Linia ferată (…) proiectată de inginerul Ferveanu, a cărui soție, după moartea acestuia, a rămas ca guvernantă în familia Calleya”. Devoalarea rădăcinii calleyene se petrece viu, tete-a-tete. Ion Munteanu: „…Bunicii dumneavoastră, un cetățean englez născut la Istanbul, dar care purta numele de Calleja, și o moșiereasă româncă, cu o moșie în apropiere de Curtea de Argeș, au avut împreună șase copii…” Octav Calleya: „Da, cinci băieți și o fată. Tatăl meu era al patrulea copil, în ordinea în care s-au născut, și a îmbrățișat cariera de inginer de drumuri și poduri, sau de drumuri și poteci, cum glumeam noi, eu cu sora mea (…) Era trimis peste tot în țară, unde se construia și așa a ajuns la Chișinău, care pe atunci făcea parte din România Mare (…) Aici a cunoscut-o pe mama, care era venită din Roman, orașul lui Sergiu Celibidache, deoarece tatăl ei a fost numit secretar literar la Teatrul Național din Chișinău. (…) Așa se face că m-am născut la Chișinău (…) în noiembrie 1942, iar în iunie 1943 eram cu părinții la Craiova, în 1944 aici născându-se sora mea”. Ne aflăm în fața unei rarissime capodopere a genului publicistic inaugurat de autorul ei, Doctor în Filozofie Ion Munteanu, lucrare de specialitate pe care distinsul autor a elaborat-o en-detail, precum ne pune în temă nota de subsol de la pagina 19, „Pe baza aplicării interviului de tip povestea vieții” utilizat în numeroase discipline cum sunt: sociologia, antropologia, etnologia, istoria, psihologia, consilierea, terapia etc.”. Dr. Ion Munteanu abordează un astfel de procedeu fiindcă „Povestea vieții este o metodă de cercetare calitativă care ne ajută să înțelegem mai bine traiectoria psihosocială a persoanei intervievate. „O astfel de monografie despre maestrul baghetei Octav Calleya „la pupitrul vieții”, este – indiscutabil – o comoară în biblioteca oricărui interesat de istoria personalităților fenomenului muzical românesc de-a lungul secolelor XX și XXI, o poveste neîndoios impresionantă prin dramatismul și frumusețea învingerii piedicilor și greutăților de spețe tipice lumii muzicale dominată, în țara noastră, până-n 1989, de tarele ideologice și în lumea artiștilor sunetelor, în România, ca de altfel în estul Europei prăduit de comunism. Construită piramidal, gradarea pornește de la copilăria muzicianului, trece prin meandrele evoluției către vârful țintit de ambițiosul și evident talentatul Octav Calleya, pe spirala ascendentă a izbânzii. Tinerii aspiranți la gloria Artei Sunetelor, vor găsi în această carte un excepțional roman, amintind de doctor faust al lui Thomas Mann. Melomanii, pe de altă parte, gimnaziștii, liceenii și studenții găsesc în interiorul acestei interferențe fascinante, fațetele și strădaniile într-o alegră construcție etică și profesională, modelul admirabilei dorințe de a fi muzician, cu precădere compozitor și dirijor. („Pentru mine Beethoven este cel mai tonifiant compozitor” mărturisește Octav Calleya d-luiIon Munteanu, pentru ca, despre dirijori, să se oprească la Sergiu Celibidache, căruia i-a fost student la la școala de la Bologna, însoțindu-l în periplurile concertistice inclusiv la Copenhaga, Koln și Berlin). O imensă și strălucitoare scară a parcurgerii etapelor în substanța cărora Octav Calleya s-a format și a ajuns un dirijor de talie europeană, apreciat și distins în Spania, cu onoruri și excelența conducătorului de Filarmonică și de orchestre; un aristocrat al elitei continentale! Elevatul volum – „Ghid de sociologia muzicii” datorat dr. Ion Munteanu, se impune drept model în care generațiile de viitori muzicieni descoperă dobândirea integrității, a valorii și faimei, pentru a deveni – datorită talentului, voinței și ambiției – adevărați, ireproșabili artiști! Trei secvențe contradictorii moral le-a relatat Octav Calleya, invitat să pomenească despre muzicieni nommber one în contrast cu imposturile unor co-naționali plecați prin țări cu civilizație recunoscută. Dialogurile sunt elocvente. I. M.: „Muzicienii români pe care i-ați întâlnit peste tot sunt (…)” de „valoarea (…) învățământului de la noi”. O. C.: „Sigur că da (…) Când am înființat orchestra filarmonică nouă de la Malaga, am invitat, printre alții, doi cunoscuți muzicieni români; dirijorul Sergiu Comissiona și solistul pianist Valentin Gheorghiu. După concert (…) i-am dus la un bar tipic, cu specific andaluz din Malaga. În timp ce serveam masa, vine unul de pe stradă și începe să să-i tragă, la acordeon, o sârbă românească de ne-a uimit, la care Valentin Gheorghiu era să cadă pe jos: dint-rodată s-a văzut la el în București, la Grădina Icoanei. Nu-i venea să creadă, pune mâna pe telefon și își sună nevasta, în România, care, auzind muzica românească, a început să-l certe. „Unde ești? Tu ai zis că pleci în Malaga, în Spania, dar unde ai ajuns?” „În Spania sunt, dragă” încerca el s-o convingă. „Imposibil, îi răspunde soția lui, eu nu aud ce muzică asculți tu acolo? În ce restaurant din București te afli?” A trebuit să mă dea pe mine la teledon, să-i explic cum stăteau lucrurile, ca să-l creadă…” I. M. „Dar de surprize mai puțin plăcute, cu români-cetățeni ai lumii, ați avut parte?” O. C. : „Am avut și din acestea. La Malaga, în urmă cu câțiva ani, a venit o fată, o flautistă, din Ploiești, foarte bună, cu care am făcut mai multe concerte. Soțul ei era informatician, dar și licențiat în psihologie, care se ocupa cu tot felul de escrocherii; înșela lumea promițând că vinde una sau alta. M-a păcălit și pe mine (…) Tot din Ploiești, o fagotistă a vrut să profite în cel mai vulgar stil feminin de condiția mea de străin „cu bani”!!” Amploarea „Ghidului”este cert monumentală, construcția ei polifonică e dinamică. I-o conferă ritmurile existenței psihice, morale și profesionale trăită în epoca stinsă la 22 XII 1989, sub pecetea deschiderii totale în care s-au situat instituțiile și diriguitorii lor, ale căror obstacoleau fost înfruntate și învinse de consecvența lucidă și calculată a îndrăznețului june aspirant la grațiile Eutherpei, Octav Calleya, aspirații împlinite cu sprijinul ferm al părinților și al unor eminențe și de o potrivă mari caractere, precum Mircea Basarab, Victor Giuleanu, Constantin Bugeanu, până a fi ajuns să studieze și apoi să dirijeze în marile capitale le Europei: Viena, Paris, Roma, Londra, Madrid, datorită nativelor sale calități muzicale. Structurată în ritmul în care micul Octav este nevoit să învețe să cânte la vioară pentru a lăsa sorei sale pianul preferat până la adorație, prin furcile caudine al Conservatorului bucureștean, până la studiile în Conservatorul din Viena și, odată ajuns dirijor atestat, primit și păstrat șef de orchestră în Malaga, „povestea vieții” maestrului Octav Calleya capătă anvergura – caleidoscopică – a apogeului profesional și etic, atins de dirijorul nepereche Octav Calleya. O carieră continentală, de peste 40 de ani. Cartea domnului Ion Munteanu devine, pe toată durata lecturii, a revederii unor pasaje și a numeroase fotografii, orizontul fabulos pe care autorul proiectează desăvârșirea unei vieți muzicale exemplare
..Citeste mai departe..

Victorie netă la Tg.Jiu și Petrolul urcă pe podium!

Petrolul s-a impus lejer pe terenul ultimei clasate, Pandurii Tg.Jiu, și astfel a urcat până pe locul trei în ierarhia la zi a Ligii a doua, câștigând cu 4-0, scor stabilit încă din prima repriză, după golurile marcate de către Roige(5), Moise(13), Vajushi(24-pen.) și Buhăescu(44). În minutul 5 tabela de marcaj a fost modificată de Pol Roige, care a marcat cu o lovitură de cap expediată din mijlocul careului, după ce Moise lovise transversala cu un șut de la 30 de metri! 0-1. Repede a venit și golul doi: Moise(13) a deviat cu capul la colț, după o centrare a lui Vajushi. În minutul 24 s-a făcut 0-3. Vajushi a marcat din penalty, scos tot de el, în urma unui duel cu Moise
..Citeste mai departe..

Restart in cursa pentru promovare!

Cinci meciuri precum cinci finale! Asta îi așteaptă pe petroliști in finalul acestui sezon regulat, cinci obstacole care trebuiesc obligatoriu depășite, pentru calificarea în play-off și continuarea cursei pentru promovare. Azi, pe "Ilie Oană", de la ora 19,00, Petrolul reia lupta pentru Liga1 in confruntarea cu Metaloglobus București, o potențială contracandidată la ocuparea unui loc între primele șase ale ierarhiei eșalonului secund. În condițiile în care de la locul unu și până la poziția a 12-a a clasamentului, toată lumea își poate face calcule pentru accederea în play-off, Petrolul este obligată să aibă un parcurs fără greșeală până la finalul lunii martie, pentru a nu-și periclita obiectivul propus. Astăzi, "lupii" au de trecut primul hop dintre cele cinci rămase, să ia un start lansat în sezonul de primăvară, care să confirme formă bună arătată în acest început de an. Meciul din această seară, ultimul al rundei cu numărul 16 va fi condus de către o brigadă alcătuită din Kovacs Szabolcs (Carei)-Raul Constantin Chiciulescu (Lugoj) și Răzvan Mihai Dobre (Șotanga-Dambovița). Arbitru de rezervă va fi Marius Chițu (Târgoviște), iar că observatori au fost delegați Fevronia Ion (Craiova) și Dorinel Dincă (Călărași)...Citeste mai departe..

Prima bătălie câștigată!

Ce-și dorea toată lumea s-a întâmplat. Petrolul a obținut victoria în prima partidă de campionat, 1-0 pe "Ilie Oană", cu Metaloglobus și a urcat pe locurile care duc in faza play-off a eșalonului secund. Golul victoriei a fost marcat de către Vasile Buhăescu (55). 
Meciul a început în nota de dominare a ploieștenilor, care au făcut un presing agresiv în terenul advers. Oaspeții s-au apărat bine, au închis culoarele, iar prima ocazie a venit în minutul 13, în urma unui șut de la distanță a lui Țicu. Până la pauză a mai fost o singură oportunitate mare, cea a lui Lică (33), care a trimis cu capul, din șase metri, puțin peste transversală. 
Și partea a doua a decurs după același tipar, cu petroliștii in ofensivă. Romario Moise (51) a trimis un șut bun de la distanță, respins cu bine de Gavrilaș, cel ce avea, totuși, să fie învins până la urmă.
..Citeste mai departe..

Voinţa şi dârzenia au dat roade!

CS Activ Prahova Ploiești - CSM. Galați 25-25 (10-13)

Handbalistele prahovence au avut o revenire fantastică după pauză şi au izbutit să obţină un egal într-un meci foarte important

Echipa de handbal feminin CS Activ Prahova Ploieşti, singura din judeţ şi din Ploieşti ce activează în primul eşalon handbalistic naţional, a remizat, 25-25, cu CSM Galaţi, acumulând 5 puncte în clasamentul provizoriu.
Partida a contat pentru etapa a X-a a Ligii Naţionale, denumită şi Liga Florilor Mol.
Ar fi fost foarte bună o victorie în această partidă, pentru prahovence, mai ales că ar fi fost obţinută împotriva unei echipe ce poate să fie socotită ca şi contracandidată în lupta pentru rămânerea în Liga Naţională, gălăţencele având cu 2 puncte mai mult decât Activ, care are 5 puncte în acest moment
..Citeste mai departe..