Ultima editie tiparita in format pdf

În „era” covidului, poliţiştii sunt puşi să păzească stropitul trotuarelor! S-a terminat de... alergat după hoţi, interlopi, pedofili?


Priviţi această imagine şi observaţi cei doi reprezentanţi ai unor instituţii de forţă cum stau ei în apropierea staţiei de troleibuz din Ploieşti, situată la Galerile Comerciale.
Din felul în care s-au poziţionat îţi dau impresia că vor să spună „Pe aici nu se trece!”. De ce? Ce păzesc ei aici? S-a găsit vreo navă extraterestră? Sau celebra întrebare „Ce avem noi aici?”, inspirată dintr-un celebru serialul românesc TV.
Ei bine, în staţia de troleibuz, tocmai parcase ilegal o autocisternă (în staţie nu este permis a se staţiona sau parca niciun autovehicul!), din care coborâse un nene ce părea foarte agitat şi care ţinea în mână un furtun. La un moment dat, individul respectiv a început să stropească trotuarul din zona staţiei!
Aha, spunem noi, dezinfectează zona! Dar de ce? Stătea covidul pe acolo şi l-au văzut ăştia şi gata, hop pe el? Sau pentru a impresiona oamenii şi să se imprime o şi mai multă spaimă prin astfel de imagini, ca nu cumva ploieştenii să uite de covid?
..Citeste mai departe..

„Pandemia”... restricţiilor!

O nouă lovitură pentru creştinitate! După ce s-a interzis accesul oamenilor la Slujba de Înviere, în acest an, iată că acum se pregăteşte şi „carantinarea” Crăciunului, precum şi a Paştelui din 2021! În acelaşi timp, însă, românii sunt chemaţi la vot, pe 6 decembrie!

Peste tot, de dimineaţa şi până seara, se aude cuvântul „pandemie”! Practic, viaţa noastră, a pământenilor, este agasată de acest cuvânt ce pişcă la urechi precum un vânt din vremurile geroase. Nu mai există altceva de făcut pe această Planetă decât să se discute despre „pandemia de covid”.
Deşi este o chestiune medicală, ea este expusă în spaţiul public de parcă ar fi ceva ce ţine de militarizare.
După ce s-a răspândit frica şi teroarea, lumea speriată de moarte pare să accepte orice, din păcate, inlcusiv să fie pe post de cobai. Să stea cu masca pe figură, să stea închisă în casă, că aşa au auzit la TV că este bine să se protejeze de virus. Fals! De altfel, nu există niciun studiu care să spună că acest covid dispare dacă stai cu mască sau dacă stai în casă
..Citeste mai departe..

Bărbat ars pe 40% din suprafața corpului și balcon smuls de suflul unei explozii

În data de 24.10.2020, ora 13:12, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 s-a primit un anunţ despre producerea unei explozii neurmată de incendiu, la o locuinţă particulară situată pe strada Sondelor din municipiul Ploiești. După executarea recunoaşterii s-a stabilit că a avut loc o acumulare de gaze de la instalația care alimenta aragazul, iar la faţa locului s-au deplasat patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD.
..Citeste mai departe..

Avem sărbătoare în Ploieşti, pe 25 octombrie! Cu sau fără mască?

Armata înfruntă covidul!

Chiar dacă ne aflăm într-o perioadă în care peste tot auzi rostindu-se „pandemie de covid”, iar lumea pare tot mai speriată din cauza a ceea ce se prezintă pe la televizor (o adevărată psihoză în masă!), iată că, pe 25 octombrie, se organizează, totuşi, manifestări prilejuite de sărbătoarea „Zilei Armatei Române”, ceea ce este foarte bine.
Ne întrebăm, însă, cum vor sta militarii în pluton, unii lângă alţii (aşa cum este normal) sau la distanţă de 2 metri unul faţă de altul (cum este anormal)? Categoric, nu credem că poate să lipsească celebra mască neconformă de pe feţele militarilor, deşi aceasta nu face parte din uniforma oficială a militarilor!
Este perfect că autorităţile se ţin de respectarera tradiţiilor şi să sperăm că vor păstra şi datina străbună în ce priveşte sărbătoarea Crăciunului, când creştinitatea sărbătoreşte Naşterea Domnului Isus, pe 25 decembrie.
..Citeste mai departe..

Consilierii județeni au depus jurământul

Consilierii județeni aleși la data de 27 septembrie a.c. au depus vineri, 23 octombrie, jurământul pentru noul mandate, în cadrul ședinței de constituire a noului Consiliu Județean Prahova. Evenimentul a avut loc în prezența prefectului Cristian Ionescu și a fost încărcat de emoție pentru cei care au devenit în premieră aleși județeni. Și noul președinte al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a depus jurământul, spunând că își dorește ca în cei patru ani de mandat să facă din Prahova o forță economică a României
..Citeste mai departe..

Scădere cu cel 15% a exporturilor în Prahova

Indicele producţiei industriale în luna iunie 2020 faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, calculat ca serie brută, la nivelul judeţului Prahova a fost de 94,4%, ne informează Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova. Aceeaşi sursă spune că, în luna iunie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul 2019, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total, la nivelul judeţului Prahova, a fost de 81,9%. Exporturile de bunuri, din judeţul Prahova, în luna aprilie 2020, au însumat 163.137 mii euro. Comparativ cu luna aprilie 2019, exporturile au scăzut cu 15,7%
..Citeste mai departe..

Peste jumătate dintre companiile din România consideră “critică” şi “foarte critică” situaţia generată de COVID-19

Mai mult de jumătate dintre companiile din România (55%) consideră situaţia generată de pandemia COVID-19 ca fiind "critică" şi "foarte critică", iar peste o treime dintre acestea (37%) estimează că perioada de recuperare va oscila între 12 şi 24 de luni, arată rezultatele unui studiu publicat de o companie de consultanţă. Conform cercetării Valoria, din totalul celor 440 de companii care au participat la sondaj, 41% au apreciat că, în următoarele luni din acest an, în România lucrurile vor evolua extrem de defavorabil. Astfel, pentru 29% dintre reprezentanţii organizaţiilor respondente perioada de recuperare estimată este de 9 - 12 luni, însă 37% apreciază un interval de 1 - 2 ani. La nivel general, 55% dintre companii susţin că situaţia generată de criza pandemiei COVID-19 în România este critică şi foarte critică
..Citeste mai departe..

Reuniune a CJSU Prahova

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova (CJSU) au fost convocați, astăzi, 2 iulie 2020, într-o ședință extraordinară, realizată prin sistemul audioconferință. În cadrul întâlnirii, membrii CJSU au aprobat întocmirea unui proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din fondul de intervenție la dispoziția Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe acest an, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în județul Prahova, în luna iunie 2020. În acest proiect au fost prinse nouă unități administrativ-teritoriale și Consiliul Județean Prahova, cu mai multe lucrări de reparații, consolidări și refaceri în infrastructura afectată de fenomene meteo și hidro periculoase.
..Citeste mai departe..

78,8% este indicele producţiei industriale în Prahova, în luna aprilie

În judeţul Prahova, indicele producţiei industriale, în luna aprilie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, calculat ca serie brută, a fost de 78,8%. În luna aprilie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul 2019, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total, la nivelul judeţului Prahova, a fost de 62,1%, ne informează Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova. Exporturile de bunuri din judeţul Prahova, în luna februarie 2020, au însumat 232.062 mii euro. Comparativ cu luna februarie 2019, exporturile au crescut cu 11,5%. În luna februarie 2020, importurile de bunuri din judeţul Prahova au însumat 313.194 mii euro. Comparativ cu luna februarie 2019, importurile au crescut cu 5,0%
..Citeste mai departe..

La Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești a început marți, 20 octombrie a.c, Conferința ASR “Sudura 2020”, cu tema Educație, cercetare și inovare în domeniul sudării, evenimentul fiind sponsorizat de către Conpet SA. Modul de organizare al conferinței este unul hibrid, deschiderea festivă și sesiunile plenare având loc la UPG Ploiești, ele fiind transmise online, iar celelalte acțiuni ale conferinței se vor desfășura exclusiv online.
..Citeste mai departe..

Ce schimbări a făcut ministrul Monica Anisie la ISJ Prahova! Ca pe tabla de şah!

Numit de câteva luni la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, prof. Constantin Pisău a fost nevoit să schimbe biroul, fiind trecut adjunct, într-un birou micuţ. În locul său, adică acolo unde este biroul mai mare şi cu vedere la stradă, a fost numită, prin ordin de ministru, o foarte tânără profesoară, dar de mare perspectivă, Ilona Cornelia Rizea!

În acest an, parcă mai mult decât în alte dăţi, s-a dovedit cât de mult sunt râvnite funcţiile de conducere la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova.
Ei bine, ce se întâmplă când sunt numite persoane în funcţii de conducere ale instituţiilor deconcentrate fără a se susţine concurs? Poate că se întâmplă ca la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, adică să se schimbe „generalii”, dintr-un birou în altul, ca pionii pe tabla de şah
..Citeste mai departe..

Microbuz cu elevi, implicat într-un accident în Ploieşti

Miercuri, 7 octombrie, un microbuz în care se aflau elevi preşcolari a fost implicat într-un accident care a avut loc în Ploieşti. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, microbuzul a intrat în coliziune cu un autoturism. Ca urmare a celor întâmplate, un copil a suferit un atac de panică, iar şoferul autoturismului a avut parte de asistenţă medicală


..Citeste mai departe..

Calendarul etapelor si actiunilor pentru stabilirea cifrei de scolarizare în învatamântul dual si în învatamântul profesional

A fost publicat ordinul privind aprobarea Calendarului etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrei de şcolarizare în învăţământul dual şi în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2021-2022, precum şi a modelelor pentru avizarea de către Comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi unitatea administrativteritorială a Proiectului cifrei de şcolarizare în învăţământul dual şi în învăţământul profesional.
Astfel, până la 13 noiembrie, operatorii economici transmit la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) solicitările de şcolarizare în învăţământul dual
..Citeste mai departe..

Imunizarea de grup este cea mai utilă cale în lupta cu orice virus

Oameni buni, nu vă speriaţi când vă sunt arătate cifre cu „cazuri de covid”. Nu toţi cei prezentaţi ca fiind „pozitivi” sunt neapărat şi bolnavi, spun cercetătorii de la Universitatea Oxford, dar nu numai ei.

Dragi români, dragi ploieşteni şi prahoveni! În această perioadă vă sunt arătate la TV, dar şi prin alte... locuri, cifre alarmiste cu privire la „numărul de îmbolnăviri”, „numărul de infectări cu noul coronavirus”.
De la 150-200 de „cazuri” pe zi cât erau raportate în perioada când masca nu era obligatorie, acum s-a ajuns la o raportare de peste 2.000 când, iată, masca este obligatorie! Interesant, nu-i aşa?
Se afişează şi se pune accent pe „cazuri de infectări”, dar nu şi pe cifra celor care se însănătoşesc! De ce?
De asemenea, nu se anunţă nici câte persoane dintre cele „infectate” sunt asintomatice (adică ce nu prezintă simptome). De ce
..Citeste mai departe..

Masca nu-şi are rostul! Studiu al CDC

Ne-au dat dreptate în privinţa purtării măştilor!

De mai multe ori am subliniat faptul că masca nu are nicio eficienţă în lupta cu covid-19, efidenţiind faptul că aceasta mai mult afectează sistemul imunitar al omului decât să protejeze.
Iată că nu suntem singurii care spunem că "botniţa" este inutilă, ba chiar sunt tot mai multe voci de pe această superbă Planetă Terra, în special medici, care susţin că masca nu are nicio treabă cu protecţia.
Eficacitatea mastii este pusă la îndoială de către însuşi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), una dintre principalele instituţii din SUA responsabile cu „dictatura pandemiei”, care încă de la început a cerut închiderea oamenilor în case – binecunoscutul „lockdown”, scrie luju.ro.
Sursa citată scrie că, la 11 septembrie 2020, CDC a publicat rezultatele unui studiu efectuat între 1 şi 29 iulie 2020 asupra a 11 spitale din diverse state americane.
Au fost chestionaţi 153 de pacienţi externaţi cu privire la felul în care aceştia s-au conformat regulii de a purta masca în spaţii închise.
..Citeste mai departe..

România a intrat în „dictatură medicală”!

Prin votarea Legii carantinării şi izolării s-au încălcat Drepturile omului, Legea sănătăţii, Constituţia României, dar s-a călcat în picioare şi decizia Curţii Constituţionale, tocmai de către cei care au jurat că vor respecta Legea supremă a ţării, parlamentarii!

Data de 16 iulie 2020 poate fi considerată data de când, în România, a fost instaurată Dictatura medicală! Este o zi neagră pentru Democraţie, pentru Drepturile şi Libertăţile cetăţeneşti, pentru Statul de drept!
Culmea este că Legea carantinării şi izolării a fost votată tocmai de cei care au jurat să respecte Constituţia, Drepturile şi Libertăţile cetăţenilor, adică de parlamentari.
Ei bine, cei mai mulţi dintre parlamentarii români au încălcat, prin acest vor, Legea supremă a ţării, au încălcat şi decizia Curţii Constituţionale, care precizează foarte clar că nicio persoană nu trebuie internată cu forţa
..Citeste mai departe..

Ore de așteptare, în aer liber, pentru a afla soarta unui pacient

Sistemul de sănătate din România (și Prahova nu putea face excepție) este unul caracterizat de mulți ca fiind ... bolnav. Nu știm dacă este și (mult) subfinanțat, atâta timp cât anchetele care îi vizează pe unii manageri au ajuns și în atenția DNA.
Din luna martie a.c., noua situația generată de pandemia de coronavirus a pus și mai multă presiune pe un sistem sanitar care și așa era extrem de hulit.
Pacienți și medici deopotrivă s-au plâns că mulți dintre cei cu boli cronice sau acute au fost amânați, întrucât prioritate au avur cei cu Covid-19 și așa s-a ajuns în situația în care lucrurile au scăpat de sub control. Am avut și avem spitale unde sunt confirmate numeroase cazuri pozitive cu coronavirus din rândul personalului sanitar (medici, asistente, infirmiere sau personal auxiliar), ceea ce a făcut ca unii să ajungă chiar să își dea demisia, pentru că nu mai puteau face față fizic și psihic noii situații create.
..Citeste mai departe..

O „Enciclopedie” despre Câmpina pe vremea bunicilor noștri

Motto: „Câmpina (…) e contemporană cu Troia și de trei ori mai veche decât Roma”! (Daniel Alin Ciupală)

Nu îmi pot imagina recunoștința pe care generațiile de ieri și de azi ale Câmpinei vor fi capabile să o arate, în secolul de față măcar, inegalabilului Om de Cultură Alin Daniel Ciupală, drept dovadă a aprecierii și perpetuării inestimabilei sale opere istorice, oferită – la apogeul vieții – Posterității!!! Enumerarea însușirilor sale ar părea insignifiantă, față de OPERA pe care ne-o dăruiește de 30 de ani încoace, în foiletoanele din Oglinda de Azi, în Revista Nouă și, cu o majestate publicistică ireproșabilă, în cărțile și albumele între coperțile cărora a așternut, însoțite de fotografii epocale, povești și istorisiri de o amploare formidabilă!

„Laboratorul”
Astfel îmi îngădui să menționez și să cuprind în limitele acestui generic, „forțele” care au pus umărul la alcătuirea, susținerea – morală, financiară și tehnică – a apariției acestui „Bildungsroman” în cuvinte și imagini despre CÂMPINA, pe care, spre mândria EI, generații întregi o regretă și poate că încă le animă visele dinaintea finișului pământesc… Onoarea aparține, indubitabil și spre gloria lor, în ordinea precizată în contra-pagina de gardă a capodoperei – subintitulată, amintesc aici – ARHEOLOGIE LITERARĂ.
..Citeste mai departe..

La pupitrul vieții, Octav Calleya

Cronica muzicală

Inspirată și, la rândul ei, inspiratoare, prin căldura scriiturii cu puterea fascinantă a povestirii, cartea la pupitrul vieții… octav calleya, subtitrată „Ghid de sociologia muzicii”, apărută sub semnătura scriitorului Doctor în Filozofie Ion Munteanu, la editura Sim Art Craiova, în 2009, aduce în primplanul prezentului, personalitatea ilustrului dirijor Octav Calleya – celebritate cu rădăcini genetice în „Ordinul Cavalerilor de Malta”, precum spun însemnările străbunicului său, Mihai Calleya. Acesta, arhitect, născut la Istanbul și viețuind în fertilul pământ al Craiovei, a avut un fiu, Octave Calleya, care s-a însurat cu Zoe Albescu Baldovin, proprietară a unei moșii în Pietroșanii de Argeș. Citim într-o notă de subsol, pe larg (p. 32-33): „În lucrarea lui Spiridon Cristocea și a lui Marius Păduraru, intitulată „Comuna Cicănești, județul Argeș. File de istorie”, editura Ordessos, Pitești, 2009, la pag. 37-38, legat de cele relatate de intervievat (Octav Calleya – n. red.) se menționează: „Familia Calleya și Societatea „Tămașu”. Istoria acestei familii este strâns legată de cea a familiei Baldovin. Slugerul Gheorghe Baldovin, ispravnic de Muscel, în 1826 se căsătorise cu Anica Urianu, care i-a adus ca zestre moșia Pietroșani, dăruindu-i și doi copii: Ileana și Gheorghe. Ileana a devenit soția lui Mihail Rucăreanu, iar Gheorghe nu s-a căsătorit niciodată. (…) Fiul său, tot Gheorghe, prin 1873, a adus de la Câmpulung, la conacul său, la Pietroșani, o femeie văduvă, Maria, împreună cu fetița ei de doi ani, Zoe. Această Zoe, numită Albescu după tată, s-a născut în 1871. A fost fiica unei copile din Rucăr, Maria, (…) căsătorită pe la 1865, la 16 ani, fără voia ei, cu Nicolae Albescu, negustor din Câmpulung. (…) Zoe a primit o educație aleasă la școli din Câmpulung și București. Înainte de a muri (cca. 1880), boierul Baldovin a adoptat-o dându-i numele său. Astfel, Zoe Albescu-Baldovin a rămas singura moștenitoare a întregii sale averi. (…) Maria Baldovin a murit în vara anului1941”. Prin Octave Calleya, ajungem la nepotul său, Octav Calleya, marele muzician personaj al cărții Dr. Ion Munteanu: „Spaniol de origine și arhitect de profesie, Octave Calleya a devenit cetățean român în 1906, prin Decret Regal semnat de Carol I, renunțând la cetățenia engleză pe care o avea. În 1899 s-a căsătorit cu Zoe Baldovin (decedată în 1955), având șase copii: Maria, Gheorghe, Nicolae, Mihai, Constantin și Ion. Suferind de inimă, Octave a decedat la 27 septembrie 1927 (…) La Cicăneșri, prin 1908-1909 Octave Calleya a cumpărat o pădure de fag de 1 000 ha., numită Tămașu. (…) În apropierea acestei păduri, la Curtea de Argeș, Octave Calleya instalase un birou de desfacere într-o casă închiriată (…) în fundul grădinii acesteia zărindu-se trenul forestier ce transporta lemnul (…)” pe „Linia ferată (…) proiectată de inginerul Ferveanu, a cărui soție, după moartea acestuia, a rămas ca guvernantă în familia Calleya”. Devoalarea rădăcinii calleyene se petrece viu, tete-a-tete. Ion Munteanu: „…Bunicii dumneavoastră, un cetățean englez născut la Istanbul, dar care purta numele de Calleja, și o moșiereasă româncă, cu o moșie în apropiere de Curtea de Argeș, au avut împreună șase copii…” Octav Calleya: „Da, cinci băieți și o fată. Tatăl meu era al patrulea copil, în ordinea în care s-au născut, și a îmbrățișat cariera de inginer de drumuri și poduri, sau de drumuri și poteci, cum glumeam noi, eu cu sora mea (…) Era trimis peste tot în țară, unde se construia și așa a ajuns la Chișinău, care pe atunci făcea parte din România Mare (…) Aici a cunoscut-o pe mama, care era venită din Roman, orașul lui Sergiu Celibidache, deoarece tatăl ei a fost numit secretar literar la Teatrul Național din Chișinău. (…) Așa se face că m-am născut la Chișinău (…) în noiembrie 1942, iar în iunie 1943 eram cu părinții la Craiova, în 1944 aici născându-se sora mea”. Ne aflăm în fața unei rarissime capodopere a genului publicistic inaugurat de autorul ei, Doctor în Filozofie Ion Munteanu, lucrare de specialitate pe care distinsul autor a elaborat-o en-detail, precum ne pune în temă nota de subsol de la pagina 19, „Pe baza aplicării interviului de tip povestea vieții” utilizat în numeroase discipline cum sunt: sociologia, antropologia, etnologia, istoria, psihologia, consilierea, terapia etc.”. Dr. Ion Munteanu abordează un astfel de procedeu fiindcă „Povestea vieții este o metodă de cercetare calitativă care ne ajută să înțelegem mai bine traiectoria psihosocială a persoanei intervievate. „O astfel de monografie despre maestrul baghetei Octav Calleya „la pupitrul vieții”, este – indiscutabil – o comoară în biblioteca oricărui interesat de istoria personalităților fenomenului muzical românesc de-a lungul secolelor XX și XXI, o poveste neîndoios impresionantă prin dramatismul și frumusețea învingerii piedicilor și greutăților de spețe tipice lumii muzicale dominată, în țara noastră, până-n 1989, de tarele ideologice și în lumea artiștilor sunetelor, în România, ca de altfel în estul Europei prăduit de comunism. Construită piramidal, gradarea pornește de la copilăria muzicianului, trece prin meandrele evoluției către vârful țintit de ambițiosul și evident talentatul Octav Calleya, pe spirala ascendentă a izbânzii. Tinerii aspiranți la gloria Artei Sunetelor, vor găsi în această carte un excepțional roman, amintind de doctor faust al lui Thomas Mann. Melomanii, pe de altă parte, gimnaziștii, liceenii și studenții găsesc în interiorul acestei interferențe fascinante, fațetele și strădaniile într-o alegră construcție etică și profesională, modelul admirabilei dorințe de a fi muzician, cu precădere compozitor și dirijor. („Pentru mine Beethoven este cel mai tonifiant compozitor” mărturisește Octav Calleya d-luiIon Munteanu, pentru ca, despre dirijori, să se oprească la Sergiu Celibidache, căruia i-a fost student la la școala de la Bologna, însoțindu-l în periplurile concertistice inclusiv la Copenhaga, Koln și Berlin). O imensă și strălucitoare scară a parcurgerii etapelor în substanța cărora Octav Calleya s-a format și a ajuns un dirijor de talie europeană, apreciat și distins în Spania, cu onoruri și excelența conducătorului de Filarmonică și de orchestre; un aristocrat al elitei continentale! Elevatul volum – „Ghid de sociologia muzicii” datorat dr. Ion Munteanu, se impune drept model în care generațiile de viitori muzicieni descoperă dobândirea integrității, a valorii și faimei, pentru a deveni – datorită talentului, voinței și ambiției – adevărați, ireproșabili artiști! Trei secvențe contradictorii moral le-a relatat Octav Calleya, invitat să pomenească despre muzicieni nommber one în contrast cu imposturile unor co-naționali plecați prin țări cu civilizație recunoscută. Dialogurile sunt elocvente. I. M.: „Muzicienii români pe care i-ați întâlnit peste tot sunt (…)” de „valoarea (…) învățământului de la noi”. O. C.: „Sigur că da (…) Când am înființat orchestra filarmonică nouă de la Malaga, am invitat, printre alții, doi cunoscuți muzicieni români; dirijorul Sergiu Comissiona și solistul pianist Valentin Gheorghiu. După concert (…) i-am dus la un bar tipic, cu specific andaluz din Malaga. În timp ce serveam masa, vine unul de pe stradă și începe să să-i tragă, la acordeon, o sârbă românească de ne-a uimit, la care Valentin Gheorghiu era să cadă pe jos: dint-rodată s-a văzut la el în București, la Grădina Icoanei. Nu-i venea să creadă, pune mâna pe telefon și își sună nevasta, în România, care, auzind muzica românească, a început să-l certe. „Unde ești? Tu ai zis că pleci în Malaga, în Spania, dar unde ai ajuns?” „În Spania sunt, dragă” încerca el s-o convingă. „Imposibil, îi răspunde soția lui, eu nu aud ce muzică asculți tu acolo? În ce restaurant din București te afli?” A trebuit să mă dea pe mine la teledon, să-i explic cum stăteau lucrurile, ca să-l creadă…” I. M. „Dar de surprize mai puțin plăcute, cu români-cetățeni ai lumii, ați avut parte?” O. C. : „Am avut și din acestea. La Malaga, în urmă cu câțiva ani, a venit o fată, o flautistă, din Ploiești, foarte bună, cu care am făcut mai multe concerte. Soțul ei era informatician, dar și licențiat în psihologie, care se ocupa cu tot felul de escrocherii; înșela lumea promițând că vinde una sau alta. M-a păcălit și pe mine (…) Tot din Ploiești, o fagotistă a vrut să profite în cel mai vulgar stil feminin de condiția mea de străin „cu bani”!!” Amploarea „Ghidului”este cert monumentală, construcția ei polifonică e dinamică. I-o conferă ritmurile existenței psihice, morale și profesionale trăită în epoca stinsă la 22 XII 1989, sub pecetea deschiderii totale în care s-au situat instituțiile și diriguitorii lor, ale căror obstacoleau fost înfruntate și învinse de consecvența lucidă și calculată a îndrăznețului june aspirant la grațiile Eutherpei, Octav Calleya, aspirații împlinite cu sprijinul ferm al părinților și al unor eminențe și de o potrivă mari caractere, precum Mircea Basarab, Victor Giuleanu, Constantin Bugeanu, până a fi ajuns să studieze și apoi să dirijeze în marile capitale le Europei: Viena, Paris, Roma, Londra, Madrid, datorită nativelor sale calități muzicale. Structurată în ritmul în care micul Octav este nevoit să învețe să cânte la vioară pentru a lăsa sorei sale pianul preferat până la adorație, prin furcile caudine al Conservatorului bucureștean, până la studiile în Conservatorul din Viena și, odată ajuns dirijor atestat, primit și păstrat șef de orchestră în Malaga, „povestea vieții” maestrului Octav Calleya capătă anvergura – caleidoscopică – a apogeului profesional și etic, atins de dirijorul nepereche Octav Calleya. O carieră continentală, de peste 40 de ani. Cartea domnului Ion Munteanu devine, pe toată durata lecturii, a revederii unor pasaje și a numeroase fotografii, orizontul fabulos pe care autorul proiectează desăvârșirea unei vieți muzicale exemplare
..Citeste mai departe..

"Japonezul" Ioan Timuș

Galeria marilor argeșeni – spirite enciclopedice, bărbați de neam românesc cu valențe europene, strălucește statuar și prin IOAN TIMUȘ – scriitorul născut pe 8 noiembrie 1890, la Câmpulung Muscel, dăruit de Dumnezeu cu pasiunea călătoriilor și harul alcătuirii cărților, vreme de 70 de ani, în viață pământeană până în ziua de 10 iulie 1969, undeva, într-un cartier din București. Existența acestui remarcabil intelectual ivit sub cerul Argeșului ne-o remarcă istoricul și publicistul Alin Daniel Ciupală, originar din Câmpina, într-o amplă evocare apărută în revista ANUAR a anului 2019, editată de Societatea de Științe Istorice din România, filiala Câmpina.
..Citeste mai departe..

Se reia activitatea la Muzeul Ceasului Ploiești

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, își va relua activitatea cu publicul vizitator începând cu data de 28 mai 2020, ca urmare a implementării măsurilor de protecție anti SARS-CoV-2 și cu respectarea prevederilor legale în vigoare:
• Accesul publicului în muzeu va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata vizitei. Pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie, masca se poziţionează astfel încât să acopere integral nasul, gura şi bărbia; • Accesul în incinta spațiilor expoziționale se face cu respectarea de către participanți a unei distanțe de minim 2 metri. Păstraţi distanţa de siguranţă de cel puţin 2 m faţă de ceilalţi vizitatori!
..Citeste mai departe..

Medalii de bronz în contul sportivilor judokani de la CSM-CFR-CSŞ Ploieşti la Poiana Braşov

Judoka de la CSM-CFR-CSŞ Ploieşti au reuşit să urce de patru ori pe podium în Finalei Cupei României de judo pentru seniori şi a Finalei Campionatelor Naţionale de judo echipe, pentru tineret – „U23”, ce a avut loc la Poiana Braşov, în perioada 22-25 octombrie.
Sportivii ploieşteni au ocupat trei locuri III la Cupa României şi tot un loc III la Finala CN pentru U 23. La Cupa României, cele trei medalii de bronz au fost obţinute de Andrei Pîrloga (-100 kg), Rareş Arsenie (-90 kg) şi Alexandru Petre (-81 kg).
În aceeaşi competiţie, s-au reuşit şi trei locuri V, prin Cătălina Şchiopu (-52 kg), Marius Colţ (-73 kg) şi Radu Mărculescu (-66 kg).
La startul competiţiei s-au aflat 98 de sportivi de la peste 30 de cluburi din ţară
..Citeste mai departe..

A treia înfrângere pe

Din patru jocuri acasă, Petrolul are o victorie şi trei eşecuri, ultimul acum cu U. Craiova 1948! Mai rău este că înfrângerile sunt cu echipe care se lupta pentru accederea în play-off! Cel mai urât meci de până acum a fost acesta, cu Craiova lui Mititelu, când petroliştii au fost corigenți la toate capitolele: joc confuz, cu pase greşite, fără şuturi pe poartă şi fără acțiuni periculoase la poarta adversă! Bine, nici oaspeții n-au arătat mare lucru, dar au fost mai cerebrali şi au ştiut să gestioneze situația în teren, după ce au marcat în primul sfert de oră. 
Min.12, 0-1: Mijlocaşul Baeten a înscris cu un şut imparabil de la distanță, sus, la vinclu. În prima repriză ploieştenii n-au trimis vreun şut pe poartă, doar Diarra (9) şi Meijers (35) au trimis ambii, cu capul, dar n-au nimerit cadrul porții. Partea a doua a fost mai animată, fără să schimbe rezultatul de pe tabelă. 
În min. 58, Albu a șutat din lovitură liberă, de la 25 metri, însă Kitanov a scos cu greutate în corner! Ocazie şi pentru gazde, dar noul intrat Belek nu reuşeşte să fructifice din trei metri centrarea bună a lui Țicu! În min.79, Balan putea să mărească avantajul de pe tabelă, după o "bâlbâiala" a fundaşilor ploieşteni în careu. 
Min.83: Penalty la Balint!, dar Belek trimite de la punctul cu var în stâlpul din stanga lui Popa! Min.90+2: Şaim Tudor a executat o lovitură liberă şi portarul craiovean scoate de sub bară! 
Pe final de joc, Petrolul putea salva măcar un punct, dar neputința şi-a spus cuvantul. 
Urmează miercuri restanța cu CSM Slatina, pe "Ilie Oană", de la ora 17. 

Petrolul Ploiești -U Craiova 1948 0-1 (0-1)  

Stadion:"Ilie Oană". Fără spectatori. A marcat: Baeten (12). 
Petrolul: Kitanov-Mendoza, Meijers, Huja, Țicu-Nir Lax, Ekollo (62-Balint)-Bratu (62-Constantinescu), Roige (87-Botic), Diarra (87-Şaim Tudor)- Buhăescu (74-Belek). Antrenor: Viorel Moldovan. 
U.Craiova: Popa-Negru, Paramatti, Diallo, Huyghebaert-Albu, Pop, Baeten (68-Stoenac), Răducanu (86-Ciolacu), Bălan, Compagno (59-Raicea). Antrenor: Dumitru Vasilică. 
Cartonaşe galbene: Nir Lax (45), Roige (80)/Paramatti (51), Albu (80), Negru (90+2), Stoenac (90+2), Raicea (90+3). 
Au arbitrat: Ionuţ Coza (Cernica, Ilfov)-Andrei Constantinescu (Bucureşti) şi Adrian Vornicu (Iaşi). Observatori: Marian Lumânare (Bucureşti) şi Dan Jiga (Bistrița)...Citeste mai departe..

Calificare după prelungiri!

Petroliştii au început cu dreptul în ediţia 2020-2021 a "Cupei Romaniei", trecând în deplasarea de la Metaloglobus Bucureşti de echipa gazdă. Echipa lui Viorel Moldovan a obținut calificarea după prelungiri, impunandu-se cu scorul de 2-1, golurile fiind marcate de Manolache (49) şi Roige (104), după ce gazdele deschiseseră scorul prin Gavirliţa (47). Ambele echipe au folosit jucători tineri sau pe cei ce au jucat puține minute sau deloc în campionat. 
Prima repriza a fost una de tatonare prelungită, cu puține faze la cele două porți. A doua parte a avut alt ritm, cu faze în cele două careuri şi cu două goluri. 
Min.47,1-0. După un corner gazdele marchează prin lovitura de cap a lui Gavirliţa. 
Min.49,1-1. Manolache aduce egalarea tot printr-o lovitură de cap, după o pasă bună a lui Matiş. 
Min.60. Gazdele rămân în zece oameni, Ciubotaru primind "roşu", după o ținere de ultim apărător la Matiş. 
Pe final de joc au intrat şi piesele grele ale celor doua formații: Roige, Nir Lax, Buhăescu, respectiv Cazan, frații Herea şi Mino Sota. 
În min.69, Gavirlița a nimerit transversala. 
Min.80. Ploieştenii ratează un penalty prin Buhăescu! 
În prima repriză a prelungirilor, Petrolul tranşează în favoarea ei calificarea prin golul lui Roige (104), cu un şut la colțul lung. Petrolul merge în "16"-imile de finală, unde poate da de o echipă din Liga 1. Până atunci, petroliştii se pregătesc pentru derby-ul din campionat cu Craiova lui Mititelu, liderul la zi, duminică, de la ora 15, pe "Ilie Oană". 

Cupa României: Metaloglobus-Petrolul 1-2 (0-0)(1-1) d.p. 
Marcatori: Gavirlița (47)/Manolache (49), Roige (104). 
Metaloglobus: Nedelcovici-Ciubotaru, Puțaru (73-Mino Sota), Sava, Şandru (55-Cazan)-Vraciu (55-Cl.Herea), Chiriac, Lungu, Porescu (76-Matache), Ciocâlteu-Gavirlița (76-Ov.Herea) Antrenor: Gabriel Manu. 
Petrolul: Kitanov(cpt)-Olaru, Mondragon, Manolache, Poelmans-Răuța (67-Buhaescu)-Constantinescu (83-B.Vlad), Ekollo, Botic (83-Nir Lax), Şaim Tudor (44-Matiş)-Balint (83-Roige). Antrenor: Viorel Moldovan. 
Cartonaş roşu: Ciubotaru (60) 
Au arbitrat: Robert Avram (Piteşti)-George Bogdan Duță(Bacău) şi Cristian Voicu (Focşani) 
Observatori: Gheorghe Moise şi Mihai Andrieş (ambii-Bucureşti)...Citeste mai departe..

ACS Fotbal Comuna Recea-Petrolul 1-2 (0-0)

Marcatori: Oiță (47)/Buhăescu (67-pen.,72) ACS Recea: Bota (cpt.)-Potcoava (78-Marieş), Oiță, Bakmaz, Ispas-Micaş (86-Balha), Akmatov-Luboya, R.Rus (28-Urs), Vasalie (78-Jucan)-M.Coman. Antrenor: Nicolae Constantin. Petrolul: Kitanov-Mendoza, Meijers, Huja,Ţicu-Nir Lax (68-Balint)-Bratu (61-Constantinescu), Salifu (61-Ekollo),Roige (cpt.)(84-Răuța), Diarra-Buhaescu (84-Şaim Tudor). Antrenor: Viorel Moldovan. Cartonaşe roşii: Bakmaz 24)/Diarra (89). Au arbitrat: Florin Mihai Marc (Oradea)-Gero Szabo (Cluj Napoca) şi Ioan Alexandru Corb (Satu Mare). Observatori: Zoltan Tamaş (Odorheiu Secuiesc) şi Vasile Rad (Arad)
..Citeste mai departe..